Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Για εσάς που θα ταξιδέψετε τις ημερες των εορτών – Δείτε τι σας συμβουλεύουν τα συνεργεία ΜΑΡΑΣ – ΜΠΟΖΙΚΗΣ & ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ – ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ

webkorinthos
Προετοιμασία αυτοκινήτου για ταξίδι

Επισκεφτήκαμε το συνεγείο αυτοκινήτων  ΜΑΡΑΣ – ΜΠΟΖΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. – Επίσημο Service Αυτοκινήτων    και το  ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ – ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ

για να μας δώσει κάποιες συμβουλές ,για τους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδεψουν  τις ημερες των εορτών.

Δείτε τι μας συμβούλεψαν:
Πολύς κόσμος επιλέγει  να αποδράσει για τις ημέρες του Πάσχα το αυτοκίνητο , μιας και είναι ένας φθηνός και καλός τρόπος για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία.

προετοιμασία αυτοκινήτου για ταξίδι
Πριν ξεκινήσουμε όμως, καλό είναι να τσεκάρουμε κάποια πράγματα, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα με κίνδυνο να χαλάσουμε τις γιορτινές ημέρες και τη διάθεση μας.

Γιαυτό ελέγχουμε:

 

Εξωτερικός έλεγχος αυτοκινήτου:

  • Πίεση ελαστικών. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε τα ελαστικά μας να μην είναι φθαρμένα.
  • Φώτα. Πρέπει όλα τα φώτα να λειτουργούν σωστά και να μην υπάρχει κάποιο σπασμένο.
  • Φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρας και ρεζέρβα θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν στο αυτοκίνητό μας.
  • Στάθμη υγρών των φρένων, του υδραυλικού τιμονιού (αν φυσικά το αυτοκίνητο μας διαθέτει), του ψυγείου, της μπαταρίας και των υαλοκαθαριστήρων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ανοίξεις το καπό του αυτοκινήτου τη στάθμη των λαδιών του κινητήρα καθώς και την ποιότητα τους. Τα μόνα υγρά στα οποία ποτέ δεν πρέπει να επέμβεις, ακόμα κι αν η στάθμη τους είναι χαμηλή, είναι τα υγρά των φρένων. Σε αυτή την περίπτωση καλείς αμέσως την οδική βοήθεια και δεν μετακινείς σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο.

Έλεγχος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου:

  • Κλειδαριές, τα διάφορα όργανα στο ταμπλό του αυτοκινήτου, υαλοκαθαριστήρες, τα φώτα και τα φλας, το τιμόνι, τα φρένα, ο συμπλέκτης και το χειρόφρενο.
  • Ζώνες ασφαλείας.
  • Άδεια κυκλοφορίας.
  • Χαρτί Κ.Τ.Ε.Ο.
  • Άδεια οδήγησης.
  • Ασφαλιστήριο.
  • Κάρτα καυσαερίων.
  • Απόδειξη τελών κυκλοφορίας.

Καταρχήν βεβαιωνόμαστε ότι το αυτοκίνητο μας είναι σε καλή κατάσταση και κατάλληλο για να ταξιδέψει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε κάνει το απαραίτητο σέρβις, τα λάστιχα μας να μην είναι φθαρμένα, τα φρένα και η μπαταρία μας να είναι σε καλή κατάσταση κλπ.

KOYKIOS

Ελέγχουμε πολύ καλά όλα τα υγρά του οχήματος μας, δηλαδή τα λάδια, τα υγρά του ψυγείου, το υγρό των υαλοκαθαριστήρων κλπ. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, πηγαίνουμε σε κάποιο συνεργείο ή βενζινάδικο.

έλεγχος υγρών αυτοκινήτου
Καλό είναι πριν φύγουμε για μεγάλο ταξίδι  και λόγω του άστατου καιρού ,να τσεκάρουμε ότι ο κλιματισμός λειτουργεί σωστά, τόσο για λόγους άνεσης, όσο και για λόγους ασφάλειας.

Επίσης φροντίζουμε το αυτοκίνητο μας να είναι καθαρό μέσα-έξω πριν ξεκινήσουμε. Να θυμάστε ότι ένα καθαρό αυτοκίνητο δεν μας προσφέρει μόνο καλύτερο περιβάλλον οδήγησης, αλλά και πιο ασφαλές.

Σκεφτείτε για παράδειγμα να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο με βρώμικα ή θολωμένα τζάμια. Εκτός από κουραστικό, είναι και επικίνδυνο.

καλό πλύσιμο και καθάρισμα αυτοκινήτου πριν από το ταξίδι
Το επόμενο είναι να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών μας. Πάντα τσεκάρουμε τον αέρα πριν ξεκινήσουμε και πάντα σε κρύα λάστιχα.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο αέρα χρειάζονται, στο βιβλίο του αυτοκινήτου μας ή σε κάποιο σημείο πάνω στο όχημα (συνήθως στο κάσωμα της πόρτας του οδηγού ή στο εσωτερικό από το καπάκι του ρεζερβουάρ) θα βρούμε έναν πίνακα με την πίεση του αέρα που προτείνει ο κατασκευαστής.

η σωστή πίεση των ελαστικών υπάρχει στο πινακάκι δίπλα ή πάνω στην πόρτα
Σημειώστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιοι κατασκευαστές δίνουν διαφορετική πίεση αν το το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Αυτό είναι λογικό γιατί διαφορετικό βάρος έχει το αυτοκίνητο μας κάθε μέρα με ένα ή δύο άτομα μέσα και διαφορετική με όλη την οικογένεια συν τις αποσκευές μας.

Τέλος, καλό είναι να μην παραφορτώνουμε το αυτοκίνητο γιατί αλλάζει η συμπεριφορά του στο δρόμο. Παίρνουμε λοιπόν μαζί μας μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Καλά ταξίδια!

 

About Μαρία Νικολοπούλου