Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εργάζεστε ή κάθεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή; Δείτε τι μας συμβουλεύουν οι ορθοπεδικοί της Κορινθίας

Η σωστή στάση σώματος μπροστά στον υπολογιστή 

sss

Ειδικά οι άνθρωποι που κάνουμε δουλειά γραφείου και εργαζόμαστε πολλές ώρες  μπροστά στον υπολογιστή, υποφέρουμε από διάφορα θεματάκια λόγω κακής στάσης σώματος. Το σώμα μας πρέπει να στέκεται  σαν κολώνα που σημαίνει ότι πρέπει να διατηρούμε την σπονδυλική μας στήλη ίσια.

Η καρέκλα γραφείου από την άλλη μεριά, παίζει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους διότι αποτελεί το έπιπλο που στηρίζει το σώμα μας για πολλές ώρες καθημερινά για πολλά χρόνια. Το σώμα σας κάθεται, ξεκουράζεται, κινείται, εργάζεται πάνω σε μια καρέκλα γραφείου οπότε είναι φανερό και πρακτικά αποδεδειγμένο ότι η ποιότητα της καρέκλας που καθόμαστε επηρεάζει άμεσα την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης, των χεριών, του αυχένα και της μέσης. 3

Επιπλέον η αλληλεπίδραση με  την καρέκλα που καθόμαστε επηρεάζει καθοριστικά την αποδοτικότητά μας στην εργασία μια και είναι προφανές πως όσο πιο άνετα και αναπαυτικά καθόμαστε τόσο καλύτερα δουλεύουμε.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας η κακή παρατεταμένη στάση:

Αυχεναλγία-αυχενικό σύνδρομο

Προβολή αυχενικής μοίρας προς τα μπροστά

Πονοκέφαλο

Κυφωτικό πρότυπο

Προβολή ώμων προς τα μπροστά

Οσφυαλγία-ισχιαλγία

Βράχυνση θωρακικών μυών.

Σε πρόσφατες έρευνες έχει αναφερθεί ότι η παρατεταμένη λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τραυματισμών. Με άλλα λόγια, όσοι άνθρωποι διατηρούν λανθασμένη στάση στο γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ποιο ευάλωτοι στους μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Σχετική εικόνα

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Μικρά και συχνά διαλείμματα
  • Ελαφριές διατάσεις και σύντομες ασκήσεις για τον αυχένα και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης
  • Εάν η καρέκλα δεν είναι αρκετά εργονομική, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού στη μέση σε σχήμα ρολού βοηθά στη σωστή στάση του κορμού και κυριότερα στη φυσιολογική λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στης σπονδυλικής στήλης.

Αποτέλεσμα εικόνας για in front of the pc a lot of hours back pain

Πώς πρέπει να είναι το γραφείο που εργαζόμαστε:

Το μυστικό για να κάθεστε σωστά στο γραφείο ή οπουδήποτε, χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας, είναι να διατηρείτε την οσφυϊκή λόρδωση η οποία είναι φυσιολογικά παρούσα όταν στεκόμαστε όρθιοι, περπατάμε ή τρέχουμε. Οι κακές στάσεις καθίσματος, που κυρτώνουν τη σπονδυλική στήλη και εξαφανίζουν τη λόρδωση, προξενούν μεγάλη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, προκαλεί υπερβολική πίεση στους συνδέσμους και μπορεί ακόμη να προξενήσει εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων στις σπονδυλικές αρθρώσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για in front of the pc a lot of hours back pain

  1. Βασική προϋπόθεση είναι να μπορείτε να προσαρμόσετε στα μέτρα σας το ύψος της καρέκλας.
    2. Το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των αγκώνων ή ελάχιστα κάτω απ’ αυτούς.
    3. Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν κανονικά στο πάτωμα ή στην ειδική θέση που διαθέτει το γραφείο σας, ειδικά αν έχετε ήδη προβλήματα με την πλάτη σας.
    4. Οι μηροί πρέπει να υποστηρίζονται αναπαυτικά.
    5. Το κάθισμα πρέπει να είναι πλατύ, ώστε να μπορείτε να κάθεστε αναπαυτικά και να κινείστε πάνω σ’ αυτό.
    6. Χρήσιμο είναι η καρέκλα σας να διαθέτει μηχανισμό, ώστε να μπορείτε να αλλάζετε στάσεις καθίσματος.
    7. Η πλάτη της καρέκλας σας πρέπει να μεταβάλλεται και σε ύψος και σε κλίση, ανεξάρτητα από το κάθισμά της.
    8. Η καρέκλα πρέπει να είναι σταθερή. Προτιμήστε αυτές που έχουν πέντε ακτινωτά πόδια με ρόδες.
    9. Οι υποστηρικτές στα χέρια μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι.

Σχετική εικόνα

Έρευνες:

Εκατόν εξήντα εκατομμύρια ανθρώπων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν καθημερινά υπολογιστή. Σε μια μονοετή έρευνα που διεξάχθηκε αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς κάθονται λανθασμένα και αυτό έχει ως συνέπεια πέρα από τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, τη μείωση της διάθεσης αλλά και της επίδοσης στην εργασία. Μετά τη διόρθωση της στάσης και την εκμάθηση της σωστής εργονομίας, τα ποσοστά μυοσκελετικών πόνων μειώθηκαν αισθητά, και η επίδοση της δουλειάς και της διάθεσης ανέβηκε σε ποσοστό 65%.

 

Αν έχετε απορίες ρωτήστε το γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή σας. Σίγουρα θα σας κατευθύνουν και θα σας υποδείξουν τι πρέπει να κάνετε. Ας μην υποτιμήσουμε καμία συμβουλή, όσο απλή και αυτονόητη κι αν ακούγεται. Ας μην ξεχνάμε πως μια συμβουλή υποκαθιστά πολλές θεραπείες, αρκεί να την εφαρμόσουμε.

Βρείτε εύκολα και γρήγορα τον ορθοπεδικό σας, φυσικοθεραπευτές, φυσίατρους, κινησιολόγους, ρευματολόγους  της Κορινθίας στο webkorinthos.gr :

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΕΜ.ΤΖΟΥΤΖΟΠΟΥΛΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ

ΒΟΥΡΒΟΥΤΣΙΩΤΟΥ ΒΑΝΝΑ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ

ΑΔΡΑΚΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Σ. – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΛΟΥΚΑΣ – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

ΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ

ΚΟΒΑΝΗΣ Δ.ΙΩΑΝΝΗΣ – ΙΑΤΡΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ Π.ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – ΙΑΤΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ.ΓΚΡΑΒΑΣ – ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

 

About Μαρία Νικολοπούλου