Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Καλαμαράκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα -Συνταγή της κ. Ντίνα Λόντρα

Καλαμαράκια γεμιστά με λιαστή ντομάτα -Συνταγή της κ.  Ντίνα Λόντρα

Τα καλαμάρια γεμιστά απαντώνται σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Το δημομιλές καλαμάρι, και με μάλλον χαριτωμένο το επιστημονικό του όνομα loligo, είναι άκρως αγαπητό ως τροφή στην αβάσταχτα πεινασμένη υφήλιο, που το έχει συνδυάσει μαγειρικά κυριολεκτικά με ό,τι παρήγαγε κάθε τόπος και με όποιο δημιουργικό τρόπο μπορούσε να το αξιοποιήσει γευστικότερα.

Loligo vulgaris

Loligo vulgaris

Το όνομά του είναι δανεισμένο από το μελανοδοχείο (μεσαιωνικά «καλαμάριον»), γιατί αφενός, όταν βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αφήνει το σκούρο υγρό (σαν μελάνι) που θολώνει γύρω του τα νερά, αλλά και αφετέρου, λόγω της ομοιότητάς του στο σχήμα. Εξ’ ου και η έκφραση «χαρτί και καλαμάρι» για τις αναλυτικές διηγήσεις ή -στο πιο σύγχρονο- …κοζερί με όλες τις λεπτομέρειες.

Μαγειρικώς τώρα, το καλαμάρι (διατροφικά πλούσιο σε σελίνιο, Β12 και ριβοφλαβίνη) το βρίσκουμε μαγειρεμένο σχεδόν παντού, σε ανατολή και δύση, με έμφαση στη Μεσόγειο και δη σε κουζίνες όπως της Τουρκίας, Ισπανίας, Ιταλίας, αλλά και προς ανατολάς σε Κορέα, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κοκ. Τα καλαμάρια γεμιστά εν ολίγοις, τα συναντάμε συχνά σε πολλές μορφές, που ποικίλουν σε τοπική έμπνευση, εμπλουτισμένα με τα βασικά και εν αφθονία υλικά, αλλά και αρωματικά και καρυκεύματα

Συνταγή που μας έδωσε η κυρία Ντίνα Λόντρα

-ΣΩΣΤΗ-3721879219

Υλικά
5 – 6 μεγάλα καλαμαράκια
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 φλ. τσαγιού φέτα τριμμένη
4 κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο), ψιλοκομμένα
2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
4 – 5 χοντροκομμένες λιαστές ντομάτες
Αλάτι, πιπέρι
½ κουταλάκι κύμινο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5 – 6 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί
Επιπλέον οδοντογλυφίδες για το κλείσιμο των καλαμαριών

Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμαράκια.
Αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Γεμίζετε ένα ένα τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσετε και στερεώνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα. Βάζετε τα καλαμαράκια σε ταψί, αραδιάζετε ολόγυρα και τα πλοκάμια και ρίχνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και ½ φλ. τσαγιού νερό. Αν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε να γεμίσετε και ντομάτες και να τις βάλετε στο ταψί.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι (ίσως πάρει και παραπάνω από 1 ώρα). Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Αν έχει μείνει ζουμάκι στο ταψί, μπορείτε μαζί με λίγο ρύζι να το περάσετε από το μπλέντερ και να περιχύσετε τα καλαμαράκια σαν σάλτσα.

 

About Μαρία Νικολοπούλου