Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κοτόπουλο με μπάμιες και περισσή μαστοριά…. Ώπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου η Μαρούκα

Κοτόπουλο με μπάμιες και περισσή μαστοριά…. Ώπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου η Μαρούκα

Κοτόπουλο με μπάμιες και περισσή μαστοριά

Η γιαγιά μου η Μαρούκα ήταν πολύ καλή μαγείρισσα (σαν να αρχίζω έκθεση 3ης Δημοτικού το πάω…). Το χέρι της έπιανε, βρε παιδί μου. Είχε αυτή την εκπληκτική αίσθηση του τι είναι νόστιμο και την μετέφερε στα φαγητά της. Θυμάμαι, όμως, ότι τα φαγητά της «κολυμπούσαν» στο λάδι για τα σημερινά δεδομένα. Το έβαζε σε αφθονία στο φαγητό αλλά, στο τέλος, η μερίδα που έφτανε στο πιάτο μας (στραγγισμένη απ΄αυτό), ήταν λουκούμι, ό,τι κι αν μας σέρβιρε. Φυσικά δεν μαγείρευε κινόα, ούτε σαλάτες με ρόκα για μεσημεριανό, ούτε φιλέτο σολομού στο γκριλ. Έφτιαχνε, όπως όλες, τα παραδοσιακά φαγητά της εποχής της.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τα φαγητά της ελληνικής παράδοσης, στο μυαλό μου, είναι ταυτισμένα με τη γεύση. Την πλούσια, πραγματική γεύση σπιτικού φαγητού. Δεν αγωνιώ για τις θερμίδες, δεν με απασχολούν οι κανόνες υγιεινής διατροφής, ούτε και οι σωστοί συνδυασμοί τροφών. Μοναδικός στόχος είναι η γεύση.

Το κοτόπουλο με τις μπάμιες είναι ένα πραγματικά εύκολο φαγητό. Υπάρχουν όμως σημεία – κλειδιά, που πρέπει γνωρίζει κανείς για να φτάσει την απόλυτη νοστιμιά. Ακολουθήστε τις παρακάτω επισημάνσεις και όλα θα πάνε καλά.

ΔΕΊΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΆΣΕΤΕ ΦΡΈΣΚΑ ΚΟΤΌΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΌΡΙΝΘΟ

  • Το κοτόπουλο και οι μπάμιες αγαπούν το σκόρδο. Μη το αγνοήσετε. Ο έρωτας είναι σφοδρός και η απώλεια μεγάλη, στην περίπτωση που δεν το χρησιμοποιήσετε.
  • Το λάδι δίνει γλύκα στο φαγητό, τι να λέμε τώρα; Αυτό που θα περισσέψει στον πάτο της γάστρας πρέπει να είναι λάδι. Όχι νερό. Διαφορετικά θα έχετε ένα αδιάφορο και νερόβραστο κοτόπουλο με μπάμιες και ουδεμία ευθύνη φέρω.
  • Η ντομάτα είναι περιορισμένη στο φαγητό αυτό, γιατί δεν είναι κοκκινιστό.
  • Το ξίδι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Δύο γεμάτα σφηνάκια είναι επιβεβλημένα. Οι μπάμιες διψούν γι’ αυτό σαν κολασμένες και τους πάει πολύ. Όχι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ξιδάτο και ούτε το ξίδι γίνεται αντιληπτό.
  • Τέλος, χρησιμοποίησα μπάμιες κατεψυγμένες για μεγαλύτερη ευκολία και οικονομία χρόνου. Νομίζω θα σας βολέψει κάτι τέτοιο.

Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε μερίδες (ή 3 μπούτια και 1 στήθος)
  • 900 γραμμάρια μπάμιες κατεψυγμένες (2 πακέτα των 450 γραμμαρίων)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 μεγάλες, φρέσκες, ώριμες ντομάτες λιωμένες στο μπλέντερ ή ½ κουτί (200-300 γραμμάρια) ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
  • 2 γεμάτα σφηνάκια ξίδι
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μέθοδος:

Καλό είναι το φαγητό αυτό να το φτιάξουμε σε γάστρα. Αν δεν έχουμε, τότε χρησιμοποιούμε ένα ταψί το οποίο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο την πρώτη ώρα ψησίματος του φαγητού.

Επιλέγουμε, λοιπόν, το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (γάστρα ή ταψί) και τοποθετούμε μέσα τις μπάμιες, την πολτοποιημένη ντομάτα, το λιωμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Καλό είναι να τα ανακατέψουμε ελαφρά με τα χέρια, ώστε να μη λιώσουν οι μπάμιες.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ανάμεσα στις μπάμιες προσθέτουμε το κοτόπουλο, αφού το έχουμε προηγουμένως αλατίσει. Τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο φαγητό και προσθέτουμε τέλος ¾  ενός ποτηριού περίπου νερό. Κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού το νερό και την κλείνουμε με το καπάκι της. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, τότε το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ψήνουμε το φαγητό στο αερόθερμο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα, σκεπασμένο. Στη μία ώρα το βγάζουμε από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά έως μία ώρα, μέχρι το φαγητό να είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί στο διάστημα αυτό γυρίζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου, αν δούμε ότι ξεροψήνονται παραπάνω απ’ όσο θέλουμε.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Το φαγητό αυτό, όπως και όλα τα λαδερά, τρώγεται καλύτερα όταν είναι χλιαρό.

bostanistas.gr

About Μαρία Νικολοπούλου