Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μοσχαράκι στιφάδο της γιαγιάς πεντανόστιμο!

webkorinthos.μοσχαράκιστιφάδο

Μοσχαράκι στιφάδο όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες! Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό.

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό μοσχάρι, ελιά ή σπάλα,  κομμένο σε κομματάτια 3-4 εκ.
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 100 ml χυμό ντομάτας
  • 3/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κιλά μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 5 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος απ” όλες τις πλευρές σε παρτίδες. Μεταφέρετε τα κομμάτια κάθε παρτίδας, με μια τσιμπίδα σε μπολ. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια.
  2. Για το καθάρισμα των κρεμμυδιών: Κόβετε τις άκρες από τα κρεμμυδάκια. Βράζετε νερό και μόλις κοχλάσει τα ρίχνετε μέσα και τα αφήνετε για 1-1½ λ.  Τα στραγγίζετε αμέσως, τα αφήνετε για 2-3 λ και μετά αφαιρείτε τη φλούδα τους,  πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς δάκρυα.
  3. Στη κατσαρόλα που βράσατε το κρέας ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σβήνετε με το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι και μόλις αναπνεύσει προσθέτετε ξανά το κρέας στη κατσαρόλα μαζί με τους ζωμούς του που έχουν μείνει στο μπολ και το ζωμό βοδινού.
  4. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό και πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και όλα τα μπαχαρικά, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1:45 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι και τα κρεμμυδάκια χωρίς όμως να διαλυθούν και χυλώσει καλά η σάλτσα του. [*]
  5. Κατά τη διάρκεια ψησίματος να έχετε το νου σας να έχει πάντα ζουμάκι, το οποίο πρέπει προς το τέλος να ελαττωθεί σχεδόν στο μισό.

[*] Για να ανακατέψετε το φαγητό θα κουνάτε την κατσαρόλα σε ημικύκλια και δε θα χρησιμοποιήσετε κάποιο κουτάλι ή πιρούνι για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.

Photo  www.sintayes.gr

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

About Μαρία Νικολοπούλου