Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα του βουνού

Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα του βουνού

  1. Είναι μια  υπέροχη παραδοσιακή Αρκαδική συνταγή

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Επειδή ο μπακαλιάρος, παρά το ξαρμύρισμα έχει αρκετό αλάτι, δοκιμάζουμε πρώτα και μετά βάζουμε αλάτι αν χρειάζεται.

    1 φύλλο μπακαλιάρου παστού
  2. 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντομάτα κονκασέ
  3. 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  4. 2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετούλες
  5. 1 1/2 κιλό χόρτα του βουνού (ραδίκια, ζοχούς, γαλατσίδες, καυκαλίθρες, πικραλίθρες κ.λπ.)
  6. 1 φλ.τζ. ελαιόλαδο
  7. Λεμόνι
  8. 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικό)

Εκτέλεση

60 Minutes

  1. Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε τον μπακαλιάρο, κομμένο κομμάτια, μέσα σε μια λεκάνη με νερό (αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 2 φορές) και τον ξαρμυρίζουμε.

  2. Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στραγγίζουμε από τα νερά.

  3. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα.

  4. Τα βράζουμε δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε.

  5. Με μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν, χωρίς να μαυρίσουν.

  6. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (το ρίχνουμε με προσοχή, ανάλογα με την ποσότητα των χόρτων και πόσο υγρά είναι, για να μην γίνει το φαγητό νερουλό), τη ντομάτα, το μπούκοβο (πάντα προαιρετικά) και τ΄αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.

  7. Προσθέτουμε τα χόρτα και μέχρι να βράσουν κανονικά.

  8. Τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο ακόμα περίπου 1 τέταρτο της ώρα μέχρι να βράσει το ψάρι (δοκιμάζουμε).

  9. Σερβίρεται ζεστό και με λίγο χυμό λεμονιού ανάλογα με τα γούστα.

Eναλλακτικά  μπορείτε ν΄αντικαταστήσετε  τα χόρτα με σπανάκι καθώς επίσης να τα σβήσετε με άσπρο  κρασί ΠΡΟΣΟΧΗ στο νερό γιατί γενικώς τα χόρτα βγάζουν νερό .

Καλή επιτυχία!

About Μαρία Νικολοπούλου