Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Περεσκία Ποντιακά-Εκπληκτική σπιτική ζύμη για πιροσκί

webkorinthos.πιροσκιjpg

Τα πιροσκί ή περεσκία όπως τα λένε στα ποντιακά, είναι αγαπημένο παραδοσιακό ποντιακό φαγητό εδώ στην Ελλάδα. Είναι μια συνταγή που ήρθε με τις μεταναστευτικές ροές των Ποντίων μετά το διωγμό του 1922.

Η συνταγή  είναι με μεσογειακό άρωμα αφού στη ζύμη έχω προσθέσει και λίγο ούζο με άρωμα γλυκάνισου

Υλικά για τη ζύμη
1.400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
600 ml νερό χλιαρό
150 ml ηλιέλαιο
100 ml γάλα χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά ξερή των 9 γρ. ή 2 κύβους νωπή των 25 γρ.
2 καπάκια ούζο με άρωμα γλυκάνισου
15 γρ. αλάτι
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 μεγάλο αβγό σε θερμοκρασία δωματίου

Το μυστικό της ζύμης είναι να φτιάξουμε καλό προζύμι. Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά μαζί με την ζάχαρη και μισό ποτήρι χλιαρό νερό (από αυτό που έχουμε ήδη μετρήσει δηλ. από τα 600 ml που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή συνολικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά και να λιώσει η ζάχαρη (αν είναι νωπή η μαγιά θα χρειαστεί να επιμείνετε στο ανακάτεμα). Προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε ώστε να γίνει το μείγμα ένας ωραίος χυλός χωρίς γρομπαλάκια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος περίπου για 10΄ με 15΄ να αφρίσει.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αβγό (σε θερμοκρασία δωματίου) ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ή με το αναδευτήρι ώστε να αναμειχθεί καλά με το προζύμι. Προσθέτουμε το ούζο, το γάλα (να είναι χλιαρό) και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το αλεύρι. (Στο αλεύρι έχουμε προσθέσει το αλάτι και κοσκινίσουμε για να είναι αφράτη η ζύμη μας.) Δεν χρειάζεται επίμονο ζύμωμα όπως το ψωμί. Αρκεί να γυρνάμε τη ζύμη για να “τραβήξει” το αλεύρι.

Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική. Δεν θέλουμε να κολλάει στα χέρια αλλά ούτε και να γίνει πολύ σφιχτή. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (να διπλασιαστεί).

Σούπερ δοκιμασμένο κόλπο! !!!
Όταν η ζύμη φουσκώσει μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη ημέρα!!!

Δεν ξεφουσκώνει. Απλώς την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία.

Όσο η ζύμη φουσκώνει ετοιμάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Αλείφουμε τα χέρια μας με ηλιέλαιο και κόβουμε τη ζύμη με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτό. Εναλλακτικά για ισομεγέθη μπαλάκιαχρησιμοποιούμε ένα κουτάλι ή το σκουπ του παγωτού φροντίζοντας να τα αλείψουμε και αυτά με ηλιέλαιο..

Βγαίνουν περίπου 50 τεμ. των 40 γρ./τεμ (υπολογίστε να φαίνονται σαν ένα μεγαααάλο αβγό).
Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης σε επιφάνεια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αν χρησιμοποιείτε πλαστήρι αλείψτε το με ηλιέλαιο και τοποθετήστε τα μπαλάκια ζύμης απευθείας. Σκεπάστε με καθαρό πανί κουζίνας για να μην ξεραθεί η ζύμη όση ώρα θα μείνουν μέχρι να τελειώσετε με το επόμενο βήμα.

Πλάθουμε τη ζύμη και γεμίζουμε με τη γέμιση. Αλείφουμε τα χέρια μας με ελάχιστο ηλιέλαιο και παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης. Αρχίζουμε από το πρώτο που κόψαμε και συνεχίζουμε με τα επόμενα. (Τα ζυμαράκια ξαναφουσκώνουν καθώς περνά η ώρα από τη στιγμή που τα κόψαμε.)

Το ανοίγουμε στην παλάμη μας πιέζοντας με τα δάχτυλα του άλλου χεριού μας. Το κάνουμε σαν μια μικρή βαρκούλα, σαν θηκούλα. Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση από τη γέμιση της επιλογής μας και την βάζουμε στο κέντρο της ζύμης.

Ενώνουμε τις άκρες της ζύμης πιέζοντας με τα δάχτυλά μας από έξω προς τα πάνω. Τσιμπάμε τη ζύμη  και κάθετα στην ένωση για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ανοίξουν. Ρολάρουμε ελαφρώς το πιροσκί ανάμεσα στις παλάμες μας για να πάρει ωραίο σχήμα και το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε ένα δίσκο ή ταψί που έχουμε εφαρμόσει λαδόκολλα (εύκολη μεταφορά για το τηγάνισμα  😉 ). Συνεχίζουμε τη διαδικασία με όλα τα μπαλάκια ζύμης. Μέχρι να τελειώσουμε και το τελευταίο, θα έχει φουσκώσει και πάλι η ζύμη στα πρώτα και θα είναι έτοιμα και αφράτα για τηγάνισμα.

Τηγάνισμα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο, σχεδόν 3 δάχτυλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Τεστάρουμε με ένα μικρό κομματάκι ζύμης εάν έχει κάψει το λάδι. Το λάδι είναι έτοιμο όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του λαδιού και τσιτσιρίζει. Τότε, ρίχνουμε στο τηγάνι όσα τεμάχια πιροσκί χωράει και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Δεν πρέπει να πέσει πολύ η θερμοκρασία του ηλιέλαιου γιατί τα πιροσκί θα τραβήξουν λάδι αλλά ούτε να είναι σούπερ καυτό και να βγάζει ατμούς γιατί τότε θα ψηθούν αμέσως απέξω και δεν θα προλάβουν να ψηθούν μέσα μέσα.

Γυρνάμε τα πιροσκί να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα.

Βάλτε ότι τραβάει η όρεξή σας και απολαύστε τα! Είναι ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!

ΠΗΓΗ: http://www.magiacook.gr

Αν θέλετε να δοκιμάσετε και άλλες παραδοσιακές γεύσεις χωρίς να παιδευτείτε καθόλου επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείο ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ που κάθε μέρα φτιάχνει χειροποίητες πίτες, γλυκά και άλλες λιχουδιές και δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε!

ΟΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

 

About Μαρία Νικολοπούλου