Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Περιτονίτιδα: Τα «απλά» στομαχικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε!

Περιτονίτιδα: Τα «απλά» στομαχικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε!

Η περιτονίτιδα, είναι ένα είδος φλεγμονής, που μπορεί να παρουσιαστεί τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες όπως επίσης και στα δύο φύλα.

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ.ΖΑΦΕΙΡΗΣ – ΙΑΤΡΟΣ

 

Τα αίτια της περιτονίτιδας μπορεί να είναι η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης, η διάτρηση του έλκους του στόμαχου, η νέκρωση και ρήξη του έντερου, η ρήξη της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα κ.α.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Επειδή συνήθως η περιτονίτιδα είναι αποτέλεσμα μιας άλλης πάθησης, πριν την εγκατάσταση της, θα προϋπάρξουν τα συμπτώματα της γενεσιουργού αίτιας τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:

 

ΒΡΑΧΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. – ΙΑΤΡΟΣ

 

  • Πόνος συνεχής σε όλη την κοιλιά
  • Έμετοι χολώδεις (κιτρινοπράσινο χρώμα)
  • Ειλεός παραλυτικός (παράλυση του εντέρου)
  • Πυρετός από 38,7°C και στην συνέχεια κατεβαίνει στο 36°C
  • Ταχυπαλμία
  • Νηματοειδής σφυγμός
  • Ταχύπνοια

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές (αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων άνω του 15.000-20.000 κ.ο.π) ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην τελική διάγνωση της νόσου.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές
Η περιτονίτιδα είναι η ίδια μία σοβαρή επιπλοκή. Σε περαιτέρω επιβάρυνση της νόσου μπορεί ο ασθενής να μεταπέσει σε σηπτικό σοκ (καταπληξία).

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία της περιτονίτιδας αποσκοπεί στην θεραπεία της γενεσιουργού αίτιας. Η χειρουργική διάνοιξη της περιτοναϊκής κοιλότητας για παροχέτευση και καθαρισμό της, αποτελεί την βασικότερη θεραπευτική ενέργεια.

ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ

About Μαρία Νικολοπούλου