Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σουπιές στιφάδο με κύμινο – αυθεντική Κρητική συνταγή

webkorinthosσουπιες

Υπέροχη συνταγή για όσους νηστεύουν που θα αρέσει σε όλους. Χαρακτηριστική «μυρωδιά» του κρητικού στιφάδου, όπως κι αν το φτιάξουμε, είναι τo κύμινο. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο κύμινο! Επίσης δάφνη και πιπέρι οπωσδήποτε. Προαιρετικά λίγο μπαχάρι, ενώ η κανέλλα και το γαρύφαλλο δεν συνηθίζονται στο στιφάδο με θαλασσινά.

Άλλη ουσιαστική διαφορά στο στιφάδο με τις σουπιές που φτιάχνουμε στην Κρήτη, είναι ότι οι περισσότερες μαγείρισσες βάζουν και λίγο από το μελάνι τους στο φαγητό. Μπορεί να σκουραίνει λίγο το πιάτο, αλλά μυρίζει θάλασσα και δένει καλύτερα η σάλτσα του.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται

Υλικά:

1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης

Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.
Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

About Μαρία Νικολοπούλου