Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα μυστικά για το καλύτερο τηγανητό ψάρι

Τα μυστικά  για το καλύτερο τηγανητό ψάρι

Το ψάρι είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ο τρόπος που το μαγειρεύουμε όμως, μπορεί να επιβαρύνει το πιάτο μας με επιπλέον θερμίδες. Το τηγανητό ψάρι συνοδέψτε το απαραίτητα με χόρτα και πράσινα λαχανικά και σερβίρετέ το με ωμό ελαιόλαδο.

“Το τηγάνισμα είναι τέχνη”, έλεγε ο Εσκοφιέ, “και γι’ αυτό πρέπει να το μάθουμε με αγάπη”. Ένα καλό τηγάνισμα είναι πράγματι αποτέλεσμα ορισμένων απαραίτητων τεχνασμάτων.

Τα καλύτερα τηγάνια είναι τα σιδερένια ή τα αντικολλητικά. Ο μόνος επιτρεπόμενος τρόπος τηγανίσματος είναι με λάδι ελιάς σε τέτοια ποσότητα, ώστε να μην κολλάνε τα ψάρια μεταξύ τους και να τηγανίζονται ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές

Οδηγίες:

1. Η θερμοκρασία του λαδιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 180°C για μερίδες ψαριού και τους 200°C για φιλέτα και μικρά ψάρια.

2. Τα μεγάλα ψάρια, δηλαδή εκείνα που ξεπερνούν τα 200 γρ., πρέπει να φιλετάρονται.

3. Βάζουμε το ψάρι καθαρισμένο και πλυμένο σε γάλα, που, αν θέλουμε, αρωματίζουμε με μυρωδικά.

4. Το στραγγίζουμε, το αλευρώνουμε και το κουνάμε, για να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι.

5. Βουτάμε το ψάρι στο καυτό λάδι και τέλος το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι που συνήθως είναι αρκετό.

6. Αλλιώς, μπορούμε να περάσουμε το ψάρι, πριν το τηγάνισμα, από ένα μeίγμα με νερό και αλεύρι και, αν θέλουμε, με ασπράδι αbγού χτυπημένο μαρέγκα

7. Μετά το τηγάνισμα, το ψάρι πρέπει να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα και να είναι τραγανό στο εξωτερικό, αλλά μαλακό στο εσωτερικό.

8. Η διαδικασία είναι ίδια και για το τηγάνισμα των οστρακόδερμων και των μαλακίων.

9. Τηγανίζουμε ολόκληρα τα μικρά κεφαλόποδα, όπως είναι τα καλαμαράκια. Κόβουμε τα πιο μεγάλα σε ροδέλες.

10. Γι’ αυτά τα μαλάκια ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι πολύ σύντομος, για να μη χαθεί το άρωμα και η μαλακότητα της σάρκας.

11. Μαρινάρουμε τα γαστερόποδα και δίθυρα μαλάκια, χωρίς τα όστρακα τους, σε λάδι, λεμόνι και μαϊντανό, αφού τα αλείψουμε με μeίγμα νερού-αλευριού ή με γαλέτα και τα τηγανίσουμε για λίγο σε πολύ ζεστό λάδι.

gourmed.gr

Τηγανητό ψάρι με άρωμα σκόρδου

Τηγανητό ψάρι με άρωμα σκόρδου

Tα ιχθυοπωλεία  και  οπωροπωλεία της της Κορίνθου με τα πιο φρέσκα ψάρια

Φρέσκο ψάρι, αλατοπίπερο και λίγο σκόρδο… και ένα Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο, που «μυρίζει» θάλασσα, θα εντυπωσιάσει την παρέα σας. Άλλωστε, το έχει τραγουδήσει και η Χαρούλα Αλεξίου: «Ψαράκια τηγανίζει μεσ’ το μαγεριό»!

Υλικά

  • 4 μεγάλα ψάρια της αρεσκείας σας
  • Σκόρδο σε σκόνη
  • Λίγο αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αρχικά, καθαρίζετε προσεχτικά τα ψάρια.

Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο.

Ανακινείτε το μπολ για να πάει παντού το μίγμα και το αφήνετε για 15’.

Αλευρώνετε τα ψάρια και τα τηγανίζετε.

 Καλή επιτυχία!

About Μαρία Νικολοπούλου