Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι να κάνουμε το αρνί που μας περίσσεψε: Πίτα ή Γύρο;

Untitled-1

Νομίζω ότι όλες οι οικογένειες έχουν πληγεί από την ακρίβεια της εποχής και πρέπει να μην πηγαίνει τίποτε στα σκουπίδια. Με λίγη φαντασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα με τα φαγητά που μας περισσεύουν. Αυτές τις ημέρες περίσσεψε πολύ αρνάκι και το είχα στο ψυγείο για μερικές ημέρες αλλά δεν είχαμε όρεξη να το φάμε. Βέβαια θα μου πείτε, τώρα μας το λες; Δυστυχώς όμως και εγώ χθες το έφτιαξα αλλά το αρνί ή το κατσίκι στο φούρνο το κάνουμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα και αν σας αρέσει η συνταγή μπορείτε να το φτιάξετε και άλλες φορές.

Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω καμιά συνταγή αλλά δεν βρήκα κάτι να μου αρέσει και μετά θυμήθηκα την κρεατόπιτα  που φτιάχνω και είπα γιατί να μην φτιάξω μια Πίτα με Αρνί.

Tα καλύτερα κρεοπωλεία της Κορινθίας , στον ηλεκτρονικό Οδηγό  webkorinthos.gr

kr-e1506360335765

 Αποφάσισα λοιπόν να τις δώσω μια διαφορετική όψη και γεύση και έτσι την έφτιαξα με σφολιάτα. Αντί με μοσχαρίσιο κιμά καθάρισα το κρέας από τα κόκαλα και από όλο το ορατό λίπος και τα κομματάκια αυτά τα ψιλόκοψα σαν κιμά. Τα υπόλοιπα υλικά μέσα ήταν τα ίδια με την κρεατόπιτα αλλά από πάνω αντί να βάλω λάδι την άλειψα με αυγό και έβαλα και λίγο σουσάμι από πάνω.

RECIPES-LEFTOVER-EASTER

Πίτα από αρνί ή κατσίκι που μας περίσσεψε, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση:

    • Περίσσευμα από ψητό κρέας (στα κάρβουνα ή στο φούρνο, περίπου 1/2 κιλό)
    • 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
    • 5 – 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
    • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
    • Αλάτι και πιπέρι
    • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
    • ½ φλιτζάνι γραβιέρα

    Εκτέλεση

    1. Καθαρίζουμε τα πράσα, αφήνουμε τα τρυφερά κομμάτια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βράζουμε να μαλακώσουν. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με μόνο 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα πράσα, αφού τα στραγγίξουμε και αλατοπίπερο, πολύ λίγο γιατί το κρέας ήδη είναι αλατισμένο και το τυρί είναι αλμυρό. Προσθέτουμε και το κρέας και το ανακατεύουμε 2 – 3 λεπτά και το βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
    2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
    3. Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε τέσσερα ίσα κομμάτια και βρέχουμε με ένα πινέλο τις άκριες με λάδι ή νερό και βάζουμε τη γέμιση στη μέση. (Θα υπολογίσουμε για να γίνουν 8 ατομικές πίτες). Θα βάλουμε πάνω από τη γέμιση 1 κουταλιά γραβιέρα τριμμένη και θα κολλήσουμε πρώτα τις δύο άκριες και μετά τις άλλες δύο, πιέζοντας τις με τα δάκτυλα να κολλήσουν και να ενωθούν μεταξύ τους. Τις αφήνετε όπως έχουν, δηλαδή τετράγωνες ή ξαναδιπλώνετε τις άκρες προς το κέντρο για να γίνει σαν πουγκί. Τις βάζετε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα ή λαδώνετε ένα ταψί με το πινέλο. Αφού τις τοποθετήσετε στο ταψί, τις αλείβετε με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
    4. Ψήνετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

      Σπιτικός Αρνήσιος γύρος

      maxresdefault

      Ο γύρος είναι ένα φαγητό του δρόμου, το οποίο δύσκολα γίνεται στο σπίτι.   Χονδρά κομμάτια κρέατος περνιούνται πάνω σε μιά κάθετη σούβλα, το οποίο ψήνετα μπροστά από φωτιά.

      Όταν το κρέας έχει ψηθεί εξωτερικά, τότε κόβουνε το κρέας αυτό σε λεπτές φέτες και το βάζουν μέσα σε πίτα.  Το σερβίρουν με τζατζίκι, πατάτες, ντομάτες κλπ.collage-Lamb-gyros1-600x454

      Συνήθως οι νέοι στην εφηβεία δεν τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούργιες γεύσεις αλλά τελικά δοκίμασε και την πίτα με το πράσο την επομένη και της άρεσε.

      Πήραμε μία πίτα και σε αντικολλητικό τηγάνι βάλαμε πολύ λίγο λάδι, το αφήσαμε να ζεσταθεί καλά και την περάσαμε και από τις δύο μεριές να ζεσταθεί καλά.

      Είχαμε ταμπούλι που είχε περισσέψει και έβαλε πάνω στην πίτα το ταμπούλι και το άπλωσε να πάει παντού, έβαλε το κρέας επάνω, τζατζίκι και το τύλιξε.    Έγινε υπέροχο.   Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω εγώ ότι μπορείτε να το κάνετε με τα αγαπημένα σας υλικά: τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πατάτες τηγανιτές, σαλάτα κλπ.

      Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

About Μαρία Νικολοπούλου