Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Το έξυπνο κόλπο του Άκη για να σου μείνουν χρήματα

Το έξυπνο κόλπο του Άκη για να σου μείνουν χρήματα
Μαγειρεύουμε έξυπνα και… οικονομικά

«Τι σημαίνει μαγειρεύουμε έξυπνα;», θα με ρωτήσετε. Σημαίνει ότι επιλέγουμε σωστά τα υλικά μας. Σερβίρουμε τις σωστές μερίδες. Δεν πετάμε φαγητό στα σκουπίδια. Οργανώνουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας και επενδύουμε στο σπιτικό, θρεπτικό φαγητό. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή… Η έξυπνη και οικονομική μαγειρική αποτελείται από χίλια δύο πράγματα και -το καλύτερο όλων- είναι ότι… είναι στο χέρι μας! Στον τρόπο που σκεφτόμαστε και διαχειριζόμαστε τις πρώτες ύλες μας.

Αλήθεια, πόσο σωστά διαχειρίζεσαι την τροφή σου;

Λοιπόν, τι λέτε; Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τη βάλουμε στη ζωή μας;

  1. Ξεκινάμε εφοδιάζοντας το ψυγείο μας με φρούτα και λαχανικά. Είναι οικονομικά και γεμάτα βιταμίνες. Επιπλέον, είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά μας βοηθούν όχι μόνο να… ξεγελάσουμε, αλλά και να ικανοποιήσουμε (απόλυτα!) την πείνα μας.  θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εποχικότητα, τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τα διαχειρίζεστε και να τα συντηρείτε, αλλά και για τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά τους.
  2. Σπόροι και πάλι σπόροι! Μη σας ξεγελά το μέγεθός τους… Η δύναμή τους είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με αυτό. Μπορείτε να τους απολαύσετε μέσα σε πρωινά και να τους μετατρέψετε σε σούπερ απολαυστικά γεύματα και light βραδινά. Ανακαλύψτε τους εδώ, ρίξτε μια ματιά και εδώ και βάλτε τους στη ζωή σας δίχως δεύτερη σκέψη!
  3. Πείτε «ναι» στα όσπρια. Το ίδιο και το κόστος τους – δίνετε λίγα και παίρνετε… πολλά! Η φράση value for money βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της εδώ. Γεμίστε τα ντουλάπια σας με αυτά και αξιοποιείστε τα μέσα σε σαλάτες ή δημιουργώντας μοναδικά θρεπτικά γεύματα!

Μεσογειακή σαλάτα με κεχρί από τον Άκη Πετρετζίκη

Φακές από τον Άκη ΠετρετζίκηΦακές

Επιπλέον…

  1. Γνωρίστε καλά τα τρόφιμά σας (προτού τα αγοράσετε). Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα χρήματά σας, από το να ψωνίσετε τα πράγματα ακριβώς που χρειάζεστε. Πώς θα το μάθετε αυτό; Απλά διαβάζοντας τις ετικέτες. Αυτές θα σας… μιλήσουν για το τρόφιμο που κρατάτε στα χέρια σας. Εδώ, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.
  2. «Γεμίστε» σωστά τα πιάτα σας. Τι εννοώ όταν λέω «σωστά»; Εννοώ να βάζετε στο πιάτο σας όσο φαγητό χρειάζεστε. Αυτή, είναι μία τακτική η οποία θα λειτουργήσει υπέρ σας τόσο ως προς το κομμάτι της υγείας (αφού δεν θα τρώτε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε), όσο και ως προς την τσέπη σας (γνωρίζοντας τις σωστές μερίδες, κάνετε τα ανάλογα ψώνια και αξιοποιείτε στο έπακρο το φαγητό σας). Εδώ, θα βρείτε τον τρόπο για να μάθετε να υπολογίζετε τις μερίδες σωστά.
  3. Φτιάξτε ένα πλάνο. Τι πλάνο; Ένα πλάνο με τα γεύματα (αλλά και τα σνακ!) της εβδομάδας. Βάσει αυτού θα ψωνίζετε και θα μαγειρεύετε τα φαγητά σας. Το πλάνο αυτό, θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό και οικονομικό τρόπο διατροφής, αφού θα μαγειρεύετε σπιτικά φαγητά και δεν θα καταφεύγετε στις έτοιμες λύσεις. Βασική προϋπόθεση; Το πρόγραμμα αυτό να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Γαλακτοκομικά, όσπρια, ψάρι, λευκό κρέας, λαδερά, φρούτα και λαχανικά…  Η συμβουλή ενός ειδικού σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύτιμη, μια και θα μπορούσε να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα γενικό διατροφικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας, επάνω στο οποίο θα μπορείτε να βασίζεστε.
  4. Κάντε το ψυγείο… κολλητό σας! Μάθετε να οργανώνετε και να αξιοποιείτε τους χώρους του και να συντηρείτε σε αυτό τυχόν περισσευούμενα φαγητά. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να αποθηκεύετε μισομαγειρεμένα φαγητά και να γλιτώνετε χρόνο από τις παρασκευές της εβδομάδας. Τι σημαίνει αυτό; Καθόλου φαγητό στα… σκουπίδια, καλύτερη διαχείριση των αγορών και του χρόνου σας, πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και καλύτερη οργάνωση του οικιακού οικονομικού προγραμματισμού!

Μερίδα: Μάθε να την υπολογίζεις καλύτερα

Μάθε να υπολογίζεις καλύτερα τις μερίδες

Κάπως έτσι, θα καταφέρετε να μαγειρεύετε έξυπνα και οικονομικά. Σε αυτά, έρχομαι να προσθέσω και το ΝΟΣΤΙΜΑ. Για να μαγειρεύετε ΚΑΙ νόστιμα, λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μου και να ανακαλύπτετε μοναδικές συνταγές οι οποίες θα μπορούσαν να ταιριάζουν με το διατροφικό πλάνο σας 🙂

Σας υπόσχομαι πώς θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να σας γεμίζω με πεντανόστιμες ιδέες!

kr

Κρεοπωλεία

Άκης

About Μαρία Νικολοπούλου