Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Το Πασχαλινό… ντέρμπι: αρνί ή κατσίκι; Δείτε τι μας είπαν οι Κρεοπώλες της Κορινθίας

webkorinthosαρνι

Αρνί ή κατσίκι;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γνώμες διίστανται.  Όλοι στην οικογένεια έχουν να πουν και από κάτι αρνητικό ή θετικό.  Εμείς το ψάξαμε όμως και σας έχουμε εδώ την απάντηση των ειδικών, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους κρεοπώλες της Κορινθίας που ξέρουν καλύτερα και με την εμπειρία τους μπορούν να μας “καθοδηγήσουν” στο τι κρέας τελικά να επιλέξουμε, ανάλογα φυσικά με την τσέπη και την όρεξή μας.

Αρνί ή κατσίκι λοιπόν;

Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα δεν είναι ξεκάθαρη. Το αρνί λένε ότι είναι νοστιμότερο. Έχει όμως αυτή την έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν αρέσει στους πάντες.

Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι το κατσίκι έχει λιγότερο λίπος και θερμίδες σε σχέση με το αρνί, άρα είναι πιο ασφαλής επιλογή για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κατσίκι είναι πιο ακριβό και αποδίδει λιγότερο κρέας. Οπότε ανάλογα με την τσέπη σας, τις γευστικές σας προτιμήσεις ή διάφορα θέματα υγείας θα κάνετε την τελική σας επιλογή.

Δείτε όμως τι μας είπαν οι κρεοπώλες της Κορινθίας για το τι να προσέξετε στην αγορά αρνιού ή κατσικιού:

 

Οι σφραγίδες σε διάφορα τμήματα του ζώου (αριστερά και δεξιά στους μηρούς και στις ωμοπλάτες) πιστοποιούν ότι έχει γίνει ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος και διασφαλίζουν ότι είναι το κρέας του κατάλληλο προς κατανάλωση.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως ξεχωριζω το καλο αρνι για το πασχα

Όλα τα κρέατα που είναι ελληνικά ή που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρόγγυλη μπλε σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Ενώ στην παραλληλόγραμμη σφραγίδα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, πχ “GR” ή “ΕL” ή “ΕΛΛΑΣ” για τα ελληνικά. Τα σφάγια προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Πληροφορίες στο ΚΕ.Π.ΚΑ online. Αν σε οποιοδήποτε σημείο του ζώου λείπει κομμάτι του δέρματος, αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει. Εκεί προφανώς ήταν η σφραγίδα του που για περίεργους λόγους έχει αφαιρεθεί.Σχετική εικόνα

Θα ξεχωρίσετε το αρνί από το κατσίκι παρατηρώντας την ουρά και το κεφάλι τους.

Το κεφάλι στο κατσίκι είναι πιο επίπεδο σε αντίθεση με του αρνιού, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και την μύτη. Η ουρά στο κατσίκι από την άλλη είναι πιο στενή και στραμμένη προς τα πάνω.

 

Σημασία έχει το χρώμα είτε πρόκειται για αρνί είτε για κατσίκι. Το χρώμα του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρό αλλά ανοιχτόχρωμο ροζ, ομοιόμορφο σε όλο το σώμα του.

 

Αν το κρέας είναι βιολογικό θα πρέπει επιπλέον να διαθέτει ειδική σήμανση του οργανισμού πιστοποίησης. Τα βιολογικά αμνοερίφια είναι λιγοστά στην αγορά και πωλούνται, από όσο ξέρω, τεμαχισμένα και συσκευασμένα.

Μερικά ακόμη tips

  • Υπολογίστε τα κιλά που θα αγοράσετε με βάση τα άτομα που θα έχετε στο τραπέζι. Για 10 άτομα παράδειγμα θα υπολογίσετε σχεδόν 10 κιλά κρέας.
  • Φροντίστε έγκαιρα την παραγγελία σας στο κρεοπωλείο αλλά μην αγοράσετε πολύ νωρίς το αρνί ή το κατσίκι, για να το βάλετε στην κατάψυξη. Δεν υπάρχει λόγος.
  • Το κατσίκι έχει πιο σφιχτό κρέας και χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο!

Καλά μαγειρέματα και να περάσετε υπέροχα όπου κι αν είστε.

Πηγή

Εδώ σας έχουμε τα καλύτερα κρεοπωλεία του Νομού μας για να κάνετε τις Πασχαλινές σας παραγγελίες αλλά και να πάρετε περισσότερες συμβουλές. Δείτε τα όλα με ένα κλικ:

ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΜΠΟΥΤΣΟΥΚΑΚΗΣ Ι.Σ.

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «ΦΑΡΜΑ ΕΦΥΡΑ»

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ – Π.ΣΚΟΥΠΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗΣ

ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗΣ ΑΠ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Παραδοσιακό Κρεοπωλείο

ΥΦΑΝΤΗΣ ΜΙΧ. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε. – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

About Μαρία Νικολοπούλου