Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραπέζι της Κυριακής με φίλους – 9 υπέροχες συνταγές

Τραπέζι της Κυριακής με φίλους – 9  υπέροχες συνταγές

Την Κυριακή έχεις τραπέζι και πρέπει να ετοιμάσεις κάτι καλό. Μην μου αγχώνεσαι. Σου έχουμε τη λύση η οποία είναι σχετικά εύκολη, με εξαιρετικές γεύσεις και θα έχει εγγυημένη επιτυχία.

Το wbkorinthos.gr σου  προτείνει να ετοιμάσεις μια ποικιλία τυριών με ελληνικά μίνι καπρέζε (για το πρώτο στην υγειά μας),

μίνι καπρέζε

Christmas_bauble_appetisers_hero.jpg-20151011220214_q75,dx720y432u1r1gg,c--

Υλικά συνταγής

  • 100γρ. ανθότυρο Ηπείρου
  • 200γρ. κασέρι Σοχού
  • 200γρ. παραδοσιακό τυρί Νάξου
  • 200γρ. μετσοβόνε
  • 6 φέτες ημίσκληρο τυρί σε φέτες
  • 10 ντοματίνια Σαντορίνης
  • 3-4 ελιές Καλαμών (προαιρετικά)
  • φύλλα βασιλικού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λιγότερο από 30 λεπτά
πιατέλα
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε σε τριγωνάκια το κασέρι Σοχού, το παραδοσιακό Νάξου και το μετσοβόνε. Κόβουμε το ανθότυρο σε κύβους και φτιάχνουμε τα μίνι ελληνικά καπρέζε. Τρίβουμε πιπέρι στο ανθότυρο και καρφώνουμε με οδοντογλυφίδα ένα κυβάκι σε κάθε τοματίνι. Από πάνω βάζουμε ένα φυλλαράκι βασιλικό.
  2. Στρώνουμε όμορφα τα τυριά στην πιατέλα, ξεκινώντας με τα μίνι ελληνικά καπρέζε που τα βάζουμε στο κέντρο. Αν χρησιμοποιούμε ελιές τις βάζουμε κι αυτές ανάμεσα στα τυριά για εναλλαγή στα χρώματα. Αν μας περισσέψουν τυριά τα κρατάμε αεροστεγώς σε τάπερ κομμένα και συμπληρώνουμε στην πιατέλα όταν αδειάσει.
  3. Σερβίρουμε με κρασάκι, μπύρα ή ουζάκι.

την θρυλική πατατοσαλάτα της Λίλας,

PC020006

Υλικά συνταγής

  • 3-4 μέτριες πατάτες βραστές
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ βάζο μεγάλες πίκλες
  • 1-2 φλιτζ. μαγιονέζα
cooklila
λιγότερο από 60 λεπτά
κατσαρόλα
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 – 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε σε μπουκιές.
  2. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε την μαγιονέζα (κατά βούληση) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τέλος την στολίζουμε με τις μαργαρίτες και στο τέλος μπήγουμε ανάμεσα στα λουλουδάκια φυλλαράκια μαϊντανού!

Ραδίκια βραστά 

1

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό ραδίκια
  • 3-4 λίτρα νερό (μέχρι τη μέση μεγάλης κατσαρόλας)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι ανά μερίδα
  • αλάτι
cookon
λιγότερο από 60 λεπτά
κατσαρόλα
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε καλά τα ραδίκια από τα κοτσάνια τους και από ξερά φυλλαράκια και τα πλένουμε πολύ καλά. Πλένουμε τα χόρτα μας, αρχικά σε τρεχούμενο νερό και έπειτα γεμίζουμε το νεροχύτη μας νερό και τα βυθίζουμε μέσα. Βγάζουμε τα χόρτα από το νεροχύτη και τα βάζουμε σε τρυπητό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου το νερό του νεροχύτη μείνει καθαρό χωρίς χώμα.
  2. Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει. Βυθίζουμε στο νερό της κατσαρόλας τα ραδίκια μας και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε αν κρατάνε τα βράζουμε για πολύ λιγόρερο, δοκιμάζοντας σε κάθε περίπτωση πόσο τραγανά τα θέλουμε.
  3. Στραγγίζουμε τα χόρτα μας και τα σερβίρουμε σε πιάτο προσθέτοντας ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι. Αν θέλουμε να τα φάμε κρύα, περιμένουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.
  4. Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο, δεν τα στραγγίζουμε και αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν, τα αποθηκεύουμε σε τάπερ με το ζουμί τους να τα σκεπάζει.

και μια πράσινη σαλάτα με σως μελιού.

salata

Υλικά συνταγής

 

για τη σαλάτα

  • 5-6 φύλλα μαρούλι μεγάλα ή 6-7 φύλλα σγουρή σαλάτα
  • ½ φλιτζ. ρόκα
  • 1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κ.σ. βινεγκρέτ μελιού
  • αλάτι

για τη βινεγκρέτ μελιού

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 πρέζα πιπέρι
cookon
λιγότερο από 30 λεπτά
μπολ
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

για τη σως

  1. Αναμειγνύουμε δυνατά όλα τα υλικά μαζί, ώστε να γίνει πηχτή η σως μας.

για τη σαλάτα

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά μας.
  3. Περιχύνουμε με τη σως μας και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε.

 

Για το βασικό μενού σου προτείνουμε ντολμαδάκια παραδοσιακά

paradosiaka-ntolmadakia-sto-fourno

  • 50-60 αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε βάζο
  • 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
  • 1 φλίτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • αλάτι
  • πιπέρι
λιγότερο από 90 λεπτά
κατσαρόλα
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 50-60 τεμάχια

Διαδικασία συνταγής

  1. Μπλανσάρουμε τα αμπελόφυλλα (αν χρησιμοποιούμε αμπελόφυλλα σε βάζο παραλείπουμε αυτή τη διαδικασία). Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο κρύο νερό και το σουρώνουμε.
  2. Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό. Περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  4. Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε 3-4 κ.σ. από το ελαιόλαδο και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μας ή μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα ντολμαδάκια.
  5. Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι, διπλώνουμε από δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε κύλινδρο.
  6. Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
  7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα ντολμαδάκια. Βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
  8. Όταν πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι.
  9. Ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως έχει σωθεί εντελώς το νερό, αν έχει σωθεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη.
  10. Σερβίρουμε κρύα ή χλιαρά. Είναι πολύ νόστιμα όταν συνοδεύονται με γιαούρτι
  11. Εναλλακτικά δείτε και αυτή την συνταγή ντολμαδάκια με ούζο 

καθώς και μιξ κρεάτων στο φούρνο.

kreas

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό ανάμεικτα κρέατα (χοιρινό, μοσχάρι, κατσίκι) σε μεγάλα κομμάτια
  • 3-4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
  • 2 καρότα
  • ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτ. κρασί κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 250 γραμ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους
  • 1 πιπεριά πράσινη σε φέτες
  • 6-8 κόκκους πιπέρι
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
λιγότερο από 90 λεπτά
ταψί
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Σοτάρουμε τα κρέατα στο λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα.
  2. Σβήνουμε με κρασί. Τα μεταφέρουμε όλα στη γάστρα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και από πάνω τα 250 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα σε κύβους.
  3. Τα ψήνουμε στο φούρνο περίπου 2 ώρες. Σερβίρουμε ζεστό.

Επιπλέον μπορείς να ετοιμάσεις σουτζουκάκια με κάσα και να συνοδεύσεις το κρέας με πατάτες φούρνου με πορτοκάλι.

1

Σουτζουκάκια με κάσα

1

Υλικά συνταγής

για τα κεφτεδάκια

  • 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 500γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη ή 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
  • ½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

για τη σάλτσα

  • ελαιόλαδο από αυτό που τηγανίσαμε τους κεφτέδες
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 σφηνοπότηρο ξύδι (περίπου)
  • 1 ποτήρι νερό (περίπου)
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookefi
λιγότερο από 90 λεπτά
τηγάνι
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Μακεδονία (Νάουσα)

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε μπολ τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια, μαζί.
  2. Ζυμώνουμε καλά, για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε με βρεγμένα χέρια.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Ρίχνουμε στο τηγάνι μας το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κεφτεδάκια μας και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Αφαιρούμε από το τηγάνι τα καμμένα υπολείμματα και κρατάμε ελαιόλαδο ίσα ίσα στον πάτο του τηγανιού. Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε διαρκώς να γίνει σαν κρέμα. Δεν αφήνουμε να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά. Αν θέλουμε πιο απαλή υφή στη σάλτσα μας, βάζουμε όλο το νερό ή και περισσότερο. Ανακατεύουμε διαρκώς.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε η γεύση του ξυδιού να είναι πιο έντονη, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
  8. Στο τέλος προσθέτουμε τα κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση στη σάλτσα.
  9. Υλικά συνταγής

    • 1 ½ κιλό πατάτες
    • 2 κ.σ. μουστάρδα
    • 1 κ.σ. ρίγανη
    • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
    • 2 πορτοκάλια (ο χυμός και το ξύσμα τους)
    • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
    • αλάτι
    • πιπέρι
    cooklila
    λιγότερο από 90 λεπτά
    ταψί
    Δυσκολία: εύκολες
    Ποσότητα: 4 – 6 άτομα

    Διαδικασία συνταγής

    1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια μέτριου μεγέθους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
    2. Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη ρίγανη. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά μας και στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες στο ταψί.
    3. Συμπληρώνουμε νερό ίσα ίσα να σκεπάζει τις πατάτες. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C.
    4. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες (περίπου 1 με 1 ½ ώρα από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν μέσα στο φούρνο και  ανάλογα με το μέγεθος τους), προσθέτουμε και τη ρίγανη.
    5. Σερβίρουμε σκέτες ή συνοδεύουμε με κρέατα φούρνου.

Για γλυκό μπορείς να ετοιμάσεις μία  υπέροχη σπιτική   PAVLOVA 

1-463

Καλή όρεξη!

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου