Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ψάχνετε για δουλειά; Δείτε πως να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό βιογραφικό

webkorinthos.aΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα;

Έχοντας στο νου σου ότι περίπου 30 δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος που διαθέτει ένας εργοδότης για να δει ένα βιογραφικό, είναι αυτονόητο ότι το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι Ακριβές, Ευπαρουσίαστο και Ενδιαφέρον για να το προσέξει κάποιος και να μην το τοποθετήσει στα….αζήτητα.

Ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να πείσεις τον μελλοντικό σου εργοδότη ότι έχεις τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό για τη θέση.

Δες το βιογραφικό σημείωμα ως ένα εργαλείο που αποτελείται από προσωπικές πληροφορίες, πληροφορίες για την εκπαιδευτική και εργασιακή  εμπειρία,  οι οποίες προβάλλονται με τέτοιον τρόπο ώστε να τονίζονται τα προσόντα, οι ικανότητες και οι δεξιότητες σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αντίθετα με μια αίτηση, που είναι απρόσωπη, το βιογραφικό σημείωμα σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα προσωπικό δεδομένο, το οποίο σου δίνει την ευκαιρία να  το χειριστείς με τέτοιο τρόπο ώστε να  δώσεις έμφαση στα δυνατά σου σημεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως να φτιαξω το τελειο βιογραφικο

Πότε χρησιμοποιείς ένα βιογραφικό σημείωμα;

 

  • Όταν έχεις δει μια αγγελία που ζητά να στείλεις το βιογραφικό σας.
  • Όταν δεν έχεις δει κάποια αγγελία, αλλά θέλεις να υπάρχει το βιογραφικό σου στο αρχείο μιας εταιρείας.

Να θυμάσαι:

Σκοπός του βιογραφικού δεν είναι να σου προσφέρουν μια θέση, αλλά να σε καλέσουν σε συνέντευξη. Είναι δηλαδή το μέσο που θα σε οδηγήσει στη συνέντευξη.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως να φτιαξω το τελειο βιογραφικο

Πως θα φτιάξω το βιογραφικό μου σημείωμα;

Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος βιογραφικού που θα μπορούσες να ακολουθήσεις. Το κάθε βιογραφικό είναι προσαρμοσμένο στα στοιχεία του υποψήφιου και μερικές φορές προσαρμόζεται ανάλογα με την εταιρεία στην οποία θα σταλεί.  Εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα αποτελεί το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό το οποίο έχει συγκεκριμένη φόρμα. Το Ευρωπαϊκό βιογραφικό απαιτείται απ’ όλους τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά δεν προτιμάται από τις επιχειρήσεις.

Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να φτιάξει το βιογραφικό του με τέτοιο τρόπο, ώστε να τον/ την αντιπροσωπεύει ως προσωπικότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να δείχνει στον εργοδότη ότι ο υποψήφιος έχει τα απαραίτητα προσόντα, και τις ικανότητες για τη θέση.

Αν και δεν υπάρχει ένας τύπος βιογραφικού που μπορείς να ακολουθήσεις, υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες που θα πρέπει να έχεις κατά νου όταν ετοιμάζεις το βιογραφικό σου:

 

  • Συντομία.
    Πρέπει να περιλαμβάνει μία ή το πολύ δυο σελίδες (εάν είναι δύο σελίδες, τότε θα καλύπτουν δυο Α4 σελίδες και όχι μια σελίδα γραμμένη μπρος πίσω). Πρέπει να αναφέρονται μόνο οι αναγκαίες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον εργοδότη. Πολλές λεπτομέρειες είναι πιθανό να κουράσουν. Μην ξεχνάς ότι αυτό που μετράει είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα των πληροφοριών. Eπιπλέον, μη ξεχνάς ότι με το βιογραφικό σημείωμα θέλεις να κινήσεις το ενδιαφέρον στον αναγνώστη, για να σε γνωρίσει από κοντά, όποτε δε θέλεις να δώσεις όλες τις πληροφορίες, αλλά τόσες ώστε να τραβήξεις την προσοχή αυτού που το διαβάζει.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως να φτιαξω το τελειο βιογραφικο

  • Συνέπεια και συνοχή.
    Η λογική δομή που θα χρησιμοποιηθεί από την αρχή θα πρέπει να τηρηθεί μέχρι το τέλος. Θα πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία στην παρουσίαση των στοιχείων.

 

  • Καλή σύνταξη και ορθογραφία.
    Δημιουργεί πολύ αρνητική εντύπωση ένα βιογραφικό με ορθογραφικά και συντακτικά λάθη ή ακόμη και λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της δακτυλογράφησης. Έλεγξε ξανά και ξανά το βιογραφικό σου, ώστε να μη σου ξεφύγει κάποιο λάθος.

 

  • Επιμελημένη εμφάνιση.
    Χρησιμοποίησε μια Α4 κόλλα, αφήνοντας περιθώριο 3 εκατοστών από αριστερά και δεξιά με ενάμισι το πολύ διάστημα ανάμεσα στις σειρές.
    Ένα καλοτυπωμένο και ευανάγνωστο βιογραφικό κάνει σαφώς καλύτερη εντύπωση από ένα τσαλακωμένο και κακοτυπωμένο. Απέφυγε ένα κείμενο μόνο με κεφαλαία γράμματα γιατί θα είναι κουραστικό και πρόσεξε την γραμματοσειρά που θα επιλέξεις. Το μέγεθος των γραμμάτων δε θα πρέπει να είναι μικρότερο από 10 και μεγαλύτερο από 14, και εξαρτάται πάντα από τη γραμματοσειρά που θα επιλέξεις (π.χ. η γραμματοσειρά Arial με γράμματα μεγέθους 10 είναι καλά, ενώ Times New Roman με 10 είναι μικρά).  Επίσης, ένα χαρτί καλής ποιότητας κερδίζει σε εντυπώσεις.

 

  • Ειλικρίνεια
    Ο στόχος σου είναι να παρουσιάσεις τον αληθινό σου εαυτό με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Μην επινοήσεις προσόντα που δεν έχεις. Οι ανακρίβειες και τα ψέματα θα αποκαλυφθούν πολύ εύκολα στη συνέντευξη.

Σχετική εικόνα

Περιεχόμενo

Ποια στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό και ποια είναι λιγότερο απαραίτητα;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το βιογραφικό θα πρέπει να περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μην κουράζει τον εργοδότη. Αυτό όμως είναι σχετικό για τον καθένα.

Στον οδηγό αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα διαχωρισμό ως προς τη δομή ανάμεσα  σε κάποιες βασικές κατηγορίες και σε κάποιες δευτερεύουσες. Το τι θα συμπεριλάβει κάποιος στο βιογραφικό του εξαρτάται πάντα από τα στοιχεία που έχει να παρουσιάσει, αλλά και από την επιχείρηση/ οργανισμό που θα το στείλει.

 

Βασικές κατηγορίες

Προσωπικές πληροφορίες

Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει: Ονοματεπώνυμο (εάν δεν έχει γράφει στο επάνω μέρος), Ημερομηνία Γέννησης, Οικογενειακή Κατάσταση, και Στρατιωτικές Υποχρεώσεις. Εδώ επίσης θα γράψεις και τα στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή Διεύθυνση κατοικίας, Τηλέφωνο και Ε-mail.

 

Εκπαίδευση

Εδώ αναφέρονται  οι σπουδές που έχεις κάνει, δίνοντας τις ημερομηνίες που παρακολούθησες, το Τμήμα στο οποίο φοίτησες και βεβαίως το Πανεπιστήμιο.  Καταγράφεις τις πληροφορίες των σπουδών σου με χρονολογική σειρά ξεκινώντας πάντα από το πιο πρόσφατο και καταλήγοντας στο πιο παλιό, αναφέροντας μέχρι και το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησες.

Εάν είχες φοιτήσει σε πανεπιστήμιο ξένης χώρας με το πρόγραμμα Erasmus, το αναφέρεις σ ‘αυτήν την ενότητα.

 

Εργασιακή εμπειρία

Εδώ αναφέρεις τις ημερομηνίες κατά τις οποίες απασχολήθηκες σε μια θέση, το όνομα της επιχείρησης, τον τίτλο της θέσης, και εάν το κρίνεις απαραίτητο μια σύντομη περιγραφή των αρμοδιοτήτων σου.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως να φτιαξω το τελειο βιογραφικο

Σεμινάρια – Επιμόρφωση

Εδω αναφέρεις τις ημερομηνίες που διοργανώθηκε το σεμινάριο, τον τίτλο, τον φορέα που το διοργάνωσε και τις ώρες που παρακολούθησες, καθώς και ένα υπήρχαν εξετάσεις με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου.

 

Ξένες γλώσσες

Αναφέρεις την γλώσσα που γνωρίζεις, το επίπεδο γνώσης σας και τον τίτλο του πτυχίου που κατέχεις. Σε περίπτωση που δεν έχεις  κάποιο πτυχίο που να πιστοποιεί τις γνώσεις σου γράφεις: Γνώσεις (π.χ.) Ισπανικών, ή αν θέλετε μπορείτε να προσδιορίσετε παραπάνω τις γνώσεις σας, δηλώνοντας π.χ.: «Άνεση στα προφορικά, Βασικές γνώσεις στα γραπτά» κτλ

 

Γνώσεις Η/Υ

Αναφέρεις τα προγράμματα και τις γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζεις,  τις πιστοποιήσεις/ πτυχία που έχεις (π.χ. ECDL), καθώς και την ευχέρεια σου να χειρίζεσαι το διαδίκτυο.

 

Συστάσεις

Είναι η τελευταία φράση του βιογραφικού, η φράση-Επίλογος. Μπορείς απλά να γράψεις: Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν.

Εάν αποφασίσεις να δώσεις τα ονόματα κάποιων, φρόντισε να τους ενημερώσεις πιο πριν. Είναι πολύ άσχημο για τους καθηγητές ή εργοδότες να λαμβάνουν ένα γράμμα που να τους ζητά πληροφορίες για κάποιους και να μην έχουν ενημερωθεί.

Σχετική εικόνα

Δευτερεύουσες κατηγόριες.

Διακρίσεις/ Βραβεύσεις

Αναφέρεις ακαδημαϊκές βραβεύσεις, υποτροφίες, και βραβεύσεις από αθλητικές οργανώσεις.

 

Χόμπι/ Ενδιαφέροντα

Αναφέρεις πως αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας σου.

 

Δεξιότητες

Αναφέρεις εκείνες τις δεξιότητές σας που είναι σχετικές με το εργασιακό περιβάλλον. Πρόσεξε όμως να μπορείς στη συνέντευξη να αναφέρεις κάποια περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι πράγματι έχεις αυτές τις δεξιότητες. Για να βοηθηθείς στην διερεύνηση και καταγραφή των δεξιοτήτων και προσωπικών σου χαρακτηριστκών μπορείς να δεις εδώ.

 

Συνέδρια

Αναφέρεις τα Συνέδρια που έχεις παρακολουθήσει, γράφοντας το όνομα του συνεδρίου, πού διοργανώθηκε και από ποιόν οργανισμό/ φορέα.

 

Επαγγελματικές Δραστηριότητες

Αναφέρεις σε ποιες Επαγγελματικές οργανώσεις είσαι εγγεγραμμένος, για παράδειγμα: Οικονομικό Επιμελητήριο, Ινστιτούτο Μάρκετινγκ κτλ.

 

Στόχος Καριέρας/ θέση

Αναφέρεις πολύ σύντομα τη θέση που θα ήθελες να απασχοληθείς. Αυτή η πληροφορία μπαίνει μετά τα προσωπικά στοιχεία και πριν τις σπουδές.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Μην αγχωθείς εάν δε μπορείς να εντάξεις όλες αυτές τις κατηγορίες στο βιογραφικό σου. ΤαΑποτέλεσμα εικόνας για πως να φτιαξω το τελειο βιογραφικο πρώτα χρόνια το βιογραφικό σου θα είναι πιο απλό και σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται.
    Να ανησυχείς, εάν το βιογραφικό σου θα παραμένει το ίδιο για πολύ καιρό.
  • Δώσε την ίδια βαρύτητα και στο περιεχόμενο και στην παρουσίαση του βιογραφικού.
    Αφού τελειώσεις με τη σύνταξη του βιογραφικού σου, αναρωτήσου:
  1. οι πληροφορίες που παρουσίασες είναι Συγκεκριμένες, Ακριβείς, και Σχετικές;
  2. είναι ξεκάθαρα και ακριβή τα στοιχεία επικοινωνίας σου τα έχεις ανανεώσει σε περίπτωση που κάτι άλλαξε πρόσφατα;
  3. τόνισες αρκετά τα δυνατά σου σημεία και τα προσόντα σου που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη συγκεκριμένη θέση;
  4. έχει το βιογραφικό σου μια ομοιόμορφη, και περιποιημένη εικόνα;
  5. είναι σωστό ορθογραφικά και συντακτικά;
  6. Χρησιμοποίησες τη σωστή γραμματοσειρά και το κατάλληλο μέγεθος γραμμάτων;

 

Πρακτική συμβουλή: θυμήσου να κρατάς αντίγραφα των βιογραφικών που αποστέλεις, ώστε να έχεις την ευκαιρία να το μελετήσεις και να προετοιμαστείς σωστά πριν τη συνέντευξη.

Στη συνέχεια παρατίθεται δείγμα βιογραφικού, ΟΧΙ για να ακολουθήσεις αυτό και να κάνεις το δικό σου ίδιο, αλλά για να πάρεις μια ιδέα για την εικόνα του βιογραφικού.  Ακολούθησε τους κανόνες και δώσε το προσωπικό σου στοιχείο στο βιογραφικό σου αποφεύγοντας τα έτοιμα υποδείγματα τα οποία κουράζουν τους εργοδότες.

Τα στοιχεία που αναγράφονται στο υπόδειγμα δεν είναι τα αληθινά. Πάτησέ το και θα αποθηκευθεί στον υπολογιστή σου, άνοιξέ το και θα δεις πως πρέπει να είναι το δικό σου:

ΔΕΙΓΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ:                                                                        https://dasta.uom.gr

ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ ΤΕΤΑ Λογίστρια – Φοροτεχνικός

About Μαρία Νικολοπούλου