Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Βήμα – Βήμα πικάντικος γαύρος μαρινάτος

gavros-marinatosΤσιμπολογάμε τον μαριναρισμένο γαύρο έξω ή τον αγοράζουμε έτοιμο για να τον εντάξουμε στους μεζέδες, που η απλότητά τους είναι περισσότερο από αρκετή για να συνοδεύσει ούζο ή ρακή ή τσίπουρο ή και ένα λευκό κρασί. Ωστόσο, είναι πραγματικά πολύ εύκολο να τον κάνουμε στο σπίτι και -εννοείται- είναι ασύγκριτα καλύτερος τόσο στη γεύση όσο και στην υφή και στην εμφάνιση.

Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για να γίνει ο πικάντικος γαύρος μαρινάτος, στην οποία ενίοτε και ανάλογα με τα κέφια, προσθέτω λίγο ξύσμα από το λεμόνι που δίνει έξτρα άρωμα και ψιλοκομμένο φινόκιο, αντικαθιστώντας τον μαϊντανό με τα πράσινα φυλλαράκια του. Ειδικά αν το φινόκιο είναι άγριο, δίνει στον μεζέ έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με άποψη κι ενδιαφέρον. Πολλές συνταγές προσθέτουν λιωμένο ή κομμένο σε φετάκια σκόρδο στο μαρινάρισμα του γαύρου, η μυρωδιά του οποίου αποδυναμώνεται έτσι κι αλλιώς απ’ τον χυμό του λεμονιού. Αν σας αρέσει ,δοκιμάστε το. Αυξομειώστε επίσης το μπούκοβο ή και παραλείψτε το, αν τα πικάντικα δεν είναι ό,τι ακριβώς λατρεύετε.

Εδώ θα βρείτε τα πιο φρέσκα ψάρια της Κορινθου

fish-480830_960_720

Tελευταίο αλλά σημαντικό αν κάνετε τη συνταγή: Aγοράστε τον πιο φρέσκο και σφιχτό γαύρο και μην αγοράσετε υπερβολική ποσότητα. Το καθάρισμά του, μέχρις ενός σημείου, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αλλά, όταν η ποσότητα ξεπερνάει το μισό κιλό, εκτός κι αν βλέπετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις σαν ψυχοθεραπεία, η προετοιμασία του δεν είναι το πιο ενδιαφέρον χόμπι που μπορείτε να αποκτήσετε. Κρατήστε λοιπόν τον ενθουσιασμό σας για την απόλαυση του πιάτου και την ποσότητα σε λογικά επίπεδα.

 

πικάντικος γαύρος μαρινάτος

πικάντικος γαύρος μαρινάτος

Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου και 3 τουλάχιστον ώρες το μαρινάρισμα. Φορέστε γάντια για το καθάρισμα του γαύρου. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (μεζές για 4-6 άτομα)
300 γραμ. γαύρος
1,5-2 λεμόνια, τον χυμό
ελαιόλαδο
λίγο χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ μπούκοβο (τσίλι φλέικς)
1-2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1-2 φρέσκες μικρές καυτερές πιπεριές σε πολύ λεπτές ροδέλες

Ετοιμάζετε τον γαύρο: Παίρνετε ένα-ένα τα ψάρια και πιάνοντας το κεφάλι, το τραβάτε κατά μήκος του σώματος βγάζοντας και το κεντρικό κοκαλάκι. Ξεπλένετε και ανοίγετε το ψάρι σαν βιβλίο.
Βάζετε τα ψάρια σε γυάλινο μπολ το ένα δίπλα στο άλλο, ρίχετε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και αρκετό λεμόνι, πασπαλίζετε με λίγο μπούκοβο και μαϊντανό. Ανάλογα με το μέγεθος του μπολ, μπορείτε να κάνετε 2 ή παραπάνω στρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες.
Σερβίρισμα: Ο πικάντικος γαύρος μαρινάτος είναι έτοιμος για να μεταφερθεί σε πιάτο. Ρίξτε μια γραμμή ελαιόλαδο και γαρνίρετε με λίγο έξτρα μαϊντανό και τις φρέσκες καυτερές πιπεριές. Βάλτε ουζάκι ή ρακή και … δοκιμάστε. Στην υγειά σας!

www.pandespani.com

About Μαρία Νικολοπούλου