Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

webkorinthos...kroyasan

Διάλεξα να ετοιμάσω μια συνταγή που δεν είναι αμιγώς γλυκιά ή αλμυρή αλλά και τα δύο μαζί. Αφράτα, ψωμένια κρουασανάκια σε μία αλμυρή εκδοχή, με γέμιση τυρί φέτα, και μία γλυκιά, με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, από την ίδια ζύμη. Δύο σε ένα.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Για εσάς που θέλετε να απολαμβάνετε δίχως κόπο τα καλύτερα σφολιατοειδή στην Κορινθία εδώ στον Ηλεκτρονικό 

Οδηγό webkorinthos.gr

Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της. Δεν χρειάζεται μίξερ, παρά μόνο ελάχιστο ζύμωμα στο χέρι. Είναι απαλή, εύπλαστη και δουλεύεται εύκολα. Αν και περιέχει μαγιά, περιέχει και μπέικιν πάουντερ που επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία φουσκώματος, έτσι η ζύμη αρκεί να φουσκώσει μόνο μία φορά και μόνο για 30 λεπτά! Τόσο απλά! Μη βιαστείτε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέθοδος δε τυχαίνει εφαρμογής σε όλες τις ζύμες με μαγιά.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Τα κρουασανάκια φουσκώνουν πολύ περισσότερο στο φούρνο και γίνονται μαλακά και αφράτα. Δαγκώνοντας ένα από αυτά, γεύεσαι την αέρινη ψίχα μαζί με την ήπια αλμύρα της φέτας ή την γλυκιά φουντουκένια γεύση της πραλίνας, ανάλογα με το ποιο θα διαλέξεις. Αλμυρό ή γλυκό; Εσείς τι προτιμάτε; Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω, γι’ αυτό κάθε φορά που τα φτιάχνω, χωρίζω τη ζύμη στη μέση και γεμίζω τα μισά με τυρί και τα άλλα μισά με πραλίνα φουντουκιού. Και τα δύο γίνονται ανάρπαστα. Εσείς, αν θέλετε, διπλασιάστε την ποσότητα τη γέμισης που προτιμάτε και φτιάξτε μόνο αλμυρά ή μόνο γλυκά. Με αφετηρία τη βασική συνταγή, μπορείτε ακόμη να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, αποφύγετε, όμως, τα πολύ «υγρά» υλικά για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

fiberbanner Δεν ξεχνάμε να βάλουμε την πραλίνα φουντουκιού στην κατάψυξη για να παγώσει. Έτσι, η γέμιση δεν τρέχει όταν τυλίγουμε τα κρουασάν και παραμένει ρευστή, μετά το ψήσιμο! Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε, όταν θέλουμε να γεμίσουμε muffins ή cookies.Επίσης μπορούμε να ρίξουμε από πάνω πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια .

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
(+αναμονή: 20-30 λεπτά)
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά / Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 24 κρουασανάκια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
(για 24 κρουασανάκια)
  • 1¼ κούπας γάλα, χλιαρό (300ml)
  • 4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (10g)
  • 2 κ.σ. (6 κ.γλ.) ζάχαρη
  • 4¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί (530−560g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη, χλιαρή (120ml)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • +½ αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι, για τα αλμυρά κρουασανάκια (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη, για τα γλυκά κρουασανάκια
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΟΥ
(για 12 κρουασανάκια)
  • 150g τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ αυγό, χτυπημένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
(για 12 κρουασανάκια)
  • 150g πραλίνα φουντουκιού, παγωμένη
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση. Για τα αλμυρά κρουασανάκια, θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε περίπου το μισό στο τριμμένο τυρί και κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να αλείψουμε τα κρουασανάκια πριν το ψήσιμο. Για τα γλυκά κρουασανάκια, τοποθετούμε 12 κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε. (Αν θέλουμε να κάνουμε μόνο γλυκά ή μόνο αλμυρά κρουασανάκια, διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών της αντίστοιχης γέμισης.)
  2. Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε ¼ της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (5 κ.γλ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (1 κούπα), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και ένα αυγό χτυπημένο. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, περίπου 2 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
  4. Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην στεγνώνει. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 40 εκ., αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Χαράζουμε το δίσκο ακτινωτά σε 12 ίσα τρίγωνα κομμάτια (σαν πίτσα). Στη φαρδιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε την άκρη της φαρδιάς πλευράς πάνω στη γέμιση σκεπάζοντας την και πατάμε λίγο, ώστε να κολλήσει και να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Τυλίγουμε προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό. Στρίβουμε τις άκρες λίγο προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και τοποθετούμε το κρουασανάκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 11 τρίγωνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 με 30 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Βγάζουμε την πραλίνα φουντουκιού από την κατάψυξη και συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο, γεμίζοντας κάθε κρουασανάκι με μια κουταλιά παγωμένη πραλίνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
  6. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κρουασανάκια με το χτυπημένο αυγό που έχουμε κρατήσει (αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα αλμυρά κρουασανάκια με λίγο σουσάμι). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο των υπολοίπων. Πασπαλίζουμε τα γλυκά κρουασάν με ζάχαρη άχνη.

Πηγή συνταγής: Kouzinista

About Μαρία Νικολοπούλου