Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δείτε πως θα κάνετε οικονομία στο θερμοσίφωνα

Δείτε πως θα κάνετε οικονομία στο θερμοσίφωνα

Φουσκωμένοι λογαριασμοί τέλος με ένα trick που θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε χρήματα από το θερμοσίφωνα.

Οι μεγαλύτεροι καβγάδες στην ιστορία κάθε νοικοκυριού ξεκινούν από τη στιγμή που θα γίνει η τελετή παραλαβής των οικιακών λογαριασμών. Σε αυτούς τους καβγάδες, φυσικά, θέλετε να τηρηθούν η σωστή κι οικονομική χρήση του θερμοσίφωνα.

Γιατί συγκεκριμένα αυτή η «εμμονή» το θερμοσίφωνα; Κατ’αρχάς, γιατί η ενέργεια που «καίει» αγγίζει το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού σας. Πέρα από αυτό, τη λέξη «θερμοσίφωνας» ακολουθεί ένα δημόσιο debate σχετικά με το αν είναι καλύτερο να τον αφήνετε μόνιμα ανοιχτό ή να τον ανοιγοκλείνετε. Για να μάθετε ποια πλευρά πρέπει να στηρίξετε με την καθημερινή πράξη σας, διαβάστε παρακάτω.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά, αν τον αφήσετε ανοιχτό, η τελευταία ενεργοποιείται εκ νέου όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει—ακόμα και αν εσείς δεν έχετε καταναλώσει το νερό. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, επιφέρει αναπόφευκτα μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του.

Για την ακρίβεια, μάλιστα, η σπατάλη ενέργειας αυξάνεται όσο αυξάνεται η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Παράλληλα, εξαρτάται κι από το πόσο καλή ή κακή είναι η μόνωσή του, ειδικά αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Το ξέρεις πως η θέρμανση νερού αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν κάθε χρόνο τα νοικοκυριά της χώρα μας;

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2013, το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στην τέταρτη σημαντικότερη αιτία δαπάνης ρεύματος στα ελληνικά σπίτια, μετά το μαγείρεμα, τη λειτουργία του ψυγείου και το πλυντήριο ρούχων.

Τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν πως, αν έχεις αγοράσει ηλιακό θερμοσίφωνα, μπορείς να αισθάνεσαι κάτι παραπάνω από δικαιωμένος για την απόφασή σου. Όπως εξάλλου έχουμε γράψει σε άλλο θέμα στο webkorinthos, επειδή ο ήλιος είναι εξαιρετικά… γενναιόδωρος στην Ελλάδα, ακόμη και σε μία περιοχή με μέση ηλιοφάνεια (π.χ. Αττική) ένας ηλιακός καλύπτει τις ανάγκες για ζεστό νερό για τουλάχιστον 325 ημέρες τον χρόνο.

Ένα χρονικό διάστημα που σημαίνει πως ένα νοικοκυριό θα μειώσει κατά 89% το ρεύμα που δαπανά ετησίως για τη θέρμανση νερού, με συνέπεια μία τετραμελής οικογένεια να αποσβέσει την αγορά του ηλιακού σε περίπου 4 χρόνια.

Αν πάλι δεν διαθέτεις ηλιακό και η θέρμανση νερού “περνά” στο σπίτι σου από την κατανάλωση ρεύματος, είναι σημαντικό να μην αφήνεις να πάει χαμένη η παραμικρή κιλοβατώρα που “καις”. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμβουλές που περιγράφουμε παρακάτω θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά, για να κάνεις οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Έλεγξε το θερμοστάτη

Ο θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό μέχρι αυτό να φτάσει σε μία μέγιστη θερμοκρασία, δηλαδή στην τιμή στην οποία είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης. Όταν την πετύχει, σταματά αυτόματα να λειτουργεί, ενεργοποιώντας ξανά την ηλεκτρική του αντίσταση μόνον όταν το νερό αρχίσει να κρυώνει, λόγω θερμικών απωλειών.

Επομένως, έλεγξε σε ποια θερμοκρασία είναι ρυθμισμένος ο θερμοστάτης και μείωσέ την στους 60 βαθμούς Κελσίου, αν τυχόν διαπιστώσεις πως είναι μεγαλύτερη. Οι 60 βαθμοί είναι αρκετοί για όλες τις χρήσεις στο σπίτι και θεωρούνται η “χρυσή τομή” ανάμεσα στην εξοικονόμηση ρεύματος και την υγιεινή. 

Μην αφήνεις το θερμοσίφωνα “αναμμένο” όλο το 24ωρο

Ίσως έχεις ακούσει πως, διατηρώντας σε λειτουργία το θερμοσίφωνα όλο το 24ωρο, θα “καις” λιγότερο ρεύμα απ’ ό,τι αν τον “ανάβεις” και τον “σβήνεις” όποτε χρειάζεσαι ζεστό νερό. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο, αφού θα αρχίσεις να “φουσκώνεις” άσκοπα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Με βάση τον τρόπο λειτουργίας του θερμοσίφωνα, που περιγράψαμε παραπάνω, η πιο αποδοτική λύση για να τον χρησιμοποιείς είναι να καταναλώνεις το ζεστό νερό όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε λίγο και λιγάκι θα αρχίζει να κρυώνει, με συνέπεια η αντίσταση να πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μπαίνει ξανά σε λειτουργία, “καίγοντας” επομένως ρεύμα απλώς και μόνο για να καλύψει τις απώλειες.

Αξιοποίησε το ζεστό νερό που δεν κατανάλωσες

Πέρα από το ότι “καίει” πολύ ρεύμα, ένας ακόμη λόγος που ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι σπάταλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά κανόνα ζεσταίνει περισσότερο νερό από αυτό που κάθε φορά χρησιμοποιείς – για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό μετά το μπάνιο να έχει ξεμείνει σημαντική ποσότητα ζεστού νερού που, αν δεν το χρησιμοποιήσεις, θα πάει χαμένο. Αντίθετα, θα μπορούσες να μην το αφήσεις ανεκμετάλλευτο και π.χ. να καθαρίσεις τα κατσαρολικά που έχουν ξεμείνει από το προηγούμενο μαγείρεμα ή κάποια ρούχα σου τα οποία πλένονται μόνο στο χέρι.

 Μείωσε τις ανάγκες σου σε ζεστό νερό

Αν και ο θερμοστάτης θα σου εξασφαλίσει πως η θερμοκρασία του νερού δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου, στην πραγματικότητα αρκετές φορές μπορείς να τον “κλείσεις”  νωρίτερα, αφού ακόμη και το χλιαρό νερό θα καλύψει τις ανάγκες σου. Μία τέτοια περίπτωση είναι το ξύρισμα ή τα συχνά ντους το καλοκαίρι. Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι γιατροί για τους καύσωνες, τα ντους πρέπει να γίνονται με χλιαρό νερό, δηλαδή ούτε με καυτό αλλά ούτε και με εντελώς κρύο.

Γενικότερα, όσο περισσότερο μειώσεις την ποσότητα του ζεστού νερού που χρειάζεσαι, τόσο περισσότερη οικονομία σε ρεύμα θα κάνεις, αν προσαρμόσεις ανάλογα τον χρόνο λειτουργίας του θερμοσίφωνα. Έτσι, μπορεί και μόνο η ιδέα της γεμάτης μπανιέρας να σε χαλαρώνει, ωστόσο “μεταφράζεται” σε κατανάλωση 150 λίτρων νερού, τη στιγμή που για ένα ντους θα χρειαστείς κατά μέσο όρο το 1/3 αυτής της ποσότητας, δηλαδή μόλις 50 λίτρα. Κάτι που βέβαια θα σε βοηθήσει να κάνεις οικονομία και στους λογαριασμούς του νερού.

Εκμεταλλεύσου το “νυχτερινό” ρεύμα, αν έχεις

 Αν έχεις “νυχτερινό” ρεύμα, μπορείς να μειώσεις την επιβάρυνση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας τον όσο το δυνατόν περισσότερο τις ώρες του μειωμένου τιμολογίου. Μάλιστα, το “νυχτερινό” ρεύμα είναι πραγματικά… νυχτερινό μόνο τη θερινή περίοδο (από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), αφού ξεκινά στις 11 το βράδυ και τελειώνει στις 7 το πρωί.

Αντίθετα, την υπόλοιπη (χειμερινή) περίοδο, καλύπτει και κάποιες ώρες το μεσημέρι (από τις 3 έως τις 5), πέρα από το βράδυ (2 το βράδυ έως 8 το πρωί).

 Μόνωσε τους εξωτερικούς σωλήνες

Αν ο θερμοσίφωνας συνδέεται μέσω εξωτερικών σωληνώσεων με το μπάνιο και την κουζίνα, τότε θα πρέπει να τις μονώσεις, για να περιορίσεις τις θερμικές απώλειες. Σίγουρα, το πρόβλημα είναι μικρότερο τώρα το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ωστόσο θα κάνεις σημαντική εξοικονόμηση από το φθινόπωρο, όταν αρχίσει και πάλι να χαλάει ο καιρός.

 

HLEKTRIKAAA

Ηλεκτρικές – Οικιακές συσκευές

Ποια είναι η καλύτερη λύση λοιπόν; Να προγραμματίζετε την ώρα της ημέρας που θα ανάβετε τον θερμοσίφωνα, δηλαδή λίγο πριν την ώρα που συνήθως κάνετε μπάνιο. Έτσι, άλλωστε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

About Μαρία Νικολοπούλου