Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Επένδυση Τζακιού : Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο υλικό;

webkorinthos.τζακια

Οι δύσκολες εποχές που διανύουμε μετατρέπουν σε πολλές περιπτώσεις το άναμμα της κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού σε πολυτέλεια. Καθώς η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, οι Έλληνες αναζητούν κάθε χρόνο εναλλακτικές λύσεις για να ζεστάνουν το σπίτι τους. Φυσικό επακόλουθο είναι, λοιπόν, η στροφή στο αρχαιότερο μέσο θέρμανσης, τη φωτιά. Η επένδυση τζακιού είναι μία εργασία με πολύ υψηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Το τζάκι αποτελεί αναμφίβολα σημείο συγκέντρωσης σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ζεσταίνει το χώρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, διαμορφώνοντας μία πολύ ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα. Υπάρχει κάτι πιο χαλαρωτικό από το να δεις μία ταινία, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να πιεις ένα ποτήρι κρασί το βραδάκι μπροστά στο τζάκι; Και φυσικά, μεταμορφώνει εξολοκλήρου τη διακόσμηση του χώρου. Η επένδυση τζακιού, όμως, δεν καθορίζεται μόνο από το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό του σαλονιού ή του δωματίου μας. Θα πρέπει να εξασφαλίζει μεταξύ άλλων πυρασφάλεια και να συμβάλλει στην καλή λειτουργία της εστίας.

Ενεργειακό ή παραδοσιακό, μοντέρνο ή κλασσικό; Όποιο είδος τζακιού και αν έχεις επιλέξει για να ζεστάνεις αλλά και να ομορφύνεις το χώρο σου, οι επιλογές για να το “ντύσεις” είναι αμέτρητες.  Ας δούμε, λοιπόν, μερικές εναλλακτικές επιλογές.

Με πέτρα

Αν είσαι λάτρης του παραδοσιακού ή ρουστίκ στυλ διακόσμησης, η επένδυση τζακιού με πέτρα σίγουρα θα απογειώσει την αισθητική του χώρου σου. Ακόμη και αν έχεις μία συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σου για το πώς θα δείχνει το τζάκι σου με επένδυση πέτρας, στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε είδη, χρωματικές αποχρώσεις και σχέδια. Μικρές, μεγάλες, στρογγυλές, τετράγωνες, ορθογώνιες, πλακέ είναι μόνο λίγες από τις παραλλαγές ανάμεσα στις οποίες μπορείς να επιλέξεις!

Ας δούμε και το κομμάτι της ασφάλειας. Η πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό με πολύ μεγάλες αντοχές, όχι μόνο στη φθορά του χρόνου αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό θα σε γλιτώσει από έξοδα επισκευής και συντήρησης χαρίζοντας παράλληλα εντυπωσιακή όψη στο τζάκι σου με διάρκεια στο χρόνο!

Με μάρμαρο

Μία πολύ δημοφιλής επιλογή στην Ελλάδα για την επένδυση τζακιού υπήρξε ανέκαθεν το μάρμαρο. Φυσικά πετρώματα, όπως είναι το μάρμαρο και ο γρανίτης, προσδίδουν υψηλή αισθητική στο χώρο όπου τοποθετούνται, χαρίζοντας του αμέσως αέρα πολυτέλειας. Μπορείς να δημιουργήσεις εντυπωσιακές κατασκευές για το σαλόνι σου που εναρμονίζονται απόλυτα με το κλασικό στυλ διακόσμησης.

Όπως οι πέτρινες, έτσι και οι μαρμάρινες επιφάνειες συνιστούν μία πολύ ασφαλή επιλογή για επένδυση τζακιού με μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Η ανθεκτικότητα τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σε απαλλάξει από το άγχος της τακτικής συντήρησης και επισκευής. Όσο για τις τιμές, παρά τη γενική πεποίθηση ότι το μάρμαρο είναι πολύ ακριβό, υπάρχει η δυνατότητα να βρεις οικονομικές επιλογές που θα ταιριάζουν απόλυτα στις δικές σου ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου.

Με γυψοσανίδα:

Η γυψοσανίδα είναι ένα υλικό που μπορεί να σου προσφέρει αμέτρητες λύσεις για όλους του χώρους του σπιτιού. Με μία γυψοσανίδα μπορείς να στολίσεις την οροφή του δωματίου σου, να διαχωρίσεις δύο χώρους, να κατασκευάσεις ένα σύνθετο αλλά και να επενδύσεις το τζάκι σου. Χάρη στην ευελιξία της καθιστά πολύ εύκολη την επεξεργασία, επιτρέποντας σου να της δώσεις το σχήμα και το σχέδιο που θέλεις. Αν και τα φυσικά πετρώματα είναι γνωστότερα για την αντοχή και την ασφάλεια που προσφέρουν, οι γυψοσανίδες παρέχουν ανάλογα πλεονεκτήματα.

Αν ο χρόνος κατασκευής παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σου, η γυψοσανίδα συνιστά μία πολύ καλή λύση. Σε αντίθεση με την πέτρα και το μάρμαρο, η ευκολία επεξεργασίας της γυψοσανίδας μετατρέπει την επένδυση τζακιού σε γρήγορη υπόθεση. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις πιο οικονομικές εναλλακτικές επιλογές για αυτή την εργασία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την υψηλή ποιότητα της κατασκευής.

Extra tip: Αν θέλεις η επένδυση τζακιού να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ασφάλεια, προτίμησε πυράντοχη γυψοσανίδα. Επάνω της μπορείς να εφαρμόσεις αμέτρητες τεχνοτροπίες βαψίματος για να χαρίσεις στο τζάκι σου πραγματικά εντυπωσιακή όψη!

Επένδυση Τζακιού με Ξύλο

Η επένδυση εσωτερικών επιφανειών του σπιτιού με ξύλο ( μπουαζερί ) είναι μία πολύ παλιά διακοσμητική τεχνοτροπία η οποία έχει επιστρέψει στους χώρους του σπιτιού τα τελευταία χρόνια. Καθώς η ρουστίκ διακόσμηση αποκτά το δικό της πιστό κοινό, η επένδυση τζακιού με ξύλο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είτε ως μπουαζερί, είτε σαν σκαλιστή ξύλινη κορνίζα, το ξύλο συνιστά μία πολύ κομψή επιλογή.

Εδώ υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις. Το ξύλο είναι ένα πολύ εύφλεκτο υλικό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με πυράντοχα υλικά για την επένδυση της εστίας. Συνήθως επιλέγεται η πέτρα, το μάρμαρο ή τα πυρότουβλα. Εκτός αυτού οι ανάγκες συντήρησης των ξύλινων επιφανειών είναι αρκετά μεγαλύτερες από εκείνες των εναλλακτικών επιλογών.

Συνδύασε Υλικά για να Επενδύσεις το Τζάκι σου!

Θα σου άρεσε πολύ το ξύλο για την επένδυση του τζακιού αλλά θα ήθελες μία λύση που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια; Λατρεύεις την πέτρα αλλά φοβάσαι ότι το αποτέλεσμα μπορεί να δείχνει λίγο “βαρύ” στο σαλόνι σου; Το μάρμαρο είναι πολύ ακριβό;

Δεν χρειάζεται να “ντύσεις” το τζάκι σου με ένα μόνο υλικό! Μπορείς να επωφεληθείς από τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει κάθε επιλογή, συνδυάζοντας δημιουργικά διαφορετικά υλικά για την επένδυση του τζακιού σου. Συνδύασε  τη γυψοσανίδα με την πέτρα και ορισμένες ξύλινες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό!

Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να αποφασίσεις πώς θα επενδύσεις το τζάκι σου, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος!

Θέλεις να επενδύσεις, να μετατρέψεις ή να τοποθετήσεις το τζάκι σου; Πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και διάλεξε τον κατάλληλο για τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου με ένα μόνο κλικ!

Douleutaras.gr

ΣΙΑΚΩΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. – ΤΖΑΚΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

About Μαρία Νικολοπούλου