Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ: ΑΞΙΖΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ;

Αυτή την περίοδο έχουμε αρκετούς νέους πελάτες που ενδιαφέρονται για αγορά σχολικής τσάντας. Ο κύριος λόγος επίσκεψής τους είναι ότι η προηγούμενη τσάντα απλά… δεν άντεξε! Κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ένας μαθητής/τρια Έ Δημοτικού μεταφέρει κατά προσέγγιση 5-8 κιλά κάθε μέρα στην πλατούλα του/της, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το vita.gr. Ωστόσο υπάρχει και άλλη μία σοβαρή “σύμπτωση” μεταξύ αυτών των περιπτώσεων: Η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε προτιμήσει/δοκιμάσει να αγοράσει “no name” σχολικές τσάντες (μη επώνυμες ή τσάντες ιδιωτικής ετικέτας), λόγω της πιο χαμηλής τους τιμής.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γράψουμε ένα άρθρο σχετικά με όσα έχουμε μάθει και δει όλα τα χρόνια λειτουργίας μας (27 παρεπιπτόντως!), για το αν τελικά οι επώνυμες σχολικές τσάντες αξίζουν τα λεφτά τους ή όχι, αναλύοντας τα κύρια σημεία-προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία τσάντα ώστε να μην τραυματίσει το παιδί αλλά και για να αντέξει τη τουλάχιστον μία σχολική χρονιά.

ΣΗΜΕΙΟ 1o: Ανατομική πλάτη.

anatomiki-plati-sxoliki-tsanta

Η ανατομική πλάτη είναι ίσως το πιο σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό μιας σχολικής τσάντας. Συνήθως οι αξιόπιστες εταιρίες έχουν ανατομική πλάτη, ενισχυμένη με ειδικό, μαλακό υλικό για να απορροφά και να προστατεύει το παιδί από τυχόν μυτερά αντικείμενα της τσάντας, κατά τη μεταφορά.

Οι περισσότερες επώνυμες σχολικές τσάντες δίνουν μεγάλη σημασία στην πλάτη και γενικά είναι προτιμότερο να δαπανήσετε μερικά χρήματα παραπάνω αν πρόκειται να αποκτήσετε μία τσάντα με πολύ σωστά φτιαγμένη πλάτη, σε σχέση με μία πιο φθηνή που δεν έχει δώσει τη πρέπουσα κατασκευαστική σημασία.

Με απλά μαθηματικά: Αν η σχολική σας τσάντα ζυγίζει 6,5 κιλά (ευρωπαϊκός μέσος όρος του μαθητή) τότε το μικρό σας καλείτε σε ένα χρόνο να κουβαλήσει: 6.5 kg x 20 “εργάσιμες” μέρες το μήνα x 7 διδακτικούς μήνες = 840 κιλά ετησίως!

Συνεπώς, πιστεύουμε, είναι σημαντικό να του κάνετε τη ζωή όσο το δυνατόν πιο “άνετη”. 🙂

ΣΗΜΕΙΟ 2o: Ενισχυμένοι ιμάντες.

Καλό είναι η σχολική τσάντα μας να έχει 2 ιμάντες με προσαρμοζόμενα λουριά και ιδανικά ενίσχυση-βάτεςγια πιο απαλή εφαρμογή τους στο σώμα. Γενικά όσο πιο φαρδιοί οι ιμάντες τόσο το καλύτερο γιατί κατανέμουν ισόποσα την πίεση στους ώμους του παιδιού.

Αποφύγετε εταιρίες που για να χαμηλώσουν την τιμή της τσάντας, δεν περιλαμβάνουν προσεκτικά σχεδιασμένους ιμάντες γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν έως προβλήματα στη ροή του αίματος του παιδιού, αν η τσάντα είναι βαριά.

ΣΗΜΕΙΟ 3o: Γερό χερούλι μεταφοράς και ροδάκια.

plati-sxoliki-tsanta-tetragono

Μία πολύ βολική λύση για να αποφύγετε το παιδί να σηκώνει καθημερινά μεγάλο βάρος στους ώμους του είναι οι τσάντες με τα ροδάκια, ή αλλιώς οι τσάντες “τρόλει”. Συνήθως προτιμούνται μέχρι τη Πέμπτη Δημοτικού, αφού καθώς τα παιδιά αλλάζουν προτιμήσεις στρέφονται σταδιακά σε πιο “σοβαρά” σχέδια, μιας και η εικόνα αρχίζει να διαδραματίζει πιο σημαντικό αξιακό ρόλο στην κοινωνική τους ζωή.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το χερούλι της τσάντας αλλά και τα ροδάκια να είναι καλής κατασκευής, όχι φθηνιάρικα, μιας και τα “αφιλόξενα” ελληνικά πεζοδρόμια θα θέσουν την τσάντα υπό δοκιμασία. Δεν είναι λίγες οι “μαρτυρίες” τσαντών που δεν άντεξαν και έσπασαν τα πλαστικά.

Κάτι ακόμα που είναι καλό να προσέξετε αν επιλέξετε να αγοράσετε σχολική τσάντα τρόλει, είναι να διαθέτει η τσάντα ειδικό κάλυμμα στα ροδάκια, ώστε να μην ενοχλούν το παιδί όταν την φορά στην πλάτη.

 

ΣΗΜΕΙΟ 4o: “Και αν σκιστεί; Εγγύηση έχω;”

Μία σχολική τσάντα γενικά χαλάει- σκίζεται για 2 λόγους: είτε λόγω κακής χρήσης από το παιδί, είτε λόγω κακής ποιοτικής κατασκευής.

Το πρώτο, δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε εύκολα, κυρίως στα αγοράκια μιας και είναι ιδιαίτερα ζωηρά! Μπορείτε να προσπαθήσετε να τα εκπαιδεύσετε αλλά είναι λογικό τα παιδιά να είναι “εξαιρετικά ανήσυχα” στην πρωτοσχολική ηλικία και το Δημοτικό. Ο δεύτερος, ωστόσο, λόγος είναι αυτός που θα συζητήσουμε.

Όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε μία μη επώνυμη σχολική τσάντα η αλήθεια είναι ότι ένας από τους λόγους που είναι πιο φθηνή είναι ότι δεν παρέχει κάποια εγγύηση σε περίπτωση κατασκευαστικού ελαττώματος. Το κακό είναι ότι επειδή ακριβώς προέρχονται από εργοστάσια που δεν έχουν πολύχρονη εμπειρία ή εξειδίκευση, τα ελαττώματα είναι πολύ πιο συχνά από ότι σε μία επώνυμη σχολική τσάντα.

Επιπρόσθετα η μεν πρώτη εταιρία σας παρέχει κάποια εγγύηση αντικατάστασης, ενώ η δεύτερη σχεδόν ποτέ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Και είναι λογικό, λόγω της χαμηλότερης τιμή της, πλην όμως επώδυνο.

broken-bag-2-tetragono

Από την άλλη, σαφώς και οι επώνυμες τσάντες χαλούν ή σκίζονται. Είναι γεγονός, τσάντες είναι. Απλά είναι θέμα πιθανοτήτων και συνεπώς μαθηματικών:

Ο κίνδυνος να σκιστεί γρήγορα και να μην βγάλει την χρονιά μία τσάντα αυξάνεται αν είναι μη εξειδικευμένου κατασκευαστή. Η αντοχή της είναι, θα λέγαμε, αντιστρόφως ανάλογη με την “βάρος” της επωνυμίας της.

 Γνωρίζατε ότι..; Στο βιβλιοπωλείο μας η απόδειξη αγοράς της σχολικής σας τσάντας λειτουργεί αυτόματα και σαν 2μηνη εγγύηση άμεσης αντικατάστασης, σε περίπτωση εργοσταστιακού ελαττώματος (χαλασμένο φερμουάρ, αδικαιολόγητο σκίσιμο-ξίλωμα της τσάντας) 

ΣΗΜΕΙΟ 5o: Το… branding.

branding-tsantes-sxolikes-tetragono2

Αδιαμφισβήτητα ζούμε στην εποχή της εικόνας και του “φαίνεσθαι”. Παράλληλα, πολλοί έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι το επονομαζόμενο “Branding” είναι… αέρας κοπανιστός, εξ’αιτίας κυρίως κάποιων μεμονομένων περιπτώσεων εταιριών που έχουν, δυστυχώς, κατακερματίσει την έννοια της επωνυμίας (μάρκας- brand) υπερτιμολογώντας τα προϊόντα τους χωρίς να “ενσωματώνουν” την αντίστοιχη ποιοτική αξία σε αυτά.
( Πράγματι συμβαίνει συνήθως σε αξεσουάρ μόδας αυτό περισσότερο, ευτυχώς)

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι:

 

Η πραγματική έννοια του επώνυμου προϊόντος συνεπάγεται μία εταιρία η οποία, επί σειρά ετών, έχει αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω σε ένα αντικείμενο και έχει μία πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση στην αγορά.

Επίσης, δεν είναι όλες οι μάρκες-εταιρίες ίδιες, κάποιες κοστίζουν περισσότερο και κάποιες λιγότερο, με βάση και το κόστος κατασκευής της τσάντας. Είναι θέμα στρατηγικής επιλογής αυτό άλλωστε. Αν δηλαδή μία εταιρία ενσωματώνει παραπάνω ελέγχους και χαρακτηριστικά από κάποια άλλη εταιρία, τότε είναι λογικό επόμενο η τσάντα της πρώτης εταιρίας να κοστίζει και περισσότερο. Κάποιες, επομένως, επενδύουν στα ποιοτικά υλικά και άλλες επενδύουν π.χ. στο μοναδικό design,είναι πραγματικά θαρρείς βγαλμένες από παραμύθι.

Μερικές ακόμα συμβουλές-tips για τις σχολικές τσάντες:

  1. Όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο μεγαλώνει και το “προσδόκιμο ζωής” της τσάντας! Κοινώς, μην ελπίζετε ότι θα αγοράσετε μία τσάντα στην Ά ή ΄Β Δημοτικού και θα σας κρατήσει μέχρι την ΣΤ’ γιατί η σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού είναι ραγδαία σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό αλλάζει στο Γυμνάσιο που η τσάντα αποκτά διάρκεια ζωής 2 ή ακόμα και 5 έτη.
  2. Τα βιβλία, τα τετράδια και γενικά όλο το περιεχόμενο της τσάντας καλό είναι να φροντίζετε να μοιράζεται ομοιόμορφα, για καλύτερη κατανομή του βάρους με τα βιβλία και τα πιο βαριά αντικείμενα προς την σπονδυλική στήλη.
  3. Το μέγεθος της τσάντας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την πλάτη του παιδιού.
  4. Αν η τσάντα σας διαθέτει επιπλέον ιμάντα στην περιοχή του θώρακος και της μέσης ενθαρύνεται το παιδί να τον “δένει” γιατί προσφέρει σταθερότητα και διευκολύνει τη σωστή μεταφορά της τσάντας.
  5. Αν η τσάντα σας έχει επιπλέον τσέπες φροντίστε να τις αξιοποιήσετε όλες. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανομή του βάρους και μικρότερη πίεση στο σωματάκι του παιδιού.
  6. Οι τσάντες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στους μυς ή στα οστά, παρά μόνο κυρίως μυικούς πόνους, κρύβουν έναν άλλο κίνδυνο: Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά που το παιδί λόγω του μεγάλου βάρους της τσάντας πέφτει και τραυματίζεται. Γι’ αυτό…
  7. Το βάρος του γεμάτου σακιδίου/τσάντας δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνει το 15-20% του συνολικού βάρους του μαθητή.
  8. Ο πιο γρήγορος τρόπος να μετρήσετε το βάρος της τσάντας του μικρού σας είναι… η ζυγαριά του μπάνιου μας! Αν και δεν είναι απόλυτα ακριβείς, είναι αρκετή για να καταλάβουμε αν έχουμε υπερβεί τα όρια. 😉
  9. Είναι προτιμότερο οι ιμάντες της τσάντας να είναι σφικτοί και να στερεώνουν την τσάντα ψηλά στη πλάτη του παιδιού.
  10. Μάθετε το παιδί να μην σκύβει με κάμψη της μέσης του όταν είναι φορτωμένο αλλά να κάμπτει τα γόνατά του. Επί τη ευκαιρία εμπεδώστε το και εσείς γιατί όλοι μας το ίδιο λάθος κάνουμε!

Συμπέρασμα:

Η παραπάνω “ανάλυση” δείχνει τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σχολική τσάντα, τόσο στην καθημερινότητα του μικρού σας, όσο και τελικά στην τσέπη σας, την τσέπη δηλαδή του γονέα.

Η επώνυμη σχολική τσάντα μπορεί πράγματι να κοστίζει περισσότερο αλλά εν τέλει, αγοράζετε ένα προϊόν που ξέρετε ότι είναι περισσότερο ασφαλές για το μικρό σας, έχει περάσει περισσότερους ποιοτικούς ελέγχους, ενσωματώνει τεχνογνωσία & εμπειρία χρόνων και συνεπώς, στο τέλος της ημέρας (ή της χρονιάς καλύτερα!), είναι πιο πιθανό ότι “θα τα βγάλει τα λεφτά της.” Αν ωστόσο θέλετε απλά μία τσάντα για πιο απλή χρήση πχ. γυμναστήριο ή άλλες δραστηριότητες, τότε μία μη επώνυμη τσάντα μπορεί να σας εξοικομήσει χρήματα.

 

Δείτε το στην πράξη:

Γενικά πιστεύουμε ότι ό,τι και αν έχετε ακούσει ή σας λέμε και εμείς οι ίδιοι, δεν υπάρχει καλύτερο διαπιστευτήριο από την… προσωπική δοκιμή! Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε το πείραμά σας και δοκιμάστε την αντοχή μίας επώνυμης και μία μη επώνυμης τσάντας για δύο διαδοχικές χρονιές. Έπειτα συγκρίνετε τα αποτελέσματα.

About Μαρία Νικολοπούλου