Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Η ζωή μπορεί να είναι γλυκιά και χωρίς ζάχαρη…

webkorinthos.zaxari

 

Το ξέρουμε ότι δε μας κάνει καλό, αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε! Το πρόβλημα με τη ζάχαρη δεν είναι μόνο ότι παχαίνει. Για να γίνει έτσι ολόλευκη και «σπυρωτή» (να ξεχωρίζουν δηλαδή οι κόκκοι της), έχει περάσει από διάφορα στάδια επεξεργασίας που έχουν καταστρέψει ένζυμα και ιχνοστοιχεία, ενώ της έχουν προσθέσει συντηρητικά, ουσίες για λεύκανση, ακόμα και λίπος! Το αποτέλεσμα είναι ότι ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να χωνέψει τη λευκή ζάχαρη – για να τα καταφέρει, ξοδεύει θρεπτικά συστατικά από τις αποθήκες του. Και καθώς οι αποθήκες του σιγά-σιγά αδειάζουν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει κι ο οργανισμός μας γίνεται πιο ευάλωτος σε μικρόβια και ιούς.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το καλύτερο θα ήταν να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρηdried-fruit

Tα φρούτα, τα λαχανικά με γλυκιά γεύση (καρότα, παντζάρια, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, το αβοκάντο) και οι ξηροί καρποί μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε γλυκά χρησιμοποιώντας πουρέ φρούτων, φρέσκων ή αποξηραμένων, αντί για άλλη γλυκαντική ουσία.

Επειδή όμως το να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη σίγουρα είναι δύσκολο, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλες, πιο υγιεινές επιλογές:

honeyΤο μέλι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική και επίσης μια πολύ θρεπτική τροφή με αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διαλέξτε ένα μέλι με όχι τόσο έντονη γεύση για να μην επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα στο γλυκό σας. Να θυμάστε ότι το μέλι είναι πιο γλυκό σε γεύση από τη λευκή ζάχαρη, γι’ αυτό και για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη που αντικαθιστάτε στη συνταγή σας χρησιμοποιήστε μόνο ¾ ή και ½ του φλιτζανιού μέλι. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τα υγρά στη συνταγή σας κατά ¼ του φλιτζανιού και να προσθέσετε ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδαΧαμηλώστε τη θερμοκρασία ψησίματος κατά 15°C.

Ανάλογες επιλογές με το μέλι σε συμπεριφορά σε συνταγές είναι το πλούσιο σε μαγνήσιο σιρόπι σφένδαμου (maple syrup), που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας και το πετιμέζι, πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο, που αφθονεί στην Ελλάδα. Το θέμα με το πετιμέζι είναι ότι έχει πολύ έντονη γεύση και στις περισσότερες παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιείται παρέα με τη ζάχαρη.

Η Rapadura ή Sucanat ή Organic Whole Cane Sugar είναι η πιο ακατέργαστη μορφή
Rapadura Sugarζάχαρης – ο χυμός από το ζαχαροκάλαμο απλώς σιγοβράζεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να φύγει το νερό. Έτσι διατηρεί τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα ένζυμα, τις ίνες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να χωνέψει πιο φυσικά τη ζάχαρη. Μπορεί να αντικαταστήσει τη λευκή ζάχαρη στις συνταγές σε ποσότητα 1:1 ή ακόμα λιγότερη. Προσθέτει στα κέικ λίγο βάρος παραπάνω, οπότε χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα διογκωτικό (μπέϊκιν ή μαγειρική σόδα).

Η ζάχαρη καρύδας που παράγεται από τα άνθη της καρύδας μοιάζει στην όψη, στη γεύση και στις ιδιότητες στο μαγείρεμα με τη rapadura, αλλά έχει αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI: 35). Το συγκεκριμένο προϊόν είναι πιο ακριβό (αφού παράγεται από λουλούδια) και θα το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων μόνο, όπως και τη rapadura.

Τέλος, η καστανή ζάχαρη (demerara, turbinado, muscovado) είναι αρκετά επεξεργασμένη, λιγότερο όμως από τη λευκή, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεταβατικό στάδιο «απεξάρτησης» από τη λευκή ζάχαρη ή σε συνδυασμό με τις άλλες, πιο υγιεινές επιλογές. Αντικαθιστά 1:1 τη λευκή ζάχαρη στις συνταγές.

Για εσάς που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας γλυκό ή για να απολαύσετε νέες γεύσεις φτιαγμένες με αγνά υλικά επισκεφθείτε το:

ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

About Μαρία Νικολοπούλου