Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κουνούπια μας κατέκλυσαν πρώιμα: Πώς να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα!

web-korinthos.-

Είναι  γεγονός πως λόγω των μεγάλων  και πρώιμων θερμοκρασιών ,ειδικά στην Κορινθία αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα  με τα κουνούπια .

Στα σπίτια καθώς και στους δημόσιους χώρους  δεν μπορείς να σταθείς από τις ενοχλητικές επιθέσεις των κουνουπιών.

Η πρόληψη λένε είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτόν το λόγο διώχνουμε τα κουνούπια μακριά πριν καν τολμήσουν να μας τσιμπήσουν. Γίνεται όμως αυτό;

Φυσικά και γίνεται. Η φύση έχει προνοήσει, όχι μόνο για την…αναπαραγωγή των κουνουπιών αλλά και για την προστασία μας από αυτά. Το webkorinthos.gr  σας προσφέρει ορισμένους τρόπους, που αν τους εφαρμόσετε, θα ξεχάσετε τα ενοχλητικά αυτά έντομα.

Λιμνάζοντα νερά;

Τα λιμνάζοντα νερά είναι χώρος «διασκέδασης» και συγκέντρωσης για τα κουνούπια. Με απλά λόγια, είναι ο χώρος όπου αναπαράγονται. Για τον λόγο αυτό, αποφύγετε να έχετε στη βεράντα σας, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας πλαστικά περιτυλίγματα, μουσαμάδες, ελαστικά, πιατάκια φυτών, παιχνίδια των παιδιών και φραγμένες υδρορροές.

Επίσης, αν έχετε πουλιά σε κλουβιά, φροντίστε να αλλάζετε το νερό τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και φυσικά, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα υπαίθρια κύπελλα των κατοικίδιων ζώων σας.

Φυτέψτε τα σωστά φυτά

Τα φυτά, όπως η μέντα, το δεντρολίβανο, ο κατιφές και ο βασιλικός λέγεται ότι έχουν χαρακτηριστικές οσμές που απεχθάνονται τα κουνούπια. Απλά ανακινήστε τα φύλλα τους για να απελευθερώσουν το άρωμά τους ή τρίψτε τα στο δέρμα και τα ρούχα σας για καλύτερη προστασία. Μάλιστα την επόμενη φορά, που θα κάνετε μπάρμπεκιου, θυμηθείτε να ρίξετε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να διώξετε τα κουνούπια.

Φροντίστε να είστε δροσερός

Στα κουνούπια δεν αρέσει το κρύο και τα ισχυρά ρεύματα του αέρα. Η καλύτερη λύση είναι να καθήσετε δίπλα σε έναν ανεμιστήρα για να κρατήσετε τα ενοχλητικά έντομα μακριά σας.

Καλωσορίστε τις… νυχτερίδες

Λίγο δραστική η λύση αυτή αλλά λέγεται, ότι μια μικρή καφέ νυχτερίδα μπορεί να πιάσει 600 κουνούπια ανά ώρα. Όσο αηδιαστικό και να ακούγεται, η αλήθεια είναι ότι η νυχτερίδα ίσως μπορέσει να σας απαλλάξει από τα ενοχλητικά έντομα. Για το πώς θα απαλλαγείτε βέβαια, από τις νυχτερίδες, ούτε λόγος.

Τι χρώμα φοράτε;

Όταν ετοιμάζεστε να πάτε την καλοκαιρινή (πλέον) βόλτα σας, επιλέξτε να φορέσετε ανοιχτά ρούχα, καθώς τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.

Ο θαυματουργός μαϊντανός

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απωθητικό κουνουπιών, τοποθετώντας τριμμένο μαϊντανό σε ένα βάζο αναμεμειγμένο με ξίδι από μηλίτη. Τρίψτε το μείγμα στο δέρμα σας ή βουτήξτε ένα μαντήλι σε αυτό και δέστε το στο χέρι, το λαιμό ή στο καπέλο σας, για να μη σας πλησιάζουν τα κουνούπια.

Λάμπες φθορίου για έξω

Τα κουνούπια έλκονται από τα φώτα πυρακτώσεως. Για εξωτερικό φωτισμό, καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε λαμπτήρες φθορίου, οι οποίοι απωθούν τα κουνούπια.

Φάτε σκόρδο

Το σκόρδο είναι ευεργετικό για την υγεία σας και για έναν ακόμα λόγο, εκτός από τους ήδη γνωστούς: δε σας τσιμπούν κουνούπια. Όταν τρώτε σκόρδο, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, μια αόρατη στρώση από το έλαιο του σκόρδου διαρρέεται από τους πόρους του σώματος εμποδίζοντας τα κουνούπια να σας πλησιάσουν.

Αν πάλι δε σας αρέσει η ιδέα του σκόρδου στο φαγητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό του σκόρδου για να δημιουργήσετε ένα φυσικό απωθητικό. Αναμείξτε ένα μέρος χυμό σκόρδου με 5 μέρη νερού σε ένα μικρό μπουκάλι με απλικατέρ, ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση και ψεκάστε ελαφρά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός. Η τακτική αυτή είναι ικανή να κρατήσει τα κουνούπια μακριά για 5 έως 6 ώρες.

Αν ούτε αυτή η πρόταση σας ικανοποιεί, βουτήξτε λωρίδες βαμβακερού υφάσματος στο μείγμα του σκόρδου και σκεπάστε τα «στρατηγικά» σημεία της βεράντας και του κήπου σας.

Συμβατικές λύσεις από τη φύση

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα φυσικά έλαια, που ακολουθούν, για να απωθήσετε τα κουνούπια. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού (Eucalyptus citriodora), το οποίο προέρχεται από μια ποικιλία δέντρων ευκαλύπτου που καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι ίσως η πιο αποτελεσματική και μακράς διαρκείας «θεραπεία», που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως απωθητικό.

Το έλαιο του γερανίου είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικό, σε συνδυασμό όμως με άλλα φυσικά έλαια, ενώ η citronella, είναι ιδανική είτε σε μορφή κεριού είτε σε υγρή μορφή, ειδικά μάλιστα για εξωτερικούς χώρους.

Το έλαιο του θυμαριού, περιέχει καρβακρόλη και άλφα-τερπεντίνη, αλλά μπορεί να είναι δύσοσμο και εκνευριστικό, όταν χρησιμοποιείται μόνο του. Αντίθετα, το έλαιο του γαρύφαλλου (του μπαχαρικού, όχι του λουλουδιού) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και ερεθιστικό.

Το εκχύλισμα του σέλινου μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα χυμό από τα κοτσάνια του και να το εφαρμόσετε πάνω στο δέρμα σας, αλλά κανείς δεν εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα.

Το έλαιο της μέντας πάλι, απωθεί τα κουνούπια και θα μπορούσε να σκοτώσει τις προνύμφες τους, ενώ αν τύχει και έχετε ένα «neem» (ένα ινδικό δέντρο) στον κήπο σας, τότε μπορείτε να το αναμείξετε με λάδι καρύδας και να απαλλαγείτε από τα κουνούπια.

Μία πιο…ελληνική λύση βέβαια, είναι να βάλετε σε ένα αλουμινόχαρτο αρκετό ελληνικό καφέ και να τον ανάψετε. Ο καφές θα σιγοκαίει και η αποπνικτική (ομολογουμένως) μυρωδιά του θα διώξει τα κουνούπια (ίσως και εσάς) από τη βεράντα σας.

 

Τα κουνούπια συνήθως επιτίθενται μετά τη δύση του ηλίου, όμως αρκετά προτιμούν και την ημέρα. Αυτό όμως που συνήθως δεν γνωρίζουμε είναι ότι δεν μας τσιμπάνε όλα τα κουνούπια αλλά μόνο τα θηλυκά που διαθέτουν μυτερή και λεπτή προβοσκίδα! Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί το αίμα περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Τα κουνούπια μπορούν να μας «ανιχνεύσουν» ακόμα και μέσα στο σκοτάδι, χάρη σε ένα πολύ ανεπτυγμένο σύστημα όσφρησης που διαθέτουν.

Από τι έλκονται

1. H αναπνοή: συγκεκριμένα το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από την εκπνοή έλκει τα κουνούπια, τα οποία την «μυρίζονται» από αρκετά μέτρα μακριά.
2. Η θερμοκρασία: προτιμούν τις θερμές περιοχές του σώματος, γι’ αυτό και τσιμπάνε συνήθως στο κεφάλι, το λαιμό, τα πόδια και τους αστραγάλους, μέρη του σώματος που τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
3. Η μυρωδιά: οι έντονες, ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες μυρωδιές έλκουν τα κουνούπια. Ακόμα, έλκονται περισσότερο από άτομα που καταναλώνουν άφθονα φρούτα, λαχανικά και γλυκά και αποφεύγουν τα κρεατικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
4. Το γαλακτικό οξύ: τα κουνούπια «αγαπούν» το οξύ που απελευθερώνεται σε κάθε μυϊκή καύση.

Ταυτόχρονα με το τσίμπημα, τα κουνούπια αφήνουν και κάποιες δικές τους πρωτεΐνες-σάλιο στο μέρος που τσιμπούν, οι οποίες από τη μια ίσως κρύβουν μεταδοτικές ασθένειες αλλά από την άλλη είναι και υπεύθυνες για την απόκριση-απάντηση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τον κνησμό και το κοκκίνισμα της περιοχής. Το σημάδι που μένει πάνω στο δέρμα είναι η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στο σάλιο του κουνουπιού. Το σάλιο των κουνουπιών που εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό, ενεργοποιεί κάποια είδη κυττάρων, τα οποία εκκρίνουν κυρίως ισταμίνη. Η ισταμίνη είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον κνησμό.

Αντιμετωπίστε τη φαγούρα!

Για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις, σταματήστε να ξύνεστε, κυρίως αν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά! Το ξύσιμο των βλαβών συνήθως οδηγεί σε δευτεροπαθή λοίμωξη της διαβρωμένης επιδερμίδας από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α και/ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

➤ Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καμία αγωγή. Φροντίστε να πλύνετε αμέσως  την πάσχουσα περιοχή με νερό και σαπούνι. Ένα επίθεμα με πάγο (τυλιγμένο σε πανί ή πλαστικό) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

➤ Εναλλακτικά, τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας πάνω στα τσιμπήματα ή φροντίστε να έχετε σε ένα μπουκαλάκι λίγο έλαιο βάσης (jojoba, σιτέλαιο κ.λπ.), στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο του φυτού. Μια άλλη πρακτική οδηγία για την ανακούφιση από τον κνησμό είναι επάλειψη με μαγειρική σόδα (3 κουταλιές σόδας σε μία κουταλιά νερό) ή τρίψιμο της περιοχής του τσιμπήματος με μια ασπιρίνη.

➤ Καλή λύση θεωρείται και το ελαιόλαδο. Απλώστε λίγο ελαιόλαδο στο σημείο που σας «τρώει» για να ενυδατώσετε την περιοχή.

➤ Ορισμένα, όμως, άτομα εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο τσίμπημα κουνουπιών και μπορεί να σχηματισθεί μικρή φυσαλίδα, μεγαλύτερο από το σύνηθες ερύθημα (κοκκινίλα) και εντονότερο πρήξιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται επάλειψη τοπικά με κορτιζονούχο κρέμα και, εάν απαιτηθεί, λήψη αντισταμινικών.

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου