Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μαγειρική με τα παιδιά: Εύκολες συνταγές που οδηγούν στην καλή διατροφή

Μαγειρική με τα παιδιά: Εύκολες συνταγές που οδηγούν στην καλή διατροφή

Η κουζίνα δεν είναι μόνο το βασίλειο της μητέρας. Είναι μέρος όπου οι γονείς μπορούν πραγματικά να περάσουν δημιουργικό χρόνο με το παιδί, να το μάθουν να μαγειρεύει μαζί τους, να το διδάξουν πολύτιμα μυστικά διατροφής και βέβαια να διασκεδάσουν μαζί του. Δείτε τα οφέλη της μαγειρικής μαζί με το παιδί, αλλά και κάποιες νόστιμες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μαζί του.

Τα οφέλη

-Μέσα στην κουζίνα, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο της σωστής διατροφής. Οι γονείς μπορούν να τα φέρουν σε επαφή με τις πραγματικά υγιεινές τροφές και να τα διαδάξουν πώς θα τις απολαμβάνουν καλύτερα.

-Η επαφή με τη μαγειρική σημαίνει καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και οικονομία μέσα σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον (μιας και ένα παιδί επιλέγει το φαγητό του σπιτιού, αντί να τρώει έξω).

-Η κουζίνα είναι μέρος όπου οι γονείς με τα παιδιά μπορούν να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν μυστικά και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

-Η μαγειρική με τους γονείς, επίσης, ενισχύει το αίσθημα της συμμετοχής, της αυτοπεποίθησης, της επιτυχίας, της κατάκτησης, της συνεισφοράς. Τα παιδιά στην κουζίνα μαθαίνουν να οργανώνουν, να ετοιμάζουν πράγματα, να τα βάζουν σε σειρά και να έχουν καλύτερη αντίληψη του χρόνου.

-Η δραστηριότητα της μαγειρικής είναι σε κάθε περίπτωση πιο εποικοδομητική από την τηλεόραση ή την ενασχόληση με video games. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προωθείται!

-Τα μαθήματα μαγειρικής αποτελούν μαθήματα για μια ζωή, αφού αυτές τις εμπειρίες το παιδί θα τις κουβαλά πάντα μαζί του. Τα παιδιά που γνωρίζουν πώς να μαγειρεύουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υγιείς άνθρωποι, με θετική προσέγγιση προς τη ζωή και με μια πιο δημιουργική εκτόνωση των καθημερινών καταστάσεων.

Συνταγές για μικρούς και μεγάλους

Πιγκουίνοι αχλάδια

Yλικά:

1 αχλάδι
1 μικρή φέτα από καρότο κομμένη τριγωνικά
3 κ.σ. σοκολάτα λιωμένη
2 κομματάκια λευκή σοκολάτα
2 κομματάκια σοκολάτα γάλακτος
1 σύκο

Εκτέλεση:

Οι πιγκουίνοι χρειάζονται μάτια για να δείχνουν χαριτωμένοι! Ετοιμάστε τα λευκά κομματάκια και τα κομματάκια σοκολάτας ώστε να σχηματιστούν αργότερα δύο μάτια για τον πιγκουίνο σας.

Παρόλο που δεν πετούν, οι πιγκουίνοι έχουν φτερά. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε δύο λωρίδες στο αχλάδι, αλλά με προσοχή για να παραμείνουν οι πάνω άκρες πάνω στο φρούτο. Με το ίδιο μαχαίρι ξύστε το αχλάδι στη μέση, για να δημιουργηθεί η κοιλιά του πιγκουίνου.

Πάρτε ένα βουρτσάκι και αλείψτε με τη σοκολάτα όλο το φρούτο, εκτός από την κοιλιά. Βάλτε τα λευκά και τα κομματάκια σοκολάτας για μάτια, καθώς και το καρότο για μύτη. Βάλτε τον πιγκουίνο σε ένα πιάτο και χρησιμοποιήστε κομμάτια από σύκο για να σχηματίσετε τα πόδια του.

Πρωινές τορτίγιες

Υλικά:

2 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4  φλ. μαγειρικό λάδι
1/2  φλ. χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Ρίξτε αλεύρι, αλάτι και μαγειρική σόδα σε ένα μπολ. Ανακατώστε και βάλτε το λάδι μέσα στο μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε το χλιαρό νερό σταδιακά μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό στο χέρι.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να σκληρύνει, για 1 με 2 λεπτά. Τοποθετήστε την σε ένα μπολ, σκεπάστε την με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε την για μισή ώρα. Κόψτε τη συνέχεια 8 με 10 μπαλίτσες και πλάστε τις για να γίνουν πολύ λεπτές και στρόγγυλες.

Βάλτε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί ή ανάψτε το γκριλ. Βάλτε τις τορτίγιες για λιγότερο από ένα λεπτό σε κάθε πλευρά και στη συνέχεια τοποθετήστε τις πάνω στο πιάτο. Γεμίστε με τυρί, λαχανικά, γαλοπούλα, αβγό ή κοτόπουλο.

Μπουκιές από πίτσα

Υλικά:

2 κουτιά πιτάκια
Έτοιμη κόκκινη σάλτσα για πίτσα
1 φλ. κατεψυγμένο μπρόκολο
1/2 φλ. τυρί (της επιλογής)
1/4  φλ. κομμένο πεπερόνι
1 αβγό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο. Ανακατώνετε μισό φλιτζάνι από την κόκκινη σάλτσα με το μπρόκολο, το τυρί και το πεπερόνι.

Παίρνετε τα πιτάκια και τα ανοίγετε με ένα μαχαιράκι. Βάζετε μέσα μια κουταλιά από το μείγμα που έχετε ανακατώσει. Πιέστε τις άκρες για να κλείσουν και να μη βγουν έξω τα υλικά.

Βάλτε τις μπουκίτσες πίτσας σε ένα ταψάκι αφού πρώτα τις έχετε αλείψει με αβγό και λίγο νερό. Κάντε μια τρυπούλα πάνω στην κάθε μπουκιά και ψήστε για 10 περίπου λεπτά.

Σολομός με ανανά

Υλικά:

1/4 φλ. σάλτσα τεριγιάκι
1/4 φλ. τζίντζερ
1 1/4 κιλό σολομός φιλέτο
1 μάνγκο
1/2 καθαρισμένος ανανάς
1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

Βάλτε λάδι μαγειρικής στο γκριλ και ζεσταίνετε. Ανακατώστε την σάλτσα τεριγιάκι με το τζίντζερ σε ένα μικρό μπολ. Βάλτε τον σολομό και μαγειρέψτε για 5 με 8 λεπτά.

Αλείψτε με την σάλτσα το φιλέτο και από τις δύο πλευρές. Μαγειρέψτε για ακόμα 5 με 8 λεπτά και βγάλτε από την φωτιά. Κόψτε τα φρούτα και πασπαλίστε με κανέλα. Βάλτε τα στο γκριλ για 2 με 3 λεπτά. Σερβίρετε τον σολομό και τα φρούτα μαζί με ρύζι.

PAIDI

ΚΛΙΚ ΣΤΟ  Παιδί

 

Σαντουιτσάκια με ζαμπόν και λαχανικά

Υλικά:

4 τορτίγιες
3/4 φλ. κρέμα τυρί
1 μικρό αγγούρι
4 φέτες ζαμπόν
2 μικρές ντομάτες

Εκτέλεση:

Βάλτε τις τορτίγιες σε ένα ξύλο κοπής και απλώστε πάνω το τυρί κρέμα, το αγγούρι, το ζαμπόν και τις φέτες ντομάτας (μπορεί να είναι και κάποιο άλλο υλικό).

Τυλίξτε τις τορτίγιες σε ρολάκια και κόψτε τις σε μικρά κομμάτια. Τα σαντουιτσάκια είναι έτοιμα!

Πηγή συνταγών: parenting.com

About Μαρία Νικολοπούλου