Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μαγευτικές εικόνες! Πλημμύρισε φλαμίνγκο το Ναύπλιο

Μαγευτικές εικόνες! Πλημμύρισε φλαμίνγκο το Ναύπλιο

Δεκάδες ενήλικα φλαμίνγκο μαζί με τα μικρά τους εμφανίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 8 Αυγούστου 2019 στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου στην Αργολίδα, δημιουργώντας απίστευτες εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Τα πανέμορφα πτηνά ήρθαν στον Υδροβιότοπο για «ξεκούραση» από το ταξίδι της Φθινοπωρινής μετανάστευσης τους και μάγεψαν όσους τα αντιλήφθηκαν, ενώ με το πέταγμά τους μπροστά από το Μπούρτζι δημιούργησαν μοναδικά φωτογραφικά καρέ.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Το μεγάλο φλαμίνγκο ή κοινώς κοινό φοινικόπτερο ή φοινικόπτερος ρόδινος είναι ένα μεγάλο είδος φλαμίνγκο που απαντά και στον ελλαδικό χώρο.

Ζει στους υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, την Αφρική, την Ινδική υποήπειρο και την Μέση Ανατολή. Η επιστημονική του ονομασία είναι Phoenicopterus roseus και δεν περιλαμβάνει υποείδη.

Το μεγάλο φλαμίνγκο έχει 120-145 εκ. μήκος, 187 εκ. ύψος, άνοιγμα φτερών 140-170 εκ. και βάρος 3-4 κιλά το αρσενικό και 2-3,3 κιλά το θηλυκό. Έχει λεπτό σώμα και μακρόστενα πόδια και λαιμό.

Το φτέρωμα στα ενήλικα άτομα είναι λευκό, όμως πολλές φορές γίνεται ρόδινο, λόγω της χρωστικής ουσίας που παίρνει από την τροφή του καταναλώνοντας μικροσκοπικές γαρίδες τις οποίες αναζητούν στα ρηχά νερά των υγροτόπων.

Οι φτερούγες του είναι ανοιχτές ή σκούρες κόκκινες με μαύρες άκρες ερετικών. Το ράμφος του είναι ρόδινο κι αυτό με μαύρο χρώμα στην άκρη. Τα νεαρά άτομα είναι σκούρα γκριζοκάστανα με λευκό ουροπύγιο και σχεδόν μαύρα πόδια.

Το μεγάλο φλαμίνγκο μπορεί να ζήσει εώς και 33 χρόνια στη φύση, ζει σε ρηχούς παράκτιους υγρότοπους, όπως παράκτιες λιμνοθάλασσες, πλημμυρισμένες περιοχές, αλμυρές και γλυκές λίμνες, αλυκές ή εκβολές ποταμών, σε λίγες αλλά μεγάλες αποικίες.

Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αυγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες. Τα μικρά φεύγουν από την φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκόλαψή τους

Σε διεθνές επίπεδο, το μεγάλο φλαμίνγκο δεν απειλείται προς το παρόν. Η αυστηρή προστασία του στις περιοχές της Μεσογείου έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πληθυσμού του και στη δημιουργία αποικιών. Παρά τις απόπειρες, δεν υπάρχει ακόμα σταθερή αποικία σε Ελλάδα και Κύπρο, παρότι απαντά κατά χιλιάδες σε ορισμένους παράκτιους υγρότοπους.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

About Μαρία Νικολοπούλου