Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Νέα ανακάλυψη: Μυστικό γονίδιο «ζόμπι» σκοτώνει τον καρκίνο και υπάρχει μόνο στους ελέφαντες

Νέα ανακάλυψη: Μυστικό γονίδιο «ζόμπι» σκοτώνει τον καρκίνο και υπάρχει μόνο στους ελέφαντες

Οι επιστήμονες δΔιαπίστωσαν ότι οι ελέφαντες έχουν επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου καταστολής όγκων που ονομάζεται P53 – Οι άνθρωποι έχουν ένα αντίγραφο, αλλά οι ελέφαντες έχουν 20

Περίπου 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα δημιουργούν το ανθρώπινο σώμα. Μαζί με πολλά μικρόβια, αυτή η κυψελώδης «ορχήστρα» κρατάει το σώμα μας στη ζωή. Καθώς γερνάμε, τα κύτταρα χωρίζονται ώστε τα καινούργια να αντικαταστήσουν τα παλιά. Αλλά αυτός ο κύκλος εργασιών των κυττάρων κάνει τα γενετικά σφάλματα σχεδόν αναπόφευκτα. Και αυτά τα ατυχήματα συχνά μεταφράζονται σε καρκίνο.

Στατιστικά, τα μεγαλύτερα ζώα, που έχουν περισσότερα κύτταρα, θα πρέπει να εμφανίζουν μεγαλύτερες εκδηλώσεις καρκίνου. Με αυτό ως δεδομένο, οι ελέφαντες, με εκατοντάδες φορές περισσότερα κύτταρα από τα μικρότερα θηλαστικά, θα έπρεπε να πάσχουν από την ασθένεια σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει και οι επιστήμονες φαίνεται πως είναι κοντά στο να αποκωδικοποιήσουν το μυστήριο αυτό.

 

 

Μια μελέτη στο περιοδικό Cell Reports προσφέρει νέες ενδείξεις και κάνει λόγο για ένα μυστικό γονίδιο «ζόμπι» το οποίο δεν γνώριζαν έως τώρα.

«Από μια προοπτική εξελικτικής βιολογίας, είναι εντελώς συναρπαστικό», λέει ο Joshua Schiffman, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία. «Αυτή είναι μια σπουδαία αρχή», λέει.

Το 2015, ο Schiffman και η ομάδα του δημοσίευσαν ένα έγγραφο που περιγράφει μια κρίσιμη ανακάλυψη πίσω από αυτή την αναντιστοιχία του μεγέθους των οργανισμών και των ποσοστών καρκίνου – ένα ζήτημα που τώρα είναι γνωστό ως Παράδοξο του Peto.

Διαπίστωσαν ότι οι ελέφαντες έχουν επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου καταστολής όγκων που ονομάζεται P53. Οι άνθρωποι έχουν ένα αντίγραφο, αλλά οι ελέφαντες έχουν 20.

Καθώς τα κύτταρα του σώματος του ζώου χωρίζουν, αυτό το γονίδιο δρα ως ένας γιατρός που είναι υπεύθυνος για την γενετική ταξινόμηση και καθορίζει το μέλλον των κυττάρων.

«Το P53 μπορεί να αναγνωρίσει τη βλάβη στο DNA και μετά να κάνει ρυθμίσεις στις επιλογές», εξηγεί η Amy Boddy, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Κύτταρα με δευτερεύοντα προβλήματα μπορούν να επισκευαστούν, αλλά εάν έχουν μεγάλη ζημιά, τα κύτταρα γίνονται καρκίνος, οπότε το P53 διατάζει να θανατωθούν.

Ενώ τα περισσότερα ζώα επιλέγουν την επισκευή, τα κύτταρα των ελεφάντων ακολουθούν πιο συχνά την τελευταία διαδρομή της εκτέλεσης, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Vincent Lynch, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

piraeuspress.gr

About Μαρία Νικολοπούλου