Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μια μέρα

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μια μέρα

SOS εκπέμπει ο πλανήτης, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πιο ορατές από ποτέ. Στη Γροιλανδία μέσα σε μια μέρα έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου από την επιφάνειά της, ποσότητα ίση με 4,4 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

5

Ο καύσωνας της περασμένης εβδομάδας που σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη δεν άφησε αλώβητο ούτε τον Αρκτικό Κύκλο, καθώς έφτασε μέχρι τη Γροιλανδία και προκάλεσε το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων για φέτος.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ «Into the Ice» του Caspar Haarloev είναι εικόνες αποκάλυψης και προκαλούν σοκ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον ο πλανήτης μας.

2

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες δεν είναι πρωτόγνωρο οι πάγοι στη Γροιλανδία να λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως το λιώσιμο συνήθως ξεκινά από τα τέλη Μαΐου. Φέτος ξεκίνησε αρχές Μαΐου και τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ, το φαινόμενο είναι πάρα πολύ έντονο.

4

Σύμφωνα με το CNN μόνο τον Ιούλιο η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όσο δηλαδή 80 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, όταν ο μέσος όρος που ανέμεναν οι επιστήμονες ήταν 60 – 70 δισεκατομμύρια τόνοι.

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν εκεί ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Την Πέμπτη ο υδράργυρος έδειξε 2,7 βαθμούς Κελσίου στα 3.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Αν η μέτρηση αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Ο ζεστός καιρός στη Γροιλανδία θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, ίσως και περισσότερο. Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, μόνο φέτος, έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά μισό χιλιοστό.

3

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από υψηλές θερμοκρασίες, η Αρκτική φέτος βιώνει πρωτοφανείς πυρκαγιές, οι οποίες επίσης οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Μόνο από την αρχή του Ιουνίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 φωτιές στον Αρκτικό κύκλο.

με πληροφορίες από το cnn

About Μαρία Νικολοπούλου