Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ποια είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να διδάσκετε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Ποια είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να διδάσκετε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Αυτό σημαίνει ότι πέφτει το βάρος στους γονείς, να τα διδάξουν πώς να είναι υπεύθυνα με τα χρήματα.

Μπορεί να σας φανεί δύσκολο να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με τα οικονομικά, ειδικά εάν δε το έχετε και πολύ οι ίδιοι με τη διαχείρισή τους.

Πρέπει, όμως, να τα βοηθήσετε να μπουν στο σωστό δρόμο, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

1.Τι είναι τα λεφτά;
Πρέπει να γνωρίσουν την έννοια του χρήματος όταν είναι μικρά, ιδανικά πριν την ηλικία των 8 ετών. Τα χρήματα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Έτσι, τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν το ρόλο τους: πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που διευκολύνει την απόκτηση όσων χρειαζόμαστε και θέλουμε.

2.Σε τιμορφές υπάρχουν;
Νομίσματα, χαρτονομίσματα, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά τις διαφορετικές αξίες των νομισμάτων και των χαρτονομισμάτων, κάνοντάς τα να τα ταξινομήσουν και να τα μετρήσουν. Μια άλλη εναλλακτική, είναι να παίξετε Μονόπολη με κανονικά λεφτά, αλλά και με κάρτες.

3.Η σημασία της εργασίας.
Είναι σημαντικό να μαθαίνουν από μικρή ηλικία, ότι τα χρήματα δεν εμφανίζονται μαγικά. Πρέπει να τα κερδίσεις με εργασία. Μιας και στην ηλικία τους, τους τα “χαρίζετε”, δεν καταλαβαίνουν την αξία της δουλειάς και είναι πολύ πιθανό να αισθάνονται ότι είναι ένα από τα δικαιώματά τους να έχουν λεφτά, χωρίς κόπο. Πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία να κερδίσουν τα χρήματά τους, για παράδειγμα αναθέτοντάς τους εργασίες.

4.Σωστή διαχείριση.
Εάν τα παιδιά έχουν χρήματα, πιθανότατα θα θέλουν να τα ξοδέψουν αμέσως. Πρέπει, όμως, να μάθουν για την αποταμίευση και πως πρέπει να προβλέπουν για το μέλλον. Ένας κουμπαράς, θα τα βοηθήσει να μπουν στη λογική αυτή.

5.Η διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών.
Τα παιδιά δε διακρίνουν εύκολα τις πραγματικές ανάγκες, από τις επιθυμίες. Βέβαια, και μερικοί ενήλικες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα ρούχα είναι μια ανάγκη, αλλά τα πολλά ρούχα είναι μια επιθυμία. Το φαγητό είναι μια ανάγκη, αλλά το να χαλάς τα λεφτά σου σε ντελίβερι είναι μια επιθυμία.

About Μαρία Νικολοπούλου