Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πολύχρωμες, πρωτότυπες καλοκαιρινές σαλάτες

Πολύχρωμες, πρωτότυπες καλοκαιρινές  σαλάτες

Ένα σωρό φρέσκα λαχανικά μας περικυκλώνουν, ο καιρός φαίνεται πως πήρε την απόφαση να συμπορευτεί με το ημερολόγιο και η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι σαλάτες αρχίζουν να μπαίνουν σε σταθερή βάση στην ατζέντα μας. Πιο πολύπλοκη ή πιο απλή, πιο κοντά στις ευρωπαϊκές γαστρονομικές μας συνήθειες ή σε ασιατικούς δρόμους, ό,τι υλικό κι αν αποφασίσουμε να παντρέψουμε μέσα στη σαλατιέρα, ο γάμος θα είναι καλός, φτάνει να κρατήσουμε μέτρο στην ποσότητα της σάλτσας και στα αρτύματα. Μια σίγουρη μέθοδος, πάντως, είναι η σχετικά μεγάλη ποσότητα λαχανικών, πράσινων και άλλων κηπευτικών και περίπου στο ⅓ αυτής της ποσότητας τα υπόλοιπα υλικά -κρέας, αλλαντικά, τυρί, ψαρικά.
Όσον αφορά τη σάλτσα, από το απλό λαδόξυδο ή λαδολέμονο, τη ρίγανη και τα φρέσκα βότανα μέχρι τα διάφορα πέστο και τις ασιατικές σάλτσες, όλα ταιριάζουν, ανάλογα με τον ιδιαίτερο τόνο, που θέλουμε να δώσουμε στη δημιουργία μας.

Σας βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για ντοματοσαλάτα που θα λατρέψετε!

Κρητικός ντάκος κλασικός

Οι πιο καλοκαιρινες σαλάτες με ντομάτα 5 συνταγες που πρέπει να δοκιμάσεις

Υλικά
4 κριθαροκούλουρα στρογγυλά από την Κρήτη
600γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
300γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
20 ελιές θρούμπες
εκλεκτό ελαιόλαδο
μπόλικη ρίγανη φρέσκια

 

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζετε τους τέσσερις ντάκους, τους ραντίζετε με λίγο νεράκι και τους περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.

Μοιράζετε από πάνω τις τριμμένες ντομάτες και αλατίζετε. Ό,τι περισσέψει το ρίχνετε γύρω από τους ντάκους. Πάνω από τις τριμμένες ντομάτες στον ντάκο μοιράζετε την ξινομυζήθρα.

Ρίχνετε μπόλικη φρέσκια ρίγανη, σκορπίζετε τις ελιές και περιχύνετε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Οι ντάκοι σας είναι έτοιμοι και αποτελούν μια κορυφαία σαλάτα για το τραπέζι σας!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb olivemagazine.gr

Thai Quinoa Salad

Οι πιο καλοκαιρινες σαλάτες με ντομάτα 5 συνταγες που πρέπει να δοκιμάσεις

Υλικά για το dressing

-1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

– μισό κομμένο κρεμύδι

-3 κουταλιές του γλυκού μηλόξυδο

-¼ της κούπας ταχίνι

-μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-μισό κουταλάκι του γλυκού σουσαμέλαιο

Υλικά για την σαλάτα

-1 κούπα κινόα

-ρόκα

– 1 κομμένη ντομάτα

-μισό κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους

 

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπλέντερ ¼ της κούπας νερό, προσθέστε όλα τα υλικά για το dressing και ανκατέψτε τα. Φτιάξτε την κινόα στον ατμό και στη συνέχεια ανακατέψτε την με τη ρόκα, τη ντομάτα και το κρεμμύδι. Βάλτε τα σε ένα πιάτο και προσθέστε από πάνω το dressing.

photo via pinterest

 

Η ελληνική χωριάτικη σαλάτα! Η βασίλισσα  της σαλάτας 

Οι πιο καλοκαιρινες σαλάτες με ντομάτα 5 συνταγες που πρέπει να δοκιμάσεις

Υλικά
7 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κόκκινο κρεμμύδι  σε λεπτά φετάκια,
3 ωραίες, κόκκινες ντομάτες σε φετάκια/μπουκιές,
2 αγγουράκια (με ή χωρίς τη φλούδα τους) κομμένα στη μέση κατά μήκος και σε χοντρά φετάκια,
1 πιπεριά σε μπουκίτσες,
5  ελιές Καλαμάτας,
200 γρ. (1 πλάκα) φέτα,
1 κουταλιά στραγγισμένη κάπαρη,
½ κουταλάκι ρίγανη, αλάτι

Εκτέλεση
κόβετε τα λαχανικά και τα βάζετε σε ένα μπολ .Τα αλατίζετε

Βήμα 2
Τοποθετείτε τη φέτα πάνω από τη σαλάτα,  ραντίζετε με  ελαιόλαδο, την πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σκορπίζετε πάνω και τριγύρω την κάπαρη και τις ελιές. Προσθέστε τριμμένη λιαστή ντομάτα να θέλετε να της απογειώσετε

 

salata_303711662

Σαλάτα με φρέσκα κολοκυθάκια “σπαγγέτι” και πέστο φουντουκιού

Υλικά
200 γρ. πολύ τρυφερά σφιχτά κολοκύθια
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1  κ.σ. ελαιόλαδο
10 ντοματίνια κομμένα στα δύο
Αλάτι
Για το πέστο φουντουκιού
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. φρέσκο βασιλικό
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
¾  φλ. φουντούκια
3/4 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Για γαρνιτούρα: 1 πιπερίτσα τσίλι χωρίς μεμβράνες και σπόρους, ψιλοκομμένη, φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα κολοκύθια. Τα κόβουμε κατά μήκος σε 4 φέτες, τις βάζουμε τη μια επάνω στην άλλη και με πολύ κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Μεταφέρουμε τις λωρίδες σε σουρωτήρι, αλατίζουμε καλά και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο, να στραγγίσουν καλά. Αλατίζουμε τα ντοματίνια και τα περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το πέστο: ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καμία λιπαρή ουσία και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τα φουντούκια, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τον βασιλικό, την παρμεζάνα και τα φουντούκια. Σκεπάζουμε και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χοντροκομμένο μείγμα. Ρίχνουμε σιγά –σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι δουλεύοντας συνέχεια. Σταματάμε, αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται, ρίχνουμε πιπέρι. Μεταφέρουμε σε βαθιά πιατέλα τα κολοκυθάκια και περιχύνουμε με το πέστο. Δοκιμάζουμε το αλάτι. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και γαρνίρουμε με την πιπεριά τσίλι και τα φύλλα βασιλικού.

salata3_274221407

Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, ντοματίνια, μπρι, κάσιους και σάλτσα από ξύδι φραμπουάζ

 

Υλικά
1 αντίβ
2 μικρά τρυφερά μαρούλια
1 τρυφερή σαλάτα σγουρή
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
200 γρ. χοντροκομμένο τυρί μπρι
1 φλ. κάσιους ανάλατα
Για τη σάλτσα
6 κ.σ. εξ. παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι από φραμπουάζ
3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά εκτός από το αντίβ, που το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τα ντοματίνια και τα αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναρισθούν.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξύδι από φραμπουάζ και το βαλσαμικό ξύδι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε πάλι. Κρατάμε στην άκρη λίγα ντοματίνια, λίγα κομμάτια τυρί και λίγα κάσιους. Μεταφέρουμε σε σαλατιέρα τα σαλατικά, τα υπόλοιπα ντοματίνια, το τυρί και τα κάσιους και ανακατατεύουμε με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με τα ντοματίνια, το μπρι και τα κάσιους που κρατήσαμε και σερβίρουμε αμέσως.

Ψιλόκοκκες φακές με πράσινα σαλατικά, λιαστή τομάτα, ελιές, κρεμμυδάκι, θυμαρίσιο οξύμελο και γαύρο μαρινάτο.

FAKOSALATA-ME-ANTSOYGIES

Yλικά Πράσινη σαλάτα εποχής, ανάμεικτη Φακές βρασμένες al dente Λιαστή τομάτα Ελιές Κρεμμυδάκι Γαύρος μαρινάτος 4 τοματίνια Οξύμελο (ξίδι βαλσαμικό με θυμαρίσιο μέλι) Σος λαδολέμονο

Για τη σος λαδολέμονο ½ ματσάκι δυόσμος ½ ματσάκι μαϊντανός 4 φύλλα αρμπαρόριζα Χυμός 3 λεμονιών 500 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση Χτυπάμε όλα τα υλικά στο multi και στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε τα σαλατικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα ως βάση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τις φακές, τη σoς λαδολέμονο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τις ελιές κομμένες και τη λιαστή ντομάτα. Τα τοποθετούμε πάνω από την ανάμεικτη σαλάτα. Από πάνω βάζουμε μαριναρισμένα φιλετάκια γαύρου και ραντίζουμε με το οξύμελο. Γαρνίρουμε με 4 τοματίνια για επιπλέον χρώμα.

Σαλάτα με τόνο, αβγά και σπαράγγια

salata2_1368792404

Υλικά
1 μαρούλι άισμπεργκ
1 κουτί τόνο σε ελαιόλαδο στραγγισμένο καλά
2 σφιχτές ώριμες ντομάτες
4 αβγά σφιχτοβρασμένα
½  ματσάκι λευκά σπαράγγια
1/2 ματσάκι τρυφερά φύλλα ρόκας χοντροκομμένα
½ φλ. πράσινες ελιές
Για τη σάλτσα
5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε το άισμπεργκ με το χέρι. Πλένουμε τα σπαράγγια, αφαιρούμε το σκληρό κάτω μέρος και τα βράζουμε ολόκληρα σε αλατισμένο νερό al dente. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Κόβουμε τα αβγά καθέτως σε τέσσερα κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε οριζοντίως στα δύο, τις στύβουμε ελαφρά να βγουν οι σπόροι τους και κόβουμε σε έξι κομμάτια κάθε μισή ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Χτυπάμε καλά τα υλικά της σάλτσας με ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Κρατάμε στην άκρη το ⅓ της σάλτσας. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ τα σαλατικά και τη σάλτσα. Τοποθετούμε επάνω τον τόνο χωρισμένο σε κομμάτια με το πιρούνι και γαρνίρουμε με τις ντομάτες, τα σπαράγγια και τα αβγά. Ραντίζουμε με τη σάλτσα που κρατήσαμε και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα με κοτόπουλο και σάλτσα μάνγκο

salates

Υλικά
400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
1 σγουρή κόκκινη σαλάτα
2 φούχτες φρέσκο μικρό σπανάκι
Μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 αβοκάντο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Για τη σάλτσα
1 ώριμο μάνγκο σε κύβους
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
2-3 κ.σ. μαρμελάδα ροδοπέταλων (τριαντάφυλλο)
½ φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ κ.σ. κύμινο­
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
Χυμός από μισό λάιμ
Αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε με το χέρι τη σαλάτα. Κόβουμε στη μέση, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τα ντοματίνια. Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι, το κόβουμε σε φέτες και το ραντίζουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσει. Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε το σπανάκι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: βάζουμε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι με ¾ φλ. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Ρίχνουμε το βούτυρο καρύδας και μόλις λιώσει προσθέτουμε το κύμινο. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του και προσθέτουμε το μάνγκο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας καλά 8 -10 λεπτά μέχρι να γίνει η σάλτσα σαν μαρμελάδα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι και τον κόλιανδρο. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε οριζοντίως το φιλέτο κοτόπουλου στα δύο, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και το ψήνουμε στο γκριλ. Το κόβουμε σε φέτες.  Τακτοποιούμε τα υλικά της σαλάτας και το κοτόπουλο σε βαθουλή πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

 

Είδη τροφίμων Οπωροπωλεία τα καλύτερα της Κορινθίας 

athinorama.gr

About Μαρία Νικολοπούλου