Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πως θα διαλέξετε τα καλά φουρνάρικα της Κορινθίας που ψήνουν καλό παραδοσιακό ψωμί

Πως θα διαλέξετε τα καλά φουρνάρικα της Κορινθίας που ψήνουν καλό παραδοσιακό ψωμί

Aν κάτι ανθεί όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι τα φουρνάρικα.

Που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, τυχαίο που διαχρονικά το ψωμί-το ξεροκόμματο-η μια μπουκιά ψωμάκι ταυτίζονται με την πείνα του λαού;   Το πιο δυσοίωνο, όμως, είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φρατζόλα που ψωνίζει στην προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη προψημμένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο.

Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή και το χέρι της νοικοκυράς, η προσωπικότητα, αλλά κάπου δίπλα σου θα βρεις και το «καλό» που έχω αναζητήσει για σένα .

Ένας λοιπόν από τους πρωταγωνιστές της διατροφής μας, το ψωμί υπάρχει στην καθημερινότητά μας με διάφορες μορφές: είτε ως ψωμί του τοστ, είτε ως bagel, είτε ως το ψωμί που αγοράζουμε από τον φούρνο κ.ο.κ. Κάθε φορά που τρώμε λίγο ψωμί έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διατροφήμας, αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και να ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψη όταν αγοράζετε ψωμί κάθε είδους, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή;

Επιλέγετε το πραγματικό ψωμί ολικής άλεσης
Δεν αρκεί να είναι μόνο «μαύρο». Πρέπει να ελέγξετε τα συστατικά του και να δείτε το πρώτο. Αν αναγράφει πρώτο στα συστατικά του το αλεύρι ολικής άλεσης μπορείτε να το προτιμήσετε, αν όμως το πρώτο συστατικό του είναι το άσπρο αλεύρι και η ολική άλεση ακολουθεί, σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του κυρίως άσπρο αλεύρι. Αν πρόκειται για ψωμί από το φούρνο, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τον αρτοποιό που το παρασκευάζει.

Προτιμήστε αυτά που αναγράφουν ψωμί 100% ολικής άλεσης
Ετικέτες τύπου «ολικής άλεση» ή «με αλεύρι ολικής άλεσης» δεν αρκούν. Αναζητήστε ψωμιά που αναγράφουν 100% ολικής άλεσης και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο, καθώς αυτό είναι το ψωμί που έχει φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη, προσφέρει πλούσιες φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ανθεκτικό άμυλο, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά. Όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία σας προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη, παχυσαρκία και κάποια είδη καρκίνου.

Προσοχή στο νάτριο
Τα περισσότερα προϊόντα ψωμιού περιέχουν αρκετό νάτριο, το οποίο προστίθεται για τον έλεγχο της μαγιάς, αλλά και για γεύση. Αν καταναλώνετε 3 μερίδες ψωμί ολικής άλεσης, με κάθε φέτα να φτάνει μέχρι και 200mg νατρίου, σημαίνει ότι μόνο από το ψωμί σας καταναλώνετε 600mg νατρίου, δηλαδή περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Και πάλι, λοιπόν, θα πρέπει να ελέγξετε ετικέτες και να επιλέξετε ψωμιά με το χαμηλότερο δυνατό νάτριο ή να μιλήσετε με τον φούρναρη της γειτονιάς σας για να σας κατευθύνει αναλόγως όσον αφορά το νάτριο.

Ψάξτε για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Εκτός από το να είναι το ψωμί σας 100% ολικής άλεσης και να έχει χαμηλό ποσοστό σε νάτριο, μπορείτε να αναζητήσετε και άλλα υγιεινά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. το ψωμί να είναι παρασκευασμένο από βιολογικό προζύμι και να έχει σιτάρι και άλλες πρώτες ύλες που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, να χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο νερό που σημαίνει αποφυγή βλαβερών ουσιών και βαρέων μετάλλων, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, να περιέχει ωμέγα-3 κ.ο.κ. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα βρείτε κυρίως σε συσκευασμένα ψωμιά, τα οποία αναγράφουν τα χαρακτηριστικά τους στις ετικέτες τους. Δοκιμάστε, επίσης, ψωμί από αλεύρι σπέλτα ολικής άλεσης, που διαλύεται εύκολα στο νερό και βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει πιο εύκολα τα θρεπτικά του στοιχεία, ενώ περιέχει μυκοπολυσακχαρίτες, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Δοκιμάστε ψωμί χωρίς γλουτένη
Αν έχετε κοιλιοκάκη, που είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, τότε η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Ακόμη, όμως, κι αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, η γλουτένη -πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη- μπορεί να επηρεάσει τα καλά βακτήρια του εντέρου. Κάποιοι άνθρωποι είναι σίγουρα πιο ευαίσθητοι από άλλους, έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει ευαισθησία, η γλουτένη μπορεί να παρουσιάσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Δοκιμάστε, λοιπόν, ψωμί χωρίς γλουτένη που θα βρείτε στο εμπόριο, για να δείτε αν θα παρατηρήσετε βελτιώσεις στη γενικότερη υγεία σας.

 

Στο webkoribthos.gr ψάξαμε και σας βρήκαμε τα καλύτερα στην Κορινθία και σας τα παρουσιάζουμε :

ΑΛΦΙΤΟΝ – ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ

ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΖΩΗΣ

στάχυ – Bakery Cafe Patisserie

«thanasi bakery» Kόρινθος – Εκεί που η παράδοση συναντά την γεύση

Αρτοζαχαροπλαστείο Ζώης

ΜΑΡΓΕΤΗΣ – ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ

 

ΕΛΙΟΨΩΜΟ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ

ΣΤΑΧΥ – CAFE ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

 

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΩΝΗ

«THANASI BAKERY» ΛΟΥΤΡΑΚΙ – ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ

About Μαρία Νικολοπούλου