Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ξαναζωντανέψτε τα κατεστραμμένα φυτά από το κρύο και δείτε τι καλλωπιστικά φυτεύουμε αυτή την εποχή

webkorinthoskhpow

Σήμερα που ο καιρός είναι καλύτερος  μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο να περιποιηθείτε τα φυτά σας που έχουν υποστεί ζημιές από τον κρύο και τον χειμωνιάτικο καιρό.
Ελέγξτε λοιπόν τα φυτά και κυρίως τα δέντρα του κήπου σας ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν σπασμένα κλαδιά.

Τα σπασμένα κλαδιά θα πρέπει να κόβονται όσο γίνεται πιο κοντά στη βάση τους. Καλό θα ήταν να κόψετε και τα κλαδιά που έχουν ξεφλουδίσει αλλά δεν έχουν αποκοπεί τελείως από τον κορμό ώστε να αποφύγετε ατυχήματα αλλά και να μην αφήσετε προϋποθέσεις για τη δημιουργία ασθενειών και σαπίσματος του Αποτέλεσμα εικόνας για κλαδεμα κατεστραμμενων φυτων χειμωνακλαδιού. Μην κόβετε τις κορυφές των δέντρων αν το ύψος τους δεν σας είναι πρόβλημα γιατί τα παρακλάδια που μεν θα του δώσουν μία πιο γεμάτη εικόνα θα είναι μικρά και αδύναμα άρα και εύκολο να σπάσουν με το βάρος του χιονιού.

Πριν κόψετε κλαδιά θάμνων ή μικρών φυτών που σας φαίνονται καμένα από τον πάγο, προσπαθήστε να κόψετε μία μικρή άκρη τους ή να τα ξεφλουδίσετε. Αν αυτό που θα δείτε σας φαίνεται πράσινο μην το κόψετε. Αφήστε λίγο χρόνο ώστε να είστε σίγουροι για το ποια τμήματα του φυτού έχουν καταστραφεί. Όσα έχουν επιζήσει θα αναρρώσουν σιγά-σιγά μόλις περάσει η παγωνιά. Αφαιρέστε πάντως όσα φύλλα έχουν καεί ώστε να βοηθήσετε το φυτό να συνέρθει. Όταν περάσει η παγωνιά βάλτε λίγο (!) λίπασμα ώστε να βοηθήσετε το φυτό να αναπτύξει καινούργια βλάστηση.

 

Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα 

Το πιστεύετε ή όχι, ο χειμώνας είναι μια καλή περίοδος για να φυτέψετε δέντρα και θάμνους στον κήπο σας. Όσο καιρό το έδαφος δεν είναι παγωμένο, και αν δεν ξεχνάτε να ποτίζετε τα πάντα τις περιόδους που έχει ξηρασία, μπορείτε να δώσετε στα νέα φυτά του κήπου σας ένα προβάδισμα για την περίοδο βλάστησης που θα ακολουθήσει με τον ερχομό της άνοιξης.

Το πώς θα φυτέψετε αυτά τα δέντρα ή τους θάμνους εξαρτάται από την κατάσταση που θα τα παραλάβετε. Αν θα είναι δηλαδή μόλις ξεφυτεμένα από φυτώριο, γυμνόριζα, ή με μπάλα χώματος ή αν είναι μεγαλωμένα σε γλάστρα. Το καθένα από αυτά χρειάζεται διαφορετική τεχνική στο φύτεμα κατά τη διάρκεια του χειμερινού λήθαργου.

Φυτά μεγαλωμένα σε γλάστρα:

Τα γλαστρωμένα δέντρα και οι θάμνοι που προμηθεύεστε από τα φυτώρια πρέπει να φυτεύονται στο έδαφος αμέσως μόλις φτάσουν στο σπίτι σας. Αν τα αφήσετε στις γλάστρες θα είναι δύσκολο να τους δώσετε την ίδια φροντίδα που είχαν στο φυτώριο όπου μεγάλωναν σε ιδανικές συνθήκες. 
Τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα έτσι ώστε το ένα τρίτο από την μπάλα χώματος να εξέχει από το επίπεδο του εδάφους, ιδιαίτερα αν το έδαφος σας είναι αργιλώδες. Γεμίστε την τρύπα με το χώμα που περίσσεψε, πατώντας το ελαφρά ώστε να κλείσετε τους θύλακες αέρα. Τέλος, ποτίστε καλά και προσθέστε ένα λεπτό στρώμα κοπριάς ή κομπόστ, προσέχοντας να μην σχηματίζεται λακκούβα γύρω από τον κορμό.

Φυτά σε λινάτσα με μπάλα χώματος:

 

Μπορείτε να αφήσετε την λινάτσα να φυτευτεί με την μπάλα χώματος, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να την ξαναδιπλώσετε καλά από πάνω και να την σκεπάσετε εντελώς με το χώμα ώστε να λιώσει με την πάροδο του χρόνου. Αν προεξέχουν κομμάτια λινάτσας έξω από το έδαφος και γύρω από τον κορμό μπορούν να απορροφούν την υγρασία από την μπάλα χώματος και έτσι το φυτό να ξεραθεί.

Όπως και με τα γλαστρωμένα φυτά έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση φροντίστε να ποτίσετε καλά και να προσθέσετε κοπριά ή κομπόστ μετά το φύτεμα.

ΤΙ ΦΥΤΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Οι συνθήκες του χειμώνα κάνουν τη φύση σχεδόν να «ληθαργεί» και τα έντονα κόκκινα, κίτρινα, μοβ χρώματα δίνουν τη θέση τους στα πιο ουδέτερα καφέ, γκρι, λευκό. Αυτή τη χειμερινή περίοδο, εκεί που τα περισσότερα φυτά χάνουν την καλλωπιστική τους αξία, ορισμένα άλλα μέσα από την ανθοφορία ή τους ιδιαίτερους καρπούς τους ομορφαίνουν το χειμωνιάτικο τοπίο.

Καμέλια

Η καμέλια είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στην καλλιέργειά του αειθαλής θάμνος. Ωστόσο η πλούσια και εντυπωσιακή του ανθοφορία τον κάνει να πρωταγωνιστεί στην καρδιά του χειμώνα. Τα άνθη της καμέλιας είναι αρωματικά και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στις αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού. Εμφανίζονται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Απριλίου. Η επίσης φυλλοβόλα και ακανθώδης καλλωπιστική κυδωνιά Cydonia japonica ανθίζει τον Ιανουάριο πριν από την έκπτυξη των φύλλων της, για 1-2 μήνες.

 

τσιντόνιαΤσιντόνια (Chaenomeles japonica – έτσι για να μιλάμε επιστημονικά):

Η τρισχαριτωμένη τσιντόνια θα έχει το χειμώνα γυμνά κλαδιά και μετά τα πολλά κρύα πριν βγάλει καν φύλλα, τσουπ, θα σκάσουν μύτη σομόν, ροζ, άσπρα και πορτοκαλί λουλουδάκια. Τα λελούδια θα παραμείνουν πάνω στο θάμνο από τον Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο. Στο μεταξύ θα έχουν βγει και τα φύλλα.  Προσοχή στη φύτευση, ύπουλα αγκάθια παραμονεύουν… Φυτέψτε την μοναχή της ή με παρεούλα. Μη τις στριμώξετε ανάμεσα σε άλλους θάμνους, θα φουντώσουν προς πάσα κατεύθυνση και θα μεγαλώσουν αρκετούτσικα σε ύψος (θα φτάσει ίσαμε τα 2 μέτρα αν την αγαπάτε). Να σου και μια φωτογραφία της.

Φορσύθια Γιασεμί

Ιδανικός συνδυασμός στην κηποτεχνία θεωρείται αυτός της καλλωπιστικής κυδωνιάς με τη φορσίθια Forsythia x intermedia. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλα θάμνο με κίτρινα άνθη ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που εμφανίζονται στα κλαδιά τον Μάρτιο με Απρίλιο, όταν ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα φύλλα και η ανθοφορία διαρκεί σχεδόν ένα μήνα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών καλλωπιστικών φυτών θεωρείται επιτυχημένος εξαιτίας της διαδοχικής ανθοφορίας τους. Το φυλλοβόλο κίτρινο γιασεμί Jasminum nudiflorum, εμφανίζει τα άνθη του στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Χειμωνανθός

Ένας ακόμη φυλλοβόλος θάμνος, αν και συχνά διαμορφώνεται σε δέντρο, που ανθίζει πριν από την έκπτυξη των φύλλων του είναι ο χειμώνανθος Calycanthus praecox. Τα άνθη του έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα, είναι αρωματικά και εμφανίζονται στο φυτό τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο για ενάμισι μήνα περίπου.

Χειμωνιάτικη ανθοφορία παρουσιάζουν επίσης και αρκετά βολβώδη φυτά όπως:  Κυκλάμινο τα κυκλάμινα Cyclamen persicum που ανθίζουν το φθινόπωρο και η ανθοφορία συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χειμώνα, ο νάρκισσος Narcissus sp. που ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο και ο υάκινθος Hyacinrhus orientalis που ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κουμαριά Arbutus unedo

Κουμαριά

Εκτός από τα άνθη, αρκετά φυτά οφείλουν την καλλωπιστική τους αξία στους καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κουμαριάς Arbutus unedo που συνδυάζει μία εντυπωσιακή ανθοφορία την οποία διαδέχονται καρποί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό, αυτοφυές δέντρο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ανθίζει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι καρποί του προηγούμενου έτους ωριμάζουν και κοκκινίζουν. Οι καρποί είναι βρώσιμοι και ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Τα περισσότερα είδη κυδωνίαστου (Cotoneaster franchetii, C. lateus, C. horizontalis) είναι αειθαλείς ή φυλλοβόλοι θάμνοι που τα άνθη τους μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς με τους οποίους είναι γεμάτα τα κλαδιά κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ναντίνα

Ο ακανθώδης πυράκανθος Pyracantha coccinea μπορεί να έχει ανθοφορία μικρής διάρκειας αλλά το φθινόπωρο γεμίζει με τους πορτοκαλί καρπούς του που παραμένουν στο φυτό όλο το χειμώνα. Το αειθαλές κοινό βιβούρνο Viburnum tinus το φθινόπωρο εμφανίζει τους μικρούς μαύρους καρπούς του, τους οποίους και διατηρεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η χειμερινή καλλωπιστική αξία της ναντίνας Nadina domestica οφείλεται τόσο στους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζονται στο φυτό το φθινόπωρο και σχηματίζουν ιδιαίτερα διακοσμητικά κόκκινα τσαμπιά που διατηρούνται μέχρι το Μάρτιο, όσο και στο ντελικάτο φύλλωμα της, το οποίο από πράσινο που είναι το καλοκαίρι μετατρέπεται σταδιακά σε κόκκινο το χειμώνα.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΊλεξΊλεξ ή αρκουδοπούρναρο

Το ίλεξ Ilex aquifolium ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά των Χριστουγέννων που και αυτό οφείλει την καλλωπιστική του αξία στους καρπούς αλλά και στα ιδιαίτερα φύλλα του. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό δέντρο που αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Τα δερματώδη φύλλα του έχουν χαρακτηριστική ακανθώδη κυματοειδή περιφέρεια και οι κόκκινοι καρποί του κοσμούν τα κλαδιά το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ διατηρούνται άριστα και σε κομμένα κλαδιά.

 

 

φορσύθιαΦορσύθια:

Σαν την προηγούμενη φιλενάδα μας, θα ανθίσει πρώτα και μετά θα βγάλει φύλλα. Τα λουλουδάκια είναι κίτρινα, θα βγουν στο τέλος του χειμώνα και θα κρατήσουν για αρκετές εβδομάδες. Ο θάμνος αυτός είναι ορθόκλαδος, δηλ. φουντώνει μεν δεξιά και αριστερά, αλλά τα κλαδιά του αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο προς τα πάνω. Λίγο πριν ανθίσει, μπορείτε να κόψετε μερικά κλαδάκια της και να τα βάλετε σε ένα βάζο με νερό πάνω στο σεμεδάκι στην τραπεζαρία στο σαλόνι.

 

 

βερονίκηΒερονίκη και Βερονίκη πανασέ :

Η πρώτη είναι με πράσινα φύλλα  και η δεύτερη (φωτό) με πράσινα φύλλα με κίτρινο φινίρισμα (πωπω, μα τι είπα ο στυλίστας!). Και οι δύο ανθίζουν νωρίς , δηλ. τέλη χειμώνα, και μένουν ανθισμένες για πολύυυυυ καιρό, μέχρι και μετά το καλοκαίρι, οι χρυσές μου. Λουλουδάκια μωβ, ροζ και άσπρα. Μεγαλώνει και φουντώνει και γίνεται πολύ ωραίος θάμνος μέσα στο παρτέρι σου. Plant it and you will remember me.

ΠΗΓΗ: back-to-nature.gr – www.valentine.gr – www.kipologio.gr

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΦΥΤΑ κ.α. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ: 

 

ΑΝΘΟΚΗΠΙΟ – ΑΣΛΑΝΗΣ Θ. & Κ. Ο.Ε.

CASA DI FIORE – ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ

Deco floral

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ «ΚΕΝΤΙΑ» – Γάμος – Βάπτιση – Εκδηλώσεις

ΑΝΘΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΤΣΑΚΩΝΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ Β.

Natura Flowers – Aνθοπωλείο

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΕΜΗΣ – ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ

 

Heaven Pools – ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΑΚΟΒΑΝΟΣ

ΜΠΕΚΟΣ Motor’s – ΕΠΙΣΚΕΥΗ -ΠΕΡΙΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΜΟΤΕΡ

earthcontrol – Στέλιος Καρανικόλας

About Μαρία Νικολοπούλου