Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πως πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί για το διαζύγιο

webkorinthos.paidi

● Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση καλό είναι να γίνει στο σπίτι των παιδιών, ώστε να βρίσκονται στο δικό τους ασφαλή και οικείο χώρο.
● είναι επίσης σκόπιμο να γίνει σε πνεύμα συνεργασίας, από κοινού και ήρεμα, δηλαδή και από τους δύο γονείς, ώστε:
– να τα ενθαρρύνετε να έχουν άνεση να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να θέσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους. Μην αφήσετε στο παιδί αναπάντητα τα βασικά ερωτήματά του όπως π.χ.: «εγώ με ποιον θα μείνω;» – ή όσα σας φαίνονται ασήμαντα όπως «ποια κουκλάκια θα μπορώ να παίρνω στο σπίτι του μπαμπά;» Κάθε απάντηση που δίνετε, παρέχει στο παιδί μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον του. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλα επειδή πολλά παραμένουν ρευστά, απαντήστε με ειλικρίνεια «δεν ξέρουμε, παιδί μου, ακόμα, αλλά θα προσπαθήσουμε και οι δυο να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για εσένα».
● να συζητήσετε για τις αλλαγές που θα συμβούν στην ζωή τους, όπως πώς θα επικοινωνούν και πότε με τον γονέα που δεν μένει μαζί τους, για μια ενδεχόμενη μετακόμιση, για ένα νέο γάμο ενός απ’ τους δυο γονείς, για ένα νέο ετεροθαλές αδελφάκι, οτιδήποτε καινούριο που θα πρέπει ν’ αποδεχθεί.
● καλό είναι να μην πείτε στα παιδιά ότι χωρίζετε επειδή δεν αγαπιέστε πια. Στα μάτια του παιδιού η οικογενειακή αγάπη είναι δεδομένη. Να τα διαβεβαιώσετε πως σε ό,τι αφορά εκείνα είστε ενωμένοι οι δυο γονείς και να τους εξηγήσετε πως η μαμά και ο μπαμπάς δεν τα πάνε καλά για προσωπικούς λόγους και πως εκείνο δε φέρει καμία ευθύνη για τις διαφορές τους και πείτε ότι για τα διαζύγια φταίνε πάντα οι ενήλικες.
● να τα ενημερώσετε, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση, αφού οι «μεγάλοι» έχουν πάρει την απόφασή τους και επίσης τονίστε τους πως ανεξάρτητα με το διαζύγιο, εσείς θα συνεχίσετε να το αγαπάτε για πάντα, δε θα το εγκαταλείψετε ποτέ και θα είστε πάντα μια οικογένεια ακόμη και αν η μαμά δε μένει μαζί με τον μπαμπά. Η μόνη διαφορά θα είναι πως θα έχουν δύο σπίτια

● Σε περίπτωση που ο ένας από τους δυο γονείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του και αναμένονται από πλευράς του δραματικές εντάσεις, τότε καλύτερα ο χωρισμός να ανακοινωθεί από τον ένα τον πιο σταθερό ήρεμο και συγκρατημένο.
● ακόμα και αν δεν έχετε καμία επικοινωνία με τον πρώην σύντροφο σας, να επιδιώξετε με κάποιο τρόπο (μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός κοινού φίλου), να έρθετε σε επαφή, διότι πρέπει να συνεννοηθείτε για κοινή προσέγγιση του θέματος ακόμα κι αν ανακοινώσετε χωριστά τις αποφάσεις σας, ώστε τα παιδιά να μη βιώσουν σύγχυση και ανασφάλεια ακούγοντας άλλα από τον ένα και άλλα από τον άλλο
● αν τα παιδιά σας έχουν διαφορά ηλικίας μεταξύ τους και ανήκουν σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα, πρέπει να ανακοινώσετε το διαζύγιο και στα δύο ταυτόχρονα και αυτό διότι η παρουσία του αδελφού ή της αδελφής λειτουργεί σαν στήριγμα για τα παιδιά. Με την διαφορά ότι μπορείτε στο μεγαλύτερο παιδί να πείτε λίγες λεπτομέρειες ενώ το μικρότερο ίσως να δυσκολευτεί να αποδεχθεί την κατάσταση και δεν χρειάζεται να αναλύσετε και πολλά πέρα από μια σύντομη απάντηση.
● να ενημερώσετε άλλα σημαντικά πρόσωπα που έχετε συναναστροφές (δάσκαλους, φίλους, συγγενείς) ώστε να είναι προετοιμασμένοι πως θα χειριστούν το θέμα από κάποια πιθανή αντίδραση του παιδιού.

www.kargakis.gr

ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ – Δρ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

About Μαρία Νικολοπούλου