Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με μοσχάρι κοκκινιστό

Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με μοσχάρι κοκκινιστό

Η μελιτζάνα κατάγεται από τη μακρινή Ινδία, όπου ονομάζεται “μπαντατζάν”. Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ ήρθε στην Ελλάδα κατά το 12ο-13ο αιώνα και από τότε αποτελεί ένα από τα βασικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από την επικίνδυνη δράση των ελεύθερων ριζών.

Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας. Έχει λίγες θερμίδες, πολύ νερό, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφά το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Ακόμη, περιέχει αρκετή ποσότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο,φλαβονοειδή, όπως η νασουνίνη. Το χλωρογενικό οξύ είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και του έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιχοληστερολαιμικές ιδιότητες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες σε κύτταρα του νευρικού μας συστήματος.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Γεωργικών Ερευνών των Η.Π.Α. (ARS), βρέθηκε ότι οι διάφορες ποικιλίες μελιτζάνας περιέχουν συνολικά 13 φαινολικές ενώσεις, ωφέλιμες για την υγεία μας και με αντιοξειδωτική δράση.

Η νασουνίνη περιέχεται στη φλούδα της μελιτζάνας, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης (100γρ. μαγειρεμένης μελιτζάνας μας δίνουν 370 μονάδες orac – μονάδες μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανότητας τροφίμων), βοηθά στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα, καθώς προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων. Επίσης, η νασουνίνη έχει την ικανότητα να δεσμεύει το σίδηρο (μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Research Communications in Molecular Pathology and Pharmacology το 1998), ο οποίος όταν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ή και καρκινογενέσεις. Η δράση της μελιτζάνας σε αυτό το επίπεδο, ίσως είναι ευεργετική για τους άνδρες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες, μη αποβάλλοντας πια το σίδηρο μέσω της εμμηνορρυσίας, έχουν αυξημένη πιθανότητα συσσώρευσής του.

Ακόμη, τα φύλλα της μελιτζάνας σε εξωτερική χρήση, έχουν μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες σε φλεγμονές, εγκαύματα, καλόγερους και αιμορροΐδες.

Συνοψίζοντας, η μελιτζάνα μας προσφέρει:

  1. Αντιοξειδωτική προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
  2. Ανακούφιση από προβλήματα δυσκοιλιότητας και αιμορροϊδων.
  3. Αντικαρκινική προστασία.
  4. Προστασία του νευρικού συτήματος και του εγκεφάλου.
  5. Προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αθηροσκλήρωση και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προσοχή:

  • Όταν η μελιτζάνα δεν είναι ώριμη, περιέχει αρκετή ποσότητα σολανίνης και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Εμείς στο webkorinbthos σας παρουσιάζουμε μία από τις καλύτερες εκδοχές της

Υλικά:   5 μελιτζάνες 1 κιλό μοσχάρι για κοκκινιστό κομμένο σε μπουκιές 5-6 ντομάτες τριμμένες 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 250 γραμ. […]

kr

Κρεοπωλεία ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Υλικά:
5 μελιτζάνες
1 κιλό μοσχάρι για κοκκινιστό κομμένο σε μπουκιές
5-6 ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γραμ. κεφαλογραβιέρα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
5 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.σ. πελτέ
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το κοκκινιστό. Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το μοσχάρι σε δυνατή φωτιά.
Όταν πάρει χρώμα σε όλες τις πλευρές σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μας.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 2 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μαλακώσει το κρέας. Ανακατεύουμε κάπου κάπου και προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι για να μην κολλήσει το φαγητό.
Μέχρι να γίνει το κοκκινιστό ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε φέτες όχι πολύ λεπτές. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.
Όταν ετοιμαστεί το μοσχάρι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να αρχίσουμε να σχηματίζουμε τα ρολάκια. Πάνω σε κάθε φέτα βάζουμε τριμμένο τυράκι, ένα κομμάτι μοσχάρι και τυλίγουμε προσεκτικά.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα ταψί διαστάσεων 24χ36 εκ. περίπου και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα που έχει περισσέψει και το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Τα υλικά μας βγάζουν 30 ρολάκια περίπου. Δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο γιατί το κρέας και οι μελιτζάνες είναι ήδη μαγειρεμένα. Λίγο χρονοβόρα συνταγή αλλά αξίζει τον κόπο. Δοκιμάστε την τώρα που οι μελιτζάνες διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.
Καλή σας όρεξη.

About Μαρία Νικολοπούλου