Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σκορπιοί μπουρδέτο του κυρ-Σπύρου

Σκορπιοί μπουρδέτο του κυρ-Σπύρου

Το Μπουρδέτο είναι άλλο ένα Κερκυραϊκό πιάτο με ψάρια που προέρχεται κι αυτό από τη Βενετία.

Γίνεται με ψάρια του βυθού, κυρίως σκορπιούς με κάνα δύο πέρκες μαζί για καλύτερη γεύση, αλλά και με σαλαχοειδή ή και με χταπόδι.

Εμείς είμαστε λάτρεις του μπουρδέτου με σαλάχι(παστανάκα) ή με χταπόδι αλλά εδώ θα σας παρουσιάσουμε την αυθεντική συνταγή που γίνεται με σκορπιούς και είναι το ίδιο νόστιμη και πιο ελαφριά.

ΙΧΘΥΟΠΟΛΙΣ (Λογοθέτης Ηρακλής Π.)

Η Συνταγή είναι για 4 άτομα.

Υλικά

  1. 10 με 12 σκορπιοί καθαρισμένοι από τα λέπια και τα εντόσθια μόνο, ολόκληροι με τα κεφάλια τους.
  2. 2-3 πέρκες μικρές για ποικιλία στη γεύση, κι αυτές καθαρισμένες και ολόκληρες.
  3. 1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
  4. Ένα μεγάλο κουτάλι γλυκό κόκκινο πιπέρι
  5. μια πρέζα, ή όσο αντέχετε καυτερό κόκκινο πιπέρι
  6. Ελαιόλαδο
  7. 100 περίπου γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, από στιμμένα εκείνη τη στιγμή λεμόνια!

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ντομάτα στο μπουρδέτο, ούτε φρέσκια ούτε κονσέρβα, το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το πιπέρι.
Αν κάποιος βάλει ντομάτα αυτό δεν λέγεται μπουρδέτο.

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο  κρεμμύδι με λίγο λάδι και το σωτάρουμε να κοκκινήσει.
  2. Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι και μια τσόντα καυτερό κόκκινο.
  3. Τα τσιγαρίζουμε απλώνοντας το λάδι σε όλη την κατσαρόλα.
  4. Βάζουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό
  5. Όταν βράσει και κοντεύει να στίψει ρίχνουμε μέσα ακόμη δύο ποτήρια νερό και τα ψάρια, ολόκληρα.
  6. Φροντίζουμε τα ψάρια να είναι τελείως σκεπασμένα με το νερό
  7. Αφήνουμε να βράζει σε δυνατή φωτιά μέχρι να στίψει.
  8. Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε κουνώντας δεξιά αριστερά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού το λεμόνι.
  9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη ένα ή δύο λεπτά μέχρι να δέσει και το βγάζουμε από τη φωτιά αφού είναι ήδη έτοιμο.

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. – ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

Σημειώσεις για το φαγητό

Πρώτο και σημαντικό, το Μπουρδέτο δεν είναι ψαρόσουπα όπως το θεωρούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και όπως λαθεμένα αναφέρεται σε άλλες ιστοσελίδες.

Γι αυτό και δεν τρώγεται με το κουτάλι όπως οι σούπες, έχει πηχτό κόκκινο ζωμό στον οποίο «φαίνεται» πιο πολύ το λάδι, είναι ελαφρώς ή και πολύ καυτερό για να βουτάς μέσα ψωμί και να τραβάει έτσι πολύ κόκκινο κρασί.

Επαναλαμβάνουμε, Δεν υπάρχει καθόλου ντομάτα, γιατί η παραδοσιακή συνταγή των Μπενιτσών που είναι η αυθεντική και την οποία ακολουθούμε δεν χρησιμοποιεί ντομάτα παρά μόνο κόκκινα πιπέρια.

Όλα τα μπιχλιμπίδια που βλέπετε σε μερικές φωτογραφίες, όπως τα χορταρικά με τα οποία το «στολίζουν» οι διάφοροι σεφ είναι λάθος, δεν βάζουμε τίποτα πέρα από τα υλικά που αναφέραμε.

ΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΤΡΑ – (Γιώργος Λόντρας)

 

 

Το ζουμί του μπουρδέτου από σκορπίνες μετά από το βούτημα(παπάρα) αρκετών μπουκιών ψωμιού αδυνατίζει λίγο και χάνει το κόκκινο χρώμα του προς το πιο σκούρο, εκεί δε βουτάμε άλλο.
Αν θέλετε δυνατό μπουρδέτο που να βουτήσετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα τότε κάντε το με παστανάκα ή γαλέο(σκυλόψαρο) και άφθονο κόκκινο γλυκό και καυτερό πιπέρι να βγάζει φωτιές.

Στο μπουρδέτο με χταπόδι βάζουμε και πατάτες και δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι, επίσης βάζουμε λίγο περισσότερο λάδι και χρησιμοποιούμε μεγάλο χταπόδι διαφορετικά δεν θα γίνει τόσο καλό.

Και τέλος, επειδή γεννηθήκαμε δίπλα στη θάλασσα και τα μάθαμε από πρώτο χέρι, λέγεται Μπουρδέτο και μόνο και όχι μπουργέτο ή μπουριέτο ή ότι κατέβει στο κεφάλι του κάθε άσχετου.

atcorfu.com

About Μαρία Νικολοπούλου