Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συνταγή για Αγιορείτικα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

Συνταγή για Αγιορείτικα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

Λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Έτσι ονομάζεται το τσουρέκι στα ελληνικά γιατί η παρασκευή του γινόταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της Λαμπρής. Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι ή μαστίχα. Μαζί του μοσχοβολά και όλο το σπίτι. Μικροί και μεγάλοι το αγαπούν. Σκέτο, με επικάλυψη ή γέμιση, το τσουρέκι, ειδικά το σπιτικό, γίνεται ανάρπαστο.

Δοκιμάστε τη συνταγή που ακολουθεί και φτιάξτε πεντανόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια.

zaxaro

Για εσάς που δεν θα φτιάξετε δικά σας ,υπάρχουν  τα καλύτερα Αρτοποιεία  Ζαχαροπλαστεία της Κορινθίας για νόστιμα

και υγιεινά τσουρέκια

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά για τα πασχαλινά τσουρέκια

6- 7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 + 1/3 ποτήρια γάλα
2+ ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού κακουλέ
Σουσάμι
Νιφάδες αμυγδάλου

 

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

Εκτέλεση

Αρχικά διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε την μαγιά για 2- 3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Συνήθως σκεπάζουμε το σκεύος όπου βρίσκεται με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστή.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τα αφαιρούμε μετά από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τα μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει νωρίτερα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.

 

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

 

 

Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, βουτάμε συχνά τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη, να ζυμώνεται καλύτερα το μείγμα μας και να βγει γυαλιστερό το τσουρέκι.

Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε πάλι σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένη για να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά, ζυμώνουμε ξανά το μείγμα μας και το χωρίζουμε σε 2- 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα σε πλεξίδες.

 

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

 

Αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό. Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή και νιφάδες αμυγδάλου.

Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστός μέρος σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα να φουσκώσουν. Κατόπιν τα ψήνουμε στους 180ο. Για να καταλάβουμε αν έχουν ψηθεί, τρυπάμε το τσουρέκι με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό, τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα.

Όταν κρυώσουν, τυλίγουμε κάθε τσουρέκι ξεχωριστά με μεμβράνη και στη συνέχεια τα βάζουμε σε σακούλες που κλείνουν καλά για να μην ξεραθούν.

 

*Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τα πασχαλινά τσουρέκια μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

 

Πηγή συνταγής:/mountathos-eshop.com/suntagh-paradosiaka-pasxalina-tsourekia/

About Μαρία Νικολοπούλου