Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα μυστικά για την τέλεια σπιτική μαρμελάδα

webkorinthos.

Από την συλλογή μας άνοιξη/καλοκαίρι 2018, δεν θα μπορούσε να λείπει η μαρμελάδα φράουλα .

Πριν  όμως μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή, σκέφτηκα να σας εκμυστηρευτώ 6 βασικά μυστικά, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο, από την τέλεια σπιτική μαρμελάδα.

1. Τα φρούτα που θα διαλέξουμε, θα πρέπει να είναι φρέσκα και πολύ καλά πλυμένα.

2. Η αναλογία ζάχαρης/φρούτων είναι 1:1.  Δηλαδή για 1 κιλό φρούτα χρειαζόμαστε 1 κιλό ζάχαρη (αν μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη συντήρηση της μαρμελάδας,  γιατί η ζάχαρη είναι το φυσικό συντηρητικό της). Μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, σε περίπτωση που τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ γλυκά και ώριμα.

3. Η κάθε δόση μας, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 κιλά

4. Για κάποια φρούτα, θα πρέπει να προσθέσουμε την πηκτίνη (μία ουσία που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ). Με την προσθήκη της πηκτίνης,  μειώνεται  ο χρόνος παρασκευής της μαρμελάδας και η ποσότητα της ζάχαρης. Τα φρούτα που περιέχουν λιγότερη πηκτίνη είναι, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα  κεράσια και τα βερίκοκα.

5. Θα πρέπει να αποστειρώσουμε τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και τα στραγγίζουμε.

6. Διατηρούμε τα δοχεία σε ξηρό και σκοτεινό χώρο. Το χρονικό όριο της κατανάλωσης, δεν πρέπει να  ξεπερνάει τους 12 μήνες.

Μαρμελάδα Φράουλα, η συνταγή

Υλικά

1 κιλό φράουλες

½  κιλό ζάχαρη

25 γρ. πηκτίνη σε σκόνη

½  λεμόνι  (το χυμό)

Εκτέλεση

Πλένουμε  προσεκτικά  τις  φράουλες  και  τις κόβουμε  σε κομμάτια. Τις  τοποθετούμε  σε ένα μπολ, τις  περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Αφού περάσει η 1 ώρα τις βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα,  (προσέχοντας να μην ξεπεράσουν  το  ¼  της  κατσαρόλας).

Προσθέτουμε την πηκτίνη στη ζάχαρη και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τις φράουλες. Βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά  (ο χρόνος βρασίματος υπολογίζεται από τη στιγμή που οι φράουλες  έχουν αρχίσει να βράζουν ). Βγάζουμε από τη  φωτιά την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον αφρό πού έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και επανατοποθετούμε την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνέχεια για 25-30 λεπτά.

Γεμίζουμε τα δοχεία, αφού πρώτα τα έχουμε αποστειρώσει, με τη ζεστή μαρμελάδα, τα κλείνουμε πολύ καλά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε  για 5 λεπτά.

Αφού περάσουν 24 ώρες,  η μαρμελάδα μας θα έχει αποκτήσει  τη σωστή πυκνότητα και θα είναι έτοιμη  προς κατανάλωση. Μετά το άνοιγμα, διατηρούμε τα δοχεία στο ψυγείο.

μαρμελάδα φράουλα

About Μαρία Νικολοπούλου