Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τα Σαλιγκάρια στιφάδο της θείας μου Μαριάνθης

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

Την συνταγή αυτή έκανε η Μικρασιάτισσα θεία μου Μαριάνθη . Δεν ξέρω αν είναι από εκεί η συνταγή . Το σίγουρο είναι ότι θα πιείτε κρασάκι με τους φίλους, με αυτήν.

Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια άσπρα (όχι τα κρητικά τα μεγάλα)
2 κιλά κρεμμύδια ξερά
2σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο Ελαιόλαδο σχεδόν
1κ.σ. πελτέ
1κουτί ντομάτες στον τρίφτη
2 δαφνόφυλλα
Από λίγο κανέλα, γαρύφαλλο (αν δεν αρέσουν μπορείτε να τα παραλείψετε)
1 καυτερή πιπερίτσα
Λίγο ζάχαρη (μια πρέζα)
2 ποτήρια νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Οδηγίες

Τα σαλιγκάρια καλό είναι να τα κρατήσουμε 4-5 ημέρες σε καλάθι και να τα ταϊζουμε ρίγανη και κάποιο ζυμαρικό ωστε να καθαριστούν.

Τα βρέχουμε ωστε να φανεί ποιά είναι ζωντανά.

Καθαρίζουμε την πετσούλα που πιθανώς θα έχουν στην εισοδό τους.

Τα ρίχνουμε στο νεροχύτη και τους βάζουμε μπόλικο αλάτι. Τα τρίβουμε μεταξύ τους (ετσι θα βγάλουν οτι σάλια εχουν).

Τα πλένουμε πολύ πολύ καλά με τρεχούμενο νερό τρίβοντας τα μεταξύ τους.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και τα ζεματάμε 5 λεπτά.

Σουρώνουμε ξεπλένουμε και αρχίζουμε να κόβουμε λίγο το πίσω μέρος για να βγαίνουν ευκολα οταν θα τα τρώμε. Χρειαζόμαστε μικρό κοφτερό μαχαίρι (με προσοχή να μην κοπούμε). Τα ξεπλένουμε καλά.

Εν τω μεταξύ εχουμε βάλει σε κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα με το χέρι κρεμμύδια με λίγο νεράκι.

Μόλις πιούν το νερό ρίχουμε το λάδι και αρχίζουμε το τηγάνισμά τους.

Οταν καραμελώσουν τα κρεμμύδια και πάρουν μελί χρώμα ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, τον πελτέ, ανακατεύουμε λιγο να γλυκάνει ο πελτές, μετά προσθέτουμε το νερό τα αρωματικά (δάφνη, κανέλα, γαρύφαλλο) την πιπερίτσα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν όλο το νερό να μείνουν με το λαδάκι τους.

About Μαρία Νικολοπούλου