Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι μπορείτε να κάνετε αν ζηλεύει το παιδί σας

Τι μπορείτε να κάνετε αν ζηλεύει το παιδί σας

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να έρθει διακριτικά στη ζωή του παιδιού σας.

Μπορεί να προκύψει από τις σχέσεις που έχει με τα αδέλφια του, τους φίλους ή τους συμμαθητές του. Το νέο ποδήλατο του φίλου του θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προκαλέσει τη ζήλια του παιδιού σας. Μόλις εντοπίσετε συμπεριφορές ζήλιας καλό θα είναι να κάνετε εκείνες τις κινήσεις που θα αποτρέψουν το παιδί σας να έχει αυτά το αρνητικό συναίσθημα πριν γίνουν εντονότερα και αποτελέσουν εμπόδιο στη σωστή ανάπτυξή του και τις σχέσεις του με τους άλλους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ζήλιας

Μετατρέψτε τη ζήλια σε φιλοδοξία
Διοχετεύστε τη ζήλια που νιώθει το παιδί σας σε ένα θετικό συναίσθημα. Για παράδειγμα αν ζηλεύει τους καλούς βαθμούς του συμμαθητή του ενθαρρύνετέ το ώστε να μελετήσει περισσότερο και να και να πάρει και εκείνο καλούς ή καλύτερους βαθμούς.

Ακούστε το παιδί
Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά που εκφράζεται με ζήλια έχει τις ρίζες της σε άλλα αίτια. Συζητήστε με το παιδί σας και κάντε το να σας πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζηλεύει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί σας μπορεί να έχει χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε του σχετικές ιστορίες
Οι κλασικές ιστορίες και τα παραμύθια έχουν πολλά ηθικά μηνύματα από τα οποία το παιδί σας μπορεί να μάθει κατά τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής του. Διαβάστε του ένα παραμύθι την ώρα του ύπνου ή αν μπορεί να διαβάσει μόνο του αγοράστε του σχετικά βιβλία. Οι ιστορίες αυτές θα βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.

Μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών σας
Μην συγκρίνετε την απόδοση ή τον χαρακτήρα του ενός παιδιού σας με του. Αυτές οι συγκρίσεις θα κάνουν τα παιδιά να καταλήξουν ότι «την αγαπάς περισσότερο από μένα» ή «νομίζεις ότι είναι καλύτερος».

.baby.gr

About Μαρία Νικολοπούλου