Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τι προσέχουμε όταν διαλέγουμε τυρί;

web

Οι τυρολάτρεις είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε σήμερα να βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, σε πολλά διαφορετικά σημεία πώλησης, τα αγαπημένα μας τυριά.

Πέρα από το super market, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα που πουλάνε μόνο τυριά και, μάλιστα, πιο σπάνιες ποικιλίες, που μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο στα ταξίδια μας στο εξωτερικό, στις περιπλανήσεις μας ανά την Ελλάδα, ή ακόμη και στο διαδίκτυο!

Η επιλογή και η αγορά όμως ενός τυριού είναι πιο περίπλοκη διαδικασία από όσο φανταζόμαστε. Δεν είναι όλα τα τυριά για όλες τις περιστάσεις. Δεν χρησιμοποιούνται όλα στις ίδιες συνταγές, δε σερβίρονται όλα με τον ίδιο τρόπο και, κυρίως, δεν κάνουν όλα για όλους τους ανθρώπους, ειδικά όταν υπάρχουν ζητήματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τα καταστήματα  της Κορινθίας με τα πιο φρέσκα είδη τροφίμων εδώ

Τι λοιπόν πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε να διαλέξουμε ένα τυρί; Εδώ θα επικεντρωθούμε στην ανάγνωση των ετικετών με τα διατροφικά στοιχεία, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και σε άλλες παραμέτρους που αφορούν στη χρήση και στη διάρκεια «ζωής» του τυριού.

prosexoume3 cheeselovers

Ας ξεκινήσουμε από τα θέματα υγείας (όσο κι αν θα προτιμούσαμε να τα αγνοήσουμε): Αν ανήκουμε σε αυτούς που πρέπει να προσέχουν τις θερμίδες και την πρόσληψη των λιπαρών, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, στις συσκευασίες αναγράφονται πάντα οι θερμίδες στα 100g τυριού και ενίοτε και ανά μερίδα ( πχ. Ανά 1 φέτα τυριού). Άρα προσοχή να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα για να ξέρετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε.

Αν λοιπόν έχετε τη συνήθεια –όπως οι περισσότεροι τυρολάτρεις- να βάζετε περισσότερες από μία φέτες τυριού στο τοστ σας, γνωρίζοντας την ποσότητα τυριού που τρώτε, μπορείτε να βρείτε ακριβώς τις θερμίδες. Αν δεν είμαστε τόσο καλοί στα μαθηματικά, ο υπολογιστής στο τηλέφωνό μας θα μας βοηθήσει να κάνουμε τις απαραίτητες πράξεις.

Εκτός από τις θερμίδες, που αφορούν τη σιλουέτα και κατ’επέκταση την υγεία, κάποιοι από εμάς πρέπει να καταναλώνουμε με φειδώ κορεσμένα λιπαρά. Επιλέγουμε λοιπόν τυριά με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Αν το αλάτι είναι ο εχθρός μας, τότε επιλέγουμε τυριά με λιγότερο αλάτι (πχ. ανθότυρο , ανάλατη μυζήθρα κλπ)

Γενικά, οι ετικέτες είναι «φίλοι» μας. Είναι εκεί για να μας βοηθήσουν να γνωρίζουμε τι επιλέγουμε, τι τρώμε. Όμως πρέπει να μάθουμε να τις διαβάζουμε. Ειδικά στο τυρί, μεγάλη σημασία έχουν τα συστατικά, για παράδειγμα από τι γάλα είναι φτιαγμένο το τυρί (πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό) ή αν είναι από παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα, το τελευταίο δεν κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά, αλλά ένας cheese lover μπορεί να τύχει να ψωνίζει τυριά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου!

Σε κάποιες κατηγορίες «ευαίσθητων» καταναλωτών, όπως τα βρέφη και οι έγκυες, οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουν το φρέσκο τυρί από μη παστεριωμένο γάλα, ωρίμανσης μικρότερης των 60 ημερών, γιατί η παστερίωση σκοτώνει τα βακτήρια και τους παθογόνους οργανισμούς, καθιστώντας τα τυριά αυτά πιο «ασφαλή». Αυτές είναι επίσης πληροφορίες που βρίσκουμε στην ετικέτα. Υπενθυμίζουμε εδώ όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη , πρέπει στην ετικέτα να αναζητούν το ποσοστό των σακχάρων αφού το κύριο σάκχαρο των τυριών είναι η λακτόζη.

prosexoume cheeselovers

Εκτός από τον έλεγχο των συστατικών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν τα τυριά που επιλέγουμε πρόκειται να φαγωθούν από κάποιον με συγκεκριμένο θέμα υγείας, άλλος παράγων που παίζει ρόλο στην επιλογή είναι η χρήση για την οποία προορίζεται αυτό που επιλέγουμε. Το θέλουμε για μαγείρεμα; Θα το βάλουμε σε μια ομελέτα, σε μια πίτα, σε μια σάλτσα, ή μήπως θα το λιώσουμε πάνω από ένα μπέργκερ; Ή απλά θα το σερβίρουμε σε πιατέλα; Κι αν ναι, με τι θα το συνδυάσουμε; Αν θέλουμε να κάνουμε την καλύτερη εντύπωση, καλό θα ήταν να ψάξουμε για ιδανικούς συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα ποια κρασιά και ποιες μπύρες, ή ποιαγλυκά πάνε με ποια τυριά . Μετά από μια τέτοια έρευνα και αντίστοιχη αγορά, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσετε όλες τις εντυπώσεις και θα έχετε καλύψει τα περισσότερα γούστα!

Τέλος, σημασία έχει πότε θέλουμε να καταναλωθεί το τυρί που αγοράζουμε. Δηλαδή προορίζεται για άμεση κατανάλωση, ή «στοκάρουμε» επειδή είναι, π.χ. γιορτές, και όλο και κάποιος θα περάσει από το σπίτι απροειδοποίητα και θα θελήσουμε να τον φιλέψουμε; Κάποια τυριά συντηρούνται καλύτερα και για μεγαλύτερο διάστημα από άλλα –ειδικά τα κίτρινα και τα πιο ώριμα- ειδικά αν ξέρει κανείς τα μικρά μυστικά για να τα τυλίξει σωστά… και τι ποσότητα να αγοράσει για κάθε περίσταση.

 

Διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε, επιλέγουμε και…καλοφάγωτα!

 cheeselovers.gr

About Μαρία Νικολοπούλου