Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραγανή στριφτόπιτα με παραπούλια και τυριά

webkorinthos.πιτα

Από τις πίτες που αρέσουν σε όλους, αλλά για μη προφανή λόγο στην πράξη γίνονται λιγότερο συχνά, η στριφτόπιτα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί σοβαρά τις προτιμήσεις μας στην κατηγορία.

Προετοιμασία: 45-60 λεπτά, χαλαρά. Σκεπάστε τα φύλλα που περιμένουν με πετσέτα ώστε να μην ξεραίνονται και σπάνε. Θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό ταψί ή μια βάση για τάρτες περί τα 42-45 εκατ. ή δυο μικρότερα/ες. Κάντε τη μισή δόση αν η ποσότητα είναι υπερβολική. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο σκεύος σας εμπνέει π.χ. τη φόρμα του κέικ. Μην τρελάνετε την στριφτόπιτα στο λάδι, δεν χρειάζεται να κολυμπάει σ’ αυτό. Όλη η δυσκολία της συνταγής αρχίζει και τελειώνει στο πρώτο ρολάρισμα φύλλου και δεν είναι υπερβολική. Ακολουθήστε τις οδηγίες.

Υλικά (για 12 άτομα -ταψί στρογγυλό διαμ. 42 εκατ. περίπου ή 2 μικρότερα)
500 γραμ. παραπούλια καθαρισμένα, πλυμένα καλά
350 γραμ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
2 πράσα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μέτρια κομμένο ή 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι δυόσμο (25 γραμ.), μέτρια κομμένα
400 γραμ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
200 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
250 γραμ. ρικότα ή ανθότυρο
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 1/2 πακέτο φύλλο για πίτες (μέτριου πάχους)
αλάτι (κανονικό)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (μπόλικο)
2/3 φλ. περίπου ελαιόλαδο
παπαρουνόσπορος για το πασπάλισμα

στριφτόπιτα με παραπούλια και τυριά - σπανακόπιτα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα χόρτα: Πλένετε καλά τα παραπούλια μέσα σε αρκετό νερό, ώστε να μην έχουν χώμα ή ζουζούνια. Τα καθαρίζετε αφαιρώντας το κάτω μέρος της βάσης και κόβετε το στέλεχος στα 4.

Βάζετε τα παραπούλια και το σπανάκι σε άνετη κατσαρόλα και μέτρια (προς χαμηλή) φωτιά αρχικά και ακολούθως με το καπάκι και τα αφήνετε να μαραθούν και να μαζέψουν (5-6 λεπτά). Ανακατεύετε μερικές φορές προσέχοντας να μην καούν. Τα βγάζετε και τα κόβετε στα 1.5-2 εκατ.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά) και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα πράσα (να μην αλλάξουν χρώμα). Σκεπάζετε και αφήνετε σε σχετικά χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
σπανακοπιτα - στριφτόπιτα

Κάνετε τη γέμιση: Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα τυριά, τα κομμένα χορταρικά και αρωματικά,  (μαϊντανός-δυόσμος),  τα αβγά (ελαφρώς χτυπημένα), πιπέρι και αλάτι και λίγο ελαιόλαδο (περί τις 2 κ.σ.). Ανακατεύετε καλά.

Στρώνετε την πίτα: Αλείφετε με ελαιόλαδο το ταψί. Παίρνετε ένα φύλλο και βάζετε κατά μήκος της μικρότερης πλευράς, αφήνοντας όμως 2 εκατ. περίπου απ’ το τελείωμα, 1 γραμμή γέμισης πάχους περί τα 3-4 εκατ. Λαδώνετε ελαφρά κατά διαστήματα το φύλλο με το πινέλο και το τυλίγετε σε επίμηκες ρολό μέχρι τη μέση. Το κόβετε και το μεταφέρετε στο ταψί, βάζοντάς το να ακουμπάει στο τοίχωμα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας και συνδέοντας κυκλικά κάθε τυλιγμένο ρολό μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο το σκεύος ως το κέντρο.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, δεν το κόβετε αλλά το χρησιμοποιήτε ολόκληρο.
πως γίνεται η στριφτόπιτα, σπανακόπιτα
Περάστε με το πινέλο και λίγο ελαιόλαδο τα σημεία που τα τυλιγμένα φύλλα ακουμπάνε μεταξύ τους, ραντίστε ελαφρά με νερό την επιφάνεια (με το χέρι σας) και πασπαλίστε (κατά βούληση) με παπαρουνόσπορο.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα (8 εκατ. περίπου από τη βάση) για 1 ώρα, ελέγχοντας στα 50′ (ανάλογα και με το φούρνο) το ρόδισμα. Αν έχει ήδη πάρει αρκετό χρώμα, σκεπάστε την πίτα για το υπόλοιπο του χρόνου με αλουμινόχαρτο.
Ατομικές πίτες ή άλλο σχήμα: Ισχύει ο ίδιος ακριβώς τρόπος και το ίδιο ψήσιμο. Θα χρειαστεί απλώς λιγότερο σε μήκος ρολό γεμιστού φύλλου, άρα λιγότερα υλικά.

Σερβίρισμα: Αφήστε μερικά λεπτά την στριφτόπιτα να κρυώσει πριν την κόψετε σε τρίγωνα. Αν η διάμετρος είναι μεγάλη, που όντως είναι στα 42 εκατ., κόψτε το εσωτερικό της σε τρίγωνα και τους εξωτερικούς κύκλους σε μικρότερα κομμάτια σχήματος τραπεζίου. Καλοφάγωτη!

ΠΗΓΗ: www.pandespani.com

Β.ΤΣΩΤΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. – ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

About Μαρία Νικολοπούλου