Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τραχανά όπως δεν τον έχετε δοκιμάσει ποτέ…

Untitled-1

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Δείτε πώς μπορείτε να τον μαγειρέψετε ως σούπα, μέσα σε πίτα αλλά και με συνοδεία λουκάνικου και κοτόπουλου.

Κοτόπουλο φούρνου με ξινόχοντρο τραχανά

 

18743-traxanas_590_5_b

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Δείτε πώς μπορείτε να τον μαγειρέψετε ως σούπα, μέσα σε πίτα αλλά και με συνοδεία λουκάνικου και κοτόπουλου.

Κοτόπουλο φούρνου με ξινόχοντρο τραχανά

Ντοματένια σούπα με γλυκό τραχανά, ζαμπόν και μανιτάρια του Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:

150 γρ. καπνιστό ζαμπόν σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
1 φλ. γλυκό τραχανά
1 κύβο ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
Θυμάρι ξερό

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το ζαμπόν χωρίς λάδι και σε χαμηλή φωτιά για 3 – 4 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε 2 – 3 κουταλιές της σούπας λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζετε να τα σοτάρετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

Προσθέτετε το θυμάρι. Ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν ελάχιστο υγρό στην κατσαρόλα. Αδειάζετε τις κονσέρβες με το κονκασέ στην κατσαρόλα και προσθέτετε 2 πρέζες ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μια κούπα τραχανά γλυκό, τον κύβο του βοδινού και 5 κούπες νερό. Βράζετε για 18 – 20 λεπτά μέχρι να γίνει ο τραχανάς.

Συνταγή: megatv.com

Τηγανιτός τραχανάς με γιαούρτι και λουκάνικα

Υλικά:

500 γρ. τραχανάς γλυκός
½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
4 λουκάνικα
100 γρ. μαργαρίνη
100 ml κρέμα γάλακτος
Aλάτι, πιπέρι μαύρο
3 – 4 κ. σ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Σε νερό που κοχλάζει βράζετε τον τραχανά για 4′, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα και χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο. Σουρώνετε τον τραχανά και τον κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι με λίγο λάδι σοτάρετε τα λουκάνικα και τα τοποθετείτε σ’ ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τη μαργαρίνη, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και τηγανίζετε τον τραχανά για λίγο μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι και ανακατεύετε. Τέλος, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το κεφαλοτύρι, μαγειρεύοντας μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς. Σερβίρετε αμέσως με έξτρα τριμμένο κεφαλοτύρι.

Συνταγή: agelioforos.gr

Βελουτέ σούπα με τραχανά και τραγανούς κύβους φέτας

Υλικά:

1½ φλ. ξινός τραχανάς
4 φλ. νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 ml ελαιόλαδο

Για τους κύβους φέτας:
200 γρ. φέτα, σε κύβους
Περίπου 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα)
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το νερό ή τον ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνετε τον τραχανά. Χαμηλώνετε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζετε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας (σε γενικές γραμμές ο ξινός μαγειρεύεται συνήθως σε 10 – 15 λεπτά). Πρέπει να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, για να πολτοποιηθεί εύκολα.

Περνάτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάτε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσετε ένα λείο μείγμα. Αν δεν χωράει όλη η ποσότητα στο μπλέντερ, την πολτοποιείτε σε δύο δόσεις, βάζοντας το μισό λάδι σε κάθε δόση. Αφήνετε τη βελούδινη σούπα κατά μέρος, ζεστή.

Εν τω μεταξύ, βάζετε κρύο νερό σε ένα μπολ και σε ένα πιάτο ρίχνετε το αλεύρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα μαζί τα κυβάκια φέτας στο νερό και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε αμέσως, αφήνοντας να στραγγίξει το νερό από τις τρύπες της κουτάλας. Τα ρίχνετε στο πιάτο με το αλεύρι και τα ανακατεύετε απαλά με τα χέρια. Τα τινάζετε, παίρνετε μικρές δόσεις και τα τηγανίζετε, γυρίζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 – 2 λεπτά. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το τυρί.

Σερβίρετε την κρεμώδη σούπα σε βαθιά πιάτα και βάζετε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.

Συνταγή: gastronomos.gr

Τραχανόπιτα με ανθότυρο και άνιθο

Υλικά:

300 γρ. ανθότυρο
4 αυγά
1 ματσάκι άνιθος ψιλ/νος
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλ/να
Αλατοπίπερο
4 κ.σ.λάδι
1 φλ.τραχανάς ξινός
2 κ.σ.αλεύρι
Λάδι και τριμμένη φρυγανιά για το ταψί

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. Λαδώνετε ένα ταψάκι και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Απλώνετε το μείγμα ομοιόμορφα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 λεπτά περίπου. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε κομμάτια για να σερβίρετε.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου