Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Τρεις συνταγές με άρωμα Ανατολής…Σήμερα φτιάχνουμε σοροπιαστό κανταΐφι κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο και γλυκό τυρί που λιώνει στο στόμα!

Τρεις συνταγές με άρωμα Ανατολής…Σήμερα φτιάχνουμε  σοροπιαστό κανταΐφι κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο και γλυκό τυρί που λιώνει στο στόμα!

Οι σημερινές μας συνταγές έχουν εξωτικό άρωμα Ανατολής με το πιο διάσημο και διαδεδομένο φαγητό στον Αραβικό και όχι μόνο κόσμο, που είναι το κεμπάπ. Η λέξη «κεμπάπ» προέρχεται από την αντίστοιχη Αραβική λέξη, αν και για την καταγωγή της ερίζουν τόσο οι Ιρανοί, όσο και οι Τούρκοι.

Kantaifi-kiounefe
Είναι ένα πιάτο που το βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο, άλλοτε σε μακρόστενα κομμάτια και άλλοτε τυλιγμένο γύρω από σουβλάκι. Το κεμπάπ μαγειρεύεται παραδοσιακά με αρνίσιο
κρέας, αλλά και με χοιρινό, βοδινό ακόμα και κοτόπουλο.
Πάντα συνοδεύεται με σάλτσα συνήθως γιαουρτιού για να δροσίζει το πικάντικο της γεύσης του. Στο Δυτικό κόσμο το βρίσκουμε σε παραλλαγές με σάντουιτς, με μπέργκερ, ακόμα και μόνο με λαχανικά για χορτοφάγους.
Στο κεμπάπ μπορούμε να προσθέσουμε τα μπαχαρικά που μας ταιριάζουν για να είναι το γευστικό αποτέλεσμα όσο έντονο θέλουμε.
Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι ένα κεμπάπ προσαρμοσμένο στις γεύσεις μας. Ο συνδυασμός του με την σάλτσα γιαουρτιού, τις πίτες, τις ντοματούλες και τα λαχανικά είναι ιδανικός για ένα χορταστικό κυρίως πιάτο.
Η σαλάτα με τα πολλά κρεμμύδια συνηθίζεται πολύ στη κουζίνα της Τουρκίας χωρίς το σπανάκι. Το πορτοκάλι με την υπόξινη γεύση του εξισορροπεί τη γλύκα των κρεμμυδιών και το άρωμα του σουμάκ δίνει τον ανατολίτικο τόνο.

Μαζί με τις προηγούμενες συνταγές που είχαν άρωμα Ανατολής, σας προτείνω και μία συνταγή για ένα παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό. Είναι ένα γλυκό που πρωτοδοκίμασα στην Ιορδανία και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που η γεύση του ήταν και η αυθεντική. Εννοείται ότι το δοκίμασα σε διάφορα ζαχαροπλαστεία !
To Κιουνεφέ είναι ένα γλυκό της Ανατολής το οποίο στην πρωτότυπη συνταγή φτιάχνεται με τυρί τύπου dil peyniri. Είναι ένα τυρί που πωλείται στην Τουρκία σε κορδόνια.
Είναι από τα ανατολίτικα γλυκά που χρησιμοποιούν υλικά της μαγειρικής, όπως και το Ταβούκ Γιοκσού, που γίνεται με στήθος βρασμένου κοτόπουλου και είναι πολύ δημοφιλές
στη γείτονα χώρα.
Μπορεί να προετοιμαστεί νωρίτερα, να συντηρηθεί στη κατάψυξη και να ψηθεί την ημέρα που θα σερβιριστεί.
Το Κιουνεφέ είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αμέσως μετά το ψήσιμο, γιατί λόγω του τυριού δεν μπορεί να διατηρηθεί πολλές ημέρες.

Καλή επιτυχία! ! !

ΚΙΟΥΝΕΦΕ (künefe)

Χρόνος Προετοιμασίας 30’ –Χρόνος Ψησίματος 20’- Δύσκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

● ½ kg φύλλο καταϊφι

● 200 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας λιωμένο

● 200 γρ τυρι ανθότυρο ή ξινομηζύθρα Κρήτης

● 50 γρ επιπλέον βούτυρο για τις πυρίμαχες ταρτιέρες

● 100 γρ. φιστίκια αιγίνης άψητα, ανάλατα και τριμμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

● 250 γρ ζάχαρη

● 200 γρ νερό

● χυμό από ένα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μπόλ, λιώνουμε με το πηρούνι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα δύο τυριά.
Κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες και το μαδάμε («ξάνουμε») ώστε να αφρατέψει.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε και το ρίχνουμε επάνω από το “ξασμένο” καταϊφι, ανακατεύοντας καλά να πάει παντού.
Χωρίζουμε το καταϊφι σε οχτώ μέρη.
Βουτυρώνουμε τις ταρτιέρες και απλώνουμε το μισό από το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο.
Βάζουμε το 1/8 από τα τυριά, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να γίνει επίπεδο.
Βουτυρώνουμε μ΄ ένα πινέλο την επιφάνεια του καταϊφιου και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες ταρτιέρες.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 5’-7’. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 o C και ψήνουμε για 30’-35’, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Βγάζουμε τις ταρτιέρες από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

TIPS

Το κιουνεφέ μπορούμε να το φτιάξουμε είτε ψητό είτε τηγανιτό σε μικρά τηγανάκια.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ανθότυρο ή ρικότα ή μασκαρπόνε με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ

Χρόνος Προετοιμασίας 60’ – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Για τα κεμπάπ

● 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

● 500 γρ. κιμάς χοιρινός

● 1 σκελίδα σκόρδο

● 2 ντομάτες ώριμες

● 1 κ.γ. δυόσμο ξηρό

● 1 κ.γ. κύμινο

● 1 κ.γ. σουμάκ *

● 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ( προαιρετικά )

● 2 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό με μέλι

● 60 ml λάδι

● Ανθός αλατιού

● Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

● 6 μικρές πράσινες πιπεριές κέρατο

● 2 κρεμμύδια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες

● 2 φλιτζάνια κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο

● 3 πίτες κυπριακές

● 6 μικρές ντοματούλες

● 2 φλ. σάλτσα ντομάτας

Για την σάλτσα γιαουρτιού

● 150 γρ. γιαούρτι πρόβειο

● 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

● 2 κ.σ. ελαιόλαδο

● 1 κ.γ. σουμάκ

● Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κεμπάπ
Ζητάμε από τον χασάπη να μας περάσει δύο φορές τον κιμά από την μηχανή.
Ξεφλουδίζουμε τις δύο ντομάτες και τις κόβουμε κυβάκια.
Βάζουμε σ ένα μεγάλο μπολ τους κιμάδες, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο λιωμένο και τις ντομάτες. Ζυμώνουμε πολύ καλά τουλάχιστον για 5’-7’.
Το μίγμα μας πρέπει να είναι αφράτο και γι’ αυτό στην διάρκεια του ζυμώματος βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις. Πλάθουμε τα κεμπάπ μακρόστενα και ελαφρώς στρογγυλά.
Εάν έχουμε ψησταριά με κάρβουνα ή αερίου τα ψήνουμε για 2’-3’ από κάθε πλευρά.
Μπορούμε επίσης να τα ψήσουμε στο γκρίλ του φούρνου μας. Προθερμαίνουμε πολύ καλά το γκριλ στους 220 o C και τα ψήνουμε για 3‘ από κάθε πλευρά.

Για την σάλτσα γιαουρτιού
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μας. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το σερβίρισμα
Λαδώνουμε καλά μικρά ατομικά τηγανάκια ή ένα μεγάλο πυρέξ και τοποθετούμε τις πίτες κομμένες στη μέση, μισή πίτα για κάθε μερίδα. Επάνω στις πίτες βάζουμε δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού, δύο με τρία ψημένα κεμπάπ και ανάμεσα τους τις ντοματούλες και τις πιπεριές.
Περιχύνουμε τα κεμπάπ με τη σάλτσα ντομάτας και τα ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι πίτες και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάχανο και σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε τα κρεμμύδια με το σουμάκ και αν θέλουμε προσθέτουμε και φρέσκο θυμάρι.
Βάζουμε από δίπλα και ένα μπολ με την σάλτσα γιαουρτιού.

TIPS
Το κεμπάπ μπορεί να γίνει και με κιμά από αρνί, όπως το μαγειρεύουν στην Ανατολή.
Μπορούμε επίσης να το πλάσουμε γύρω από σουβλάκια μεταλλικά, να τα ψήσουμε και να τα βάλουμε μέσα σε ψημένες πίτες , μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε σάλτσα ντομάτας αλλά ροδέλες φρέσκιας ντομάτας.

Τι πίνουμε;

Ένα σπουδαίο κεμπάπ θα ταιριάξει μ’ ένα «μεγάλο» κρασί όπως το Tempranillo 2006 του κτήματος Παυλίδη.

* Το σουμάκ είναι μπαχαρικό από αποξηραμένο αγριοκέρασο, με ελαφρώς υπόξινη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Ανατολικής Μεσογείου. Το βρίσκουμε στα μαγαζιά με τα μπαχαρικά.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 20’ – Εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

● 500 γρ. φύλλα από σπανάκι καθαρισμένο

● 3 πορτοκάλια

● 2 κρεμμύδια

● ½ ματσάκι μαϊντανός

● 4 κ.σ. ελαιόλαδο

● Αλάτι

● Πιπέρι

● Λίγο σουμάκ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και κρατάμε μόνο τα τρυφερά φύλλα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Τοποθετούμε τις ροδέλες μέσα σ’ ένα μπολ με νερό και πάγο
για 10’ -15’. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στη σαλατιέρα. Κόβουμε το σπανάκι σε κομμάτια με το χέρι μας το ραντίζουμε με το σουμάκ και το προσθέτουμε και αυτό στη
σαλατιέρα.
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και χωρίζουμε προσεχτικά τις φετούλες μία –μία. Μ’ ένα λεπτό μαχαιράκι αφαιρούμε τη λευκή μεμβράνη που τα καλύπτει. Τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

TIPS
Εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ροζ γλυκό γκρειπ -φρουτ αντί για πορτοκάλι.

About Μαρία Νικολοπούλου