Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Υπάρχει «ζωή» και χωρίς πετρέλαιο – Οκτώ τρόποι εναλλακτικής θέρμανσης

Υπάρχει «ζωή» και χωρίς πετρέλαιο – Οκτώ τρόποι εναλλακτικής θέρμανσης

Το κρύο έχει πλέον κάνει για τα καλά την εμφάνισή του και στη χώρα μας και όπως είναι φυσικό όλοι μας ψάχνουμε τρόπους να «ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας».

Κάτι που σίγουρα δεν είναι τόσο απλό, μιας και αποτελεί το κυριότερο έξοδο των νοικοκυριών για περίπου πέντε μήνες κάθε χρόνο. Φέτος η τιμή του λίτρου «παίζει» γύρω στα 90-92 λεπτά, πράγμα που σημαίνει πως για να κρατηθεί ζεστή μια οικογένεια όλο το χειμώνα, με συντηρητικούς υπολογισμούς θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 630-640 ευρώ (για ένα σπίτι 70-80 τετραγωνικά).

Δεδομένων λοιπών των γνωστών οικονομικών δυσκολιών, πολλοί θα αποφύγουν όσο μπορούν να βάλουν πετρέλαιο.

Το EThe Magazine του EleftherosTypos.gr ωστόσο έψαξε και βρήκε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, μορφές που μπορούν να αποτελέσουν λύση για κάθε «βαλάντιο».

Φυσικό αέριο

 

tzaaakia

 Θέρμανση στην Κορινθία

 

Το φυσικό αέριο είναι μια πολύ γνωστή πλέον μορφή θέρμανσης στην χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια έχει ένα αρκετά καλό υποστηρικτικό δίκτυο.

Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ, Από ’κει κι έπειτα το κόστος του φυσικού αερίου είναι περίπου 80% λιγότερο από αυτό του πετρελαίου.

Καθώς, όμως, το πετρέλαιο είναι ελαφρώς πιο αποδοτικό, το φυσικό αέριο καταλήγει να «μας έρχεται» περίπου 17%-18% οικονομικότερο.

 

Κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα

Μια λύση στην οποία καταφεύγει κάποιος όταν δεν έχει πετρέλαιο είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ, το αερόθερμο ή το να ανάψει το κλιματιστικό.

Η θέρμανση λοιπόν με ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα κ.λπ. είναι η πλέον ασύμφορη λύση. Αυτό γιατί με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 € το μήνα. Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αποτελούν αναγκαστικές λύσεις, π.χ. για πολυκατοικίες όπου δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, για εξοχικά όπου οι ανάγκες είναι περιορισμένες, για θέρμανση μεμονωμένων χώρων κ.λπ.

Άλλο όμως τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και άλλο τα κλιματιστικά. Τα πρώτα καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και παράγουν μία μονάδα θερμότητας (δηλαδή έχουν συντελεστή μετατροπής 100%).

Τα κλιματιστικά, ειδικά αυτά που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας.

Μπορεί η μία συσκευή να κοστίζει έως 100 € και η δεύτερη να φτάνει πάνω από τα 600-700 €, ωστόσο η «φθηνή» συσκευή καταναλώνει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.

Στα κατά του κλιματιστικού βεβαίως είναι το ότι δεν είναι και ο πλέον υγιεινός τρόπος για να ζεσταθεί κάποιος.

Σόμπα Πέλλετ

Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας (πελλετ) κοστίζει περίπου από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την ισχύ κάθε συσκευής. Υπολογίζεται ότι για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου,. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%.

Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.

Γι αυτό απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν μη πιστοποιημένα πέλλετ που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, η εγκατάσταση μίας σόμπας τέτοιου τύπου πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου ο καπνός μπορεί να εξάγεται από το σπίτι.

Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί ή κονβέκτορες είναι λεπτά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που ζεσταίνουν επί τόπου τον αέρα. Βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι ζεσταίνουν μόνο ότι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν.

Είναι συμπληρωματική μορφή θέρμανσης (π.χ. σε μια κρεβατοκάμαρα), ενώ είναι εύκολοι στην τοποθέτησή τους και κυκλοφορούν ακόμη και σε μορφή ζωγραφικού πίνακα για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Υπολογίστε ένα μέσο κόστος επένδυσης 100 ευρώ για κάθε 8-10 τετραγωνικά θερμαινόμενου χώρου.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύουν θερμική ενέργεια τη νύχτα (αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και την διανέμουν όταν τη χρειαζόμαστε στη διάρκεια του 24ωρου. Ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους, το κόστος τους ανά μονάδα κυμαίνεται από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 1.750 ευρώ

Ενεργειακά τζάκια

Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο ή και τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το «ανοικτό». Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό, ενώ ως λύση θέρμανσης είναι ακριβότερη και από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, το ενεργειακό τζάκι παραμένει φθηνότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ενεργειακό τζάκι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον εσωτερικό θερμό αέρα να διαφύγει στο περιβάλλον, παρά μέσω θυρίδων τον αποδίδει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το μειονέκτημα του τζακιού είναι ότι ζεσταίνει μόνο τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, εκτός κι αν μιλάμε για αερόθερμα ενεργειακά τζάκια που μπορούν να ζεστάνουν περισσότερους από έναν χώρους μεταφέροντας τον ζεστό αέρα με αεραγωγούς σε περισσότερα δωμάτια (λύση που απευθύνεται και σε σπίτι έως 180 τ.μ.).

ια την αγορά και εγκατάστασή του, τα χρήματα, που απαιτούνται, ξεκινούν από 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 5.000 ευρώ.Επειδή όμως εδώ έχουμε ως καύσιμη ύλη το ξύλο, σημαίνει ότι υπάρχει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο.

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Σε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οι βασικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες των συμβατικών συστημάτων: καυστήρας, λέβητας, κυκλοφορητής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καύσιμο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ). Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Αφού θερμομονωθεί το δάπεδο από κάτω, απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων οι οποίοι μεταφέρουν το ζεστό νερό σε όλη του την επιφάνεια.
Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά «τσουχτερό» από άποψη εγκατάστασης, μιας και η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 40ευρώ ανά τετραγωνικό. Η εξοικονόμηση όμως που θα κάνει σε σχέση με το πετρέλαιο, είναι της τάξεως περίπου του 70%

Αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σαν εξελιγμένο air condition δηλαδή απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα (αεροθερμία) ή στη γη (γεωθερμία) και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης.

Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 4000-7000 ευρώ, φτάνοντας όμως και αυτή μόλις στο 30% του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.

eleftherostypos.gr

About Μαρία Νικολοπούλου