Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ψητό μπούτι αρνιού με μήλα και μάραθο

Ψητό μπούτι αρνιού με μήλα και μάραθο

Πώς μπορείς να ψήσεις το πιο επιτυχημένο, τρυφερό και ταυτόχρονα τραγανό αρνί στο φούρνο; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα με θυμηθείς!

Συστατικά

  • 1,5 κιλό μπούτι αρνιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 10 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • ⅓ φλιτζάνι δεντρολίβανο φρέσκο μόνο τα φύλλα του
  • 6 μικρά μήλα, τα 2 κομμένα στα 4, τα άλλα 4 βγαλμένα τα κουκούτσια τους με τον εκπυρηνωτή.
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 μέτριο φινόκιο στα 4 ή στα 8
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα από κράνμπερι, και έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζάνι χυμό μήλου
  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι
  • ξύσμα και τον χυμό από 1 λεμόνι
  • φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.

  • Δένουμε το αρνί κατά μήκος με σπάγκο κουζίνας με διαστήματα 2 εκ.
  • Αλατοπιπερώνουμε.
  • Με ένα μαχαιράκι, τρυπάμε το κρέας σε περίπου 6 θέσεις, και στις τρύπες βάζουμε το σκόρδο και τα μισά φύλλα δεντρολίβανου .
  • Κόβουμε 2 μήλα στα 4, και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός ταψιού 25×35 εκ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον μάραθο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το αρνί πάνω από τα λαχανικά.
  • Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα, από τη μία και την άλλη πλευρά του αρνιού.
  • Γεμίζουμε κάθε μήλο με περίπου 2 κ.σ. από τη σάλτσα μας και τρίβουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από αρνί.
  • Χτυπάμε με ένα σύρμα, τον χυμό μήλου, το πετιμέζι, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε το αρνί και τα μήλα.
  • Ξεκινάμε να ψήνουμε το αρνί μέχρι να αρχίζει να ροδίζει, περίπου 30 λεπτά.
  • Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο (μέχρι το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του αρνιού να δείχνει 55° C) σε περίπου 45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αρνί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον σπάγκο, και σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
  • Τακτοποιούμε τα μήλα, το κρεμμύδι, τον μάραθο παράλληλα με το αρνί, και γαρνίρουμε με φύλλα μέντας, αν θέλουμε.
  • Σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι.

 

akispetretzikis.com

 

 

 

About Μαρία Νικολοπούλου