Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

2 συνταγές για πεντανόστιμο κουνέλι

2 συνταγές για πεντανόστιμο κουνέλι

Παρόλο που στο σπίτι μου ο λαγός θεωρείτο βασιλικό φαγητό και όποτε μας δινόταν η ευκαιρία να τον μαγειρέψουμε σαλμί ή στουφάτο το θεωρούσαμε σπουδαίο ρεγκάλο, κουνέλι πρωτόφαγα σε μεγάλη ηλικία εξαιτίας της μάνας μου που ανέπτυσσε πάντα κάτι παράξενες θεωρίες για να μη μαγειρεύει όσα φαγητά δεν της άρεσαν της ίδιας.

Photo: clg20171@Flickr

Photo: clg20171@Flickr

Χρειάστηκε να βρεθώ στην Κρήτη όπου συνηθίζουν να το μαγειρεύουν κυρίως «τηγανιστό», με δεντρολίβανο και σβησμένο με ξίδι ή παλιό κρασί (μαρουβά) για να καταλάβω πως είναι ένα κρέας που αν ξέρεις να το μαγειρέψεις χωρίς να το στεγνώσεις, δεν είναι απλά τρυφερό κι εύγευστο, αλλά αποτελεί μια πολύ καλή κι ουδέτερη βάση για να ταιριάξεις μαζί του διάφορα υλικά, όπως, για παράδειγμα, τα μανιτάρια σε αυτήν εδώ τη συνταγή, που δεν είναι, φυσικά, η μόνη που στέκεται καλά σε αυτό το άπαχο και υγιεινό κρέας.

Κουνέλι κρασάτο με μανιτάρια

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κουνέλι (περίπου 1600-1800 γρ), κομμένο σε μερίδες
  • 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πράσο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κλαράκια θυμάρι
  • 1 κλωνάρι σέλινο-σέλερι
  • 2-3 κλαράκια μαϊντανό
  • 150 γρ. μανιτάρια (πλευρωτοί, πορτομπέλο, βασιλομανίταρα ή όποια άλλα μανιτάρια βρω φρέσκα)
  • 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 20 ντοματίνια βελανίδια, κομμένα στη μέση
  • 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 500 ml σπιτικό ζωμό κότας ή βοδινού

Συνήθως ζητάω από τον κρεοπώλη μου να μου «μεριδιάσει» το κουνέλι, αλλιώς το κόβω με τον μπαλτά της κουζίνας. Το σκουπίζω με βρεγμένο χαρτί κουζίνας, για να βεβαιωθώ πως δεν έχουν μείνει πάνω του κολλημένα θραύσματα από το μπαλτάδιασμα. Το αλείφω με το ελαιόλαδο και λίγο από το βούτυρο και το αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα-θεωρώντας δεδομένο πως ο ζωμός μου δεν είναι πολύ αλμυρός. Το αφήνω για λίγο να σταθεί και ετοιμάζω ένα αρωματικό δεματάκι με το πράσο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το σέλινο-σέλερι και τον μαϊντανό.

Ζεσταίνω το μισό βούτυρο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζω το κουνέλι, από όλες τις πλευρές του. Βγάζω τα κομμάτια του κουνελιού, αλλάζω βούτυρο και σοτάρω τα μανιτάρια, μαζί με τη σκελίδα του σκόρδου. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται λίγο, προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα αφήνω να σοταριστούν μαζί για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνω τα ντοματίνια και μόλις μαραθούν λίγο τα σβήνω με το κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί κατά τα 2/3 του.

Προσθέτω τον ζωμό και το αρωματικό ματσάκι και τα αφήνω να πάρουν μια βράση, ελέγχοντας μήπως ο ζωμός μου χρειάζεται ξάφρισμα με τρυπητή κουτάλα. Βάζω το κουνέλι σε μια μαντεμένια γάστρα κι ανάμεσα στα κομμάτια του προσθέτω κουταλιές από το μείγμα με τα μανιτάρια. Σκεπάζω τη γάστρα και τη βάζω για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο, στους 170° C, μέχρι να ψηθεί το κουνέλι, τόσο ώστε να μην στεγνώσει. Στη συνέχεια σβήνω το φούρνο, ανοίγω τη γάστρα, αφαιρώ το αρωματικό ματσάκι κι αφήνω το φαγητό να μελώσει λίγο στο σβηστό φούρνο.

Αν η σάλτσα του μου φανεί πολύ υδαρής, αφαιρώ τα στερεά υλικά της και της δίνω μια γρήγορη βράση για να συμπυκνωθεί λίγο, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Σερβίρω το κουνέλι μου, πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ελάχιστο ξύσμα λεμονιού και το συνοδεύω άλλοτε με νεαρές πατάτες ατμού κι άλλοτε με παπαρδέλες.

Σημειώνω πως στους καιρούς των παχιών αγελάδων μαγείρευα αυτό το φαγητό με ένα πολύ αγαπημένο μου παλαιωμένο σέρι. Αν το αναφέρω είναι για να πω πως του πάνε και τα ελαφρά αρώματα οξείδωσης. Επίσης συχνά παραλείπω τα ντοματίνια και προσθέτω 1-2 καρότα κομμένα λεπτά μπαστουνάκια.

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙ
ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
  • 1 μεγάλο κουνέλι, καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • ½ λίτρο κόκκινο κρασί
  • 20 ολόκληρους κόκκους πιπεριού ή όσο θέλουμε
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο Χαλκιδικής
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
  • 4-6 ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. μέλι Χαλκιδικής
  • Αλάτι όσο θέλουμε

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κουνέλι. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλας, 10 κόκκους πιπεριού και το κρασί. Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε αποβραδίς μέσα στο ψυγείο. Το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου την επόμενη ημέρα, πριν το μαγειρέψουμε. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε.

Φυλάμε τη μαρινάτα στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το κουνέλι από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα ολόκληρα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε στο λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μαζί με τα ολόκληρα μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το κουνέλι πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε τις ντομάτες και αρκετή από την μαρινάτα για να σκεπάσει σχεδόν το κρέας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλας και 10 κόκκους πιπεριού. Αλατίζουμε. Βάζουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά, κατόπιν κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι το κουνέλι να γίνει πολύ τρυφερό και να δέσει η σάλτσα.

Περίπου 15 λεπτά πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε και το μέλι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί ή αλάτι, εάν χρειάζεται. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα, για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

winesofnorthgreece.gr/

About Μαρία Νικολοπούλου