Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Βασιλόπιτα γεμιστή με ζαχαρόπαστα

Βασιλόπιτα γεμιστή με ζαχαρόπαστα

Η Βασιλόπιτα ως έθιμο ήρθε στην Ελλάδα από την Καισαρεία, όταν ο Μέγας Βασίλειος προσπαθώντας να σώσει τη φτωχή πόλη, η οποία αντιμετώπιζε μια σοβαρή απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει γλυκά ψωμιά για να τους τα μοιράσει.

Αναμφίβολα, η Βασιλόπιτα είναι ένας από τους γευστικούς πρωταγωνιστές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε χιλιάδες φυσικά παραλλαγές.

Υλικά

Για το κέικ:

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. Flora soft με βούτυρο
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα υγρής βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ Cointreau

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού cranberries (προαιρετικά)
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα)

Για την επικάλυψη:

Ζαχαρόπαστα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170˚C. Αλείφουμε το ταψί με λίγο Flora soft με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  2. Ρίχνουμε το Flora soft με βούτυρο το μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το άρωμα βανίλιας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα και λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεμένο. Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί, το αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί και  το ψήνουμε στους 180˚C για 55-60 λεπτά περίπου. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Αναμειγνύουμε τη σοκολάτα με τη σαντιγί.
  4. Παράλληλα βράζουμε, όλα μαζί, τα υλικά για το σιρόπι, για 3 λεπτά περίπου.
  5. Για τη συναρμολόγηση. Κόβουμε το κέικ οριζόντια στη μέση. Βάζουμε το ένα κομμάτι σε πιατέλα και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το σιρόπι μας. Απλώνουμε πάνω του το μίγμα της γέμισης. Πασπαλίζουμε με τα cranberries (εάν βάλουμε) και το φιστίκι Αιγίνης και τοποθετούμε σε τυχαίο σημείο το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι κέικ, το αλείφουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και απλώνουμε σε ολόκληρη την τούρτα τη ζαχαρόπαστα

Εύκολη ζαχαροπαστα με μόνο τρία υλικά!

  1. Εύκολη ζαχαροπαστα με μόνο τρία υλικά!
Η
ζαχαρόπαστα ή φοντάν, είναι εκείνο το υλικό που θα δώσει ένα
καταπληκτικό, “επαγγελματικό” φινίρισμα στις τούρτες σου ενώ είναι
ιδανικό και για τα στολίδια/κατασκευές για να διακοσμήσεις όλα τα γλυκά
σου.  Χρειάζεσαι μόνο 3 απλά υλικά, ζύμωμα και χρώματα ζαχαροπλαστικής!

Υλικά

  • 100 γρ. φυτικό λίπος

 

  • 600γρ. ζάχαρη (άχνη)

 

  • 4 κουταλιές σούπας φυσικός χυμός λεμόνι (σουρωμένος)

 

Εκτέλεση

 

  • Βάλε
    τη μισή ζάχαρη, το φυτικό λίπος, 3 κουταλιές της σούπας νερό και τον
    χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και άσε τα να πάρουν μια βράση
    ανακατεύοντας

 

  • Βγάλε
    τα από τη φωτιά και άρχισε να ρίχνεις σιγά -σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη,
    ξεκινώντας να ζυμώνεις όταν γίνει πολύ πηχτό το μίγμα. Στο πλάσιμο,
    βλέπεις τις αναλογίες και βάζεις παραπάνω ζάχαρη αν γίνει πολύ αραιό ή
    παραπάνω λίπος εάν γίνει πολύ σφιχτό

 

  • Μόλις γίνει μια εύπλαστη ομοιόμορφη ζύμη, την τυλίγεις σε μεμβράνη και την αποθηκεύεις στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσεις

 

  • Εάν
    θέλεις να την βάψεις, την χωρίζεις σε τόσα κομμάτια όσα τα χρώματα και
    το μέγεθος των κατασκευών που θέλεις να φτιάξεις και ρίχνεις στο καθένα
    μια σταγόνα χρώμα. Ζυμώνεις πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά μέχρι να
    πάει παντού το χρώμα, τυλίγεις ξεχωριστά σε μεμβράνη και αποθηκεύεις
    στο ψυγείο για 4-5 μέρες το πολύ

 

  • Εάν
    σκληρύνει πολύ στο ψυγείο, μπορείς να την ζεστάνεις για λίγα
    δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμμάτων (ή στον κανονικό σε αερόθερμο για
    5 λεπτά στους 180 βαθμούς) και μετά με ζύμωμα και λίγο νεράκι να την
    μαλακώσεις όσο θες!

 

Για να την τοποθετήσεις,
ανοίγεις φύλλο με τον πλάστη και τοποθετείς πάνω στην τούρτα ή τα κέικ
σου. Εάν θέλεις να φτιάξεις στολίδια, απλά την πλάθεις σαν πλαστελίνη.

Διακοσμήστε την όπως σας αρέσει ,ή όπως βλέπετε  στην τούρτα μας χρωματίζοντας ζαχαρόπαστα φτιάχνοντας δενδράκια και αστέρια .

  1. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 4 ώρες περίπου, πριν την κόψουμε.

 

Για ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.

Για εσάς που δεν θέλετε να την φτιάξετε μόνες σας ή δεν προλαβαίνετε  εδώ θα βρείτε τις καλύτερες βασιλόπιτες

About Μαρία Νικολοπούλου