Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συμβουλές πως θα κάνετε Οικονομικές Διακοπές αυτό το καλοκαίρι

Συμβουλές πως θα κάνετε  Οικονομικές Διακοπές αυτό το καλοκαίρι

Διακοπές με ελάχιστα ευρώ στην τσέπη γίνονται; Γίνονται. Αν έχουμε εξασφαλίσει με τις εξαντλητικές μας οικονομίες τα έξοδα διαμονής/μεταφοράς τότε η μέρα μας στο νησί/προορισμό μπορεί να «γεμίσει» μια χαρά, χωρίς να αδειάσει η τσέπη μας.

Γιατί η (καλοκαιρινή) φτώχεια θέλει… καλοπέραση.

Επιλέξτε χώρο διαμονής που να διαθέτει ψυγείο και κουζίνα ή κουζινάκι. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, οργανωμένο κάμπινγκ (ακόμα πιο οικονομικό) ή σπίτι αποτελούν ιδανικές επιλογές για να μαγειρεύετε εκεί, ψωνίζοντας τα απαραίτητα από το κοντινότερο σούπερ μάρκετ. Φτιάξτε λίστα με εύκολες συνταγές και υλικά που θα σας καλύψουν για 3-4 μέρες ή όσο διαρκέσουν οι διακοπές σας.

Ακόμα πιο οικονομική επιλογή διαμονής βέβαια αποτελεί – ει δυνατόν – ένα οικογενειακό/φιλικό σπίτι, το οποίο θα σας στοιχίσει τουλάχιστον τα μισά χρήματα.

Μαγειρέψτε, το πρωινό ή/και το μεσημεριανό σας και φάτε μια φορά την ημέρα ή ανά δύο ημέρες σε ταβερνάκι έξω. Και θα το εκτιμήσετε περισσότερο και χρήματα θα γλιτώσετε.

Στην παραλία αγνοήστε τα πανάκριβα σνακ της καντίνας/beach bar και φτιάξτε ένα ωραιότατο τοστάκι από το δωμάτιο.

To ίδιο ισχύει και για τον καφέ. Πάρτε θερμός/σέικερ από το δωμάτιο και φτιάξτε ένα ωραιότατο στιγμιαίο φραπέ, γλιτώνοντας τον… χρυσό εσπρέσο φρέντο.

Μην τσακίσετε τα κοκτέιλ. Οι μπύρες (από το σούπερ μάρκετ) είναι ό,τι πρέπει και πολύ πιο φθηνές από το να τις πάρετε από το μπητσόμπαρο. Αν έχετε… κάψα για κοκτέιλ, προμηθευτείτε ρούμι/βότκα/τζιν από το σούπερ μάρκετ και χυμούς/τόνικ και φτιάξτε το μπαράκι σας στην παραλία.

Ακόμα πιο οικονομικά θα σας βγει αν προμηθευτείτε ούζο/τσίπουρο/κρασί και αράξετε παραλία.

Τις επιδόσεις σας ως barwoman/barman μπορείτε να δοκιμάσετε και πριν τη βραδινή έξοδο«χτυπώντας» μερικά ποτάκια στο δωμάτιο πριν βγείτε ή στην παραλία (ακόμα καλύτερα) και πίνοντας ένα μόνο ποτάκι όταν πάτε στο μπαρ.

Τσιμπολόγημα στην παραλία 
Πάρτε μαζί σας κάτι ελαφρύ στην παραλία, όπως για παράδειγμα δύο-τρία φρούτα, που αφενός δεν θα σας βαρύνουν τόσο ώστε να χάσετε την όρεξη για βουτιές και αφετέρου θα κρατήσουν το στομάχι σας ικανοποιημένο, ώστε να μην γίνει μετά το μπάνιο το κλασικό λάθος: Κατευθείαν στην διπλανή ακριβή ψαροταβέρνα, με στομάχι που γουργουρίζει και απαιτεί λανθασμένα μια τεράστια παραγγελία που τελικά μένει στο τραπέζι.

Μην τρώτε καθημερινά σε εστιατόριο
Φαγητό δεν είναι μόνο αυτό που μετριέται σε δεκάδες πιατάκια πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ένα-δύο σουβλάκια, μία αλμυρή κρέπα ή μία σαλάτα αποτελούν επίσης ωραίες επιλογές γεύματος, που καλύπτουν τις θερμιδικές σας ανάγκες και μειώνουν το κόστος του φαγητού τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με μια ταβέρνα.

Προτιμήστε κάποιο τοπικό καφενείο/τσιπουράδικο στην περιοχή για έξοδο, παρά κάποιο «γνωστό» μπαρ ή ποτάδικο.

Μην πάρετε αυτοκίνητο αν ο προορισμός σας εξυπηρετείται ικανοποιητικά με δίκτυο λεωφορείων/ΚΤΕΛ. Θα γλιτώσετε τα ακτοπλοϊκά που «τσούζουν» την τσέπη, και τις βενζίνες εκεί που πιθανώς θα είναι αρκετά πιο «ανεβασμένες» σε σχέση με την πόλη. Πηγαίντε στις παραλίες με τα τοπικά Μέσα ή με τα πόδια.

Αν ενδώσετε και πάρετε αυτοκίνητο, τουλάχιστον φροντίστε να γεμίσετε ρεζερβουάρ από την πόλη.

Αν και πιο συμφέρον οικονομικά είναι ένα μηχανάκι. Και λιγότερο κοστίζει η ενοικίασή του και τα καύσιμά του. Προσοχή στον δρόμο παρ’ όλα αυτά.

Μην πάρετε ξαπλώστρες/ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες. Προμηθευτείτε την δική σας ομπρέλα ή σκηνή και αράξτε στον ίσκιο χωρίς να πληρώσετε ευρώ στις υπερτιμημένες εγκαταστάσεις των παραλιών.

Τιμήστε τα πανηγύρια όπου τα βρείτε – «παίζουν» αρκετά αυτήν την περίοδο. Πιθανώς να έχουν δωρεάν φαγητό/ποτό, αλλά ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό το κόστος είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με αυτά που θα φάτε/πιείτε.

 

Αξιοποιήστε το smartphone σας
Η σύγκριση τιμών και ο εντοπισμός φθηνού και καλού φαγητού ή αλκοόλ γίνεται παιχνιδάκι χάρη στην τεχνολογία. Με ένα γρήγορο googling βρίσκετε τις καλύτερες επιλογές του νησιού ή εντοπίζετε στοιχεία και κριτικές για το εστιατόριο στου οποίου την πόρτα βρίσκεστε, σκεπτόμενοι αν θα πρέπει να διαβείτε το κατώφλι. Επιπλέον, φροντίστε να έχετε κατεβάσει ορισμένες χρήσιμες εφαρμογές για τα ταξίδια – δείτε κάποιες εδώ ή εδώ.

*Αποφύγετε τα σουβενίρ και τις περιττές αγορές
Δεν ήρθατε προφανώς μέχρι την Αμοργό ή την Ανάφη για να ψωνίσετε ρούχα – αυτά τα βρίσκετε και στην πόλη σας. Ούτε χρειάζεται να δώσετε 10€ για κάθε φολκλόρ μαγνητάκι ή για αναμνηστικά κεραμικά ή για κάτι που πρέπει τελοσπάντων να πάρετε στη μαμά σας, τον αδερφό σας, τον μπατζανάκη της συννυφάδας της β’ ξαδερφούλας σας. Η φύση των νησιών προσφέρει πολύ καλύτερα και πολύ πιο οικονομικά (βλ. δωρεάν) αναμνηστικά: Ένα παράξενο βότσαλο από την φημισμένη παραλία του νησιού, ένα εντυπωσιακό κοχύλι που βρήκατε στη θάλασσα ή όμορφες πετρούλες/κελύφη αχινών που μπορούν να περαστούν σε ένα κορδονάκι και να προκύψει ένα ωραιότατο κολιέ είναι οι οικονομικότατες και άκρως συναισθηματικότερες επιλογές σας.
*Αποφύγετε τις υπερτιμημένες τουριστικές παγίδες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρασύρονται από την «τουριστική» διάθεση και θέλουν να «τα κάνουν όλα» και να δουν ό,τι έχει να προσφέρει ο προορισμός. Μόνο που τελικά η ακριβούτσικη κρουαζιέρα στα γύρω ηφαιστειακά νησάκια της Σαντορίνης ήταν απογοήτευση. Η βόλτα με γαϊδουράκι υπερτιμημένη. Η είσοδος για ένα μουσείο που τελικά δεν σας πρόσφερε τίποτα, πεταμένα λεφτά. Ενημερωθείτε από πριν για το τι περιλαμβάνουν τα tours και τα αξιοθέατα που έχετε μπει στον πειρασμό να «κυνηγήσετε», ρωτήστε ντόπιους ή ταξιδιώτες που τα έχουν επισκεφθεί και μην χάνετε πολύτιμο χρόνο και χρήμα σε sightseeing που τελικά ισοδυναμεί με ένα χαμένο (δωρεάν) μπάνιο στην θάλασσα.
*Θέστε όριο εξόδων
Και αυτό μπορεί να γίνει είτε σε μεγάλη είτε σε μικρότερη κλίμακα. Εξηγούμαστε: Θέστε κατ’ αρχήν ένα ανώτατο όριο εξόδων για ολόκληρες τις διακοπές σας, ώστε να ελέγχετε κατά την διάρκεια της διαμονής ότι δεν πέφτετε έξω στον προϋπολογισμό. Από την άλλη, καλό είναι κάθε πρωί που ξυπνάτε να θέτετε ένα ημερήσιο όριο, και να παίρνετε μαζί σας μόνο τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτό το budget. Είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος ότι δεν θα «πέσετε έξω» κάθε μέρα και κατ’ επέκταση καθ’ όλη την διάρκεια των διακοπών.

Ταξίδια – Τουρισμός κλικ

About Μαρία Νικολοπούλου