Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έτσι θα κάνετε οικονομία στο ρεύμα – Tips για σωστό κλιματισμό

Έτσι θα κάνετε οικονομία στο ρεύμα – Tips για σωστό κλιματισμό
Το καλοκαίρι έφτασε στο απόγειό του και οι καύσωνες σημαίνουν ακατάπαυστη λειτουργία των κλιματιστικών. Ωστόσο, αν δεν έχετε φροντίσει για την σωστή συντήρηση του air condition του σπιτιού σας, τότε βγαίνετε χαμένοι με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Χάνετε χρήματα, αφού τα κακοσυντηρημένα κλιματιστικά υπολογίζεται πως είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο, αυξάνετε τις πιθανότητες μηχανικής βλάβης και κυρίως, ρισκάρετε την υγιεινή του χώρου σας και την υγεία όσων ζουν στο σπίτι.Όσο για το πώς θα φροντίσετε για την συντήρηση του κλιματιστικού, κατ’ αρχήν, το ιδανικό είναι να καλείτε μία φορά τον χρόνο ειδικό τεχνικό-ψυκτικό για να προχωρήσει σε «βαθύ», επαγγελματικό καθαρισμό – εντοπίσαμε στην Κόρινθο  το καταστημα του κ. Ψυχογιού που μπορείτε να απευθυνθείτε

__-2373274750

Αν ωστόσο θέλετε να κάνετε περισσότερη οικονομία, συγκεντρώνουμε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το κάνετε μόνοι σας.

Πότε καθαρίζουμε το κλιματιστικό
Στην αρχή του καλοκαιριού, πριν την «βαριά» χρήση του, η συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά της. Ωστόσο, ο καθαρισμός των φίλτρων και ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Πώς καθαρίζουμε τα φίλτρα
Αφαιρώντας προσεκτικά την «μάσκα» του κλιματιστικού σας, θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά δύο φίλτρα, ήτοι μεμβράνες, η δουλειά των οποίων είναι να συγκρατούν την σκόνη ώστε να μην ανακυκλώνεται στον χώρο. Αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετέ τα με κρύο νερό – μπορείτε να τα επανατοποθετήσετε αφού έχουν στεγνώσει. Προτείνεται να τα πλένετε κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας του air condition, δηλαδή περίπου μία φορά τον μήνα την καλοκαιρινή περίοδο στο σπίτι σας, ή δύο φορές τον μήνα αν πρόκειται για εργασιακό χώρο.

Πώς καθαρίζουμε τον εξατμιστή
Πρόκειται για το «κυρίως» εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, του οποίου ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο θα τοποθετήσετε σε καθαριστική «τρόμπα» (θα βρείτε σε μεγάλα supermarket ή σχετικά καταστήματα). Ψεκάζετε με την βοήθεια της τρόμπας το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Στην συνέχεια, αντικαθιστάτε το υγρό στην τρόμπα με νερό, και ξαναψεκάζετε το εξάρτημα.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε για την εσωτερική μονάδα
Καλό είναι να καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του μηχανήματος, για να μην συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία θα επιστρέφει έτσι στον χώρο σας.

Πώς καθαρίζουμε την εξωτερική μονάδα
Πρόκειται για τη μονάδα που τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού και αποτελείται από το «ανεμιστηράκι» και το σωληνάκι αποβολής του νερού. Αυτό το μέρος του μηχανήματος το πλένουμε άφοβα και επιφανειακά με λίγο νερό, για παράδειγμα με το λάστιχο του κήπου. Όσο για το σωληνάκι, ελέγχουμε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο, ότι δηλαδή ρέει νερό κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα και να τη βλάπτει. Σημειώστε επίσης ότι καλό είναι να μην τοποθετούνται φυτά ή έπιπλα πάνω ή γύρω από την εξωτερική μονάδα, για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα.

Τι παραπάνω θα κάνει ένας ειδικός
Πέρα από την επαγγελματική προσέγγιση σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες καθαρισμού, ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά (διαδικασία απαραίτητη ανά 2-3 χρόνια), ενώ θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να τσεκάρει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.

Δείτε παρακάτω videos με περισσότερες οδηγίες για την συντήρηση του κλιματιστικού σας:

About Μαρία Νικολοπούλου