Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έτσι σκέφτονται οι επίδοξοι ληστές του σπιτιού σας – Πως θα τους αντιμετωπίσετε

Έτσι σκέφτονται οι επίδοξοι ληστές του σπιτιού σας – Πως θα τους αντιμετωπίσετε

Το προφίλ των διαρρηκτών

Αν ξέρετε τι και πως σκέφτεται ένας διαρρήκτης, τότε ξέρετε και μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα για να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές. Με απλά λόγια, αν γνωρίζετε πράγματα όπως: το πρώτο δωμάτιο του σπιτιού σας που θα “επισκεφθεί” ο διαρρήκτης, τ’ αντικείμενα που κλέβονται πιο συχνά, τις πιο συνηθισμένες ώρες που γίνονται διαρρήξεις, το πιο κοινό σημείο εισόδου των διαρρηκτών στα σπίτια, το προφίλ ενός τυπικού διαρρήκτη και το ποσό χρόνο ξοδεύει ένας διαρρήκτης, κατά μέσο όρο, όταν επισκέπτεται ένα σπίτι, τότε θα μπορείτε ν’ ασφαλίσετε πάρα πολύ αποτελεσματικά το σπίτι σας αλλά και τα τιμαλφή σας που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά αυτές τις πληροφορίες.

Το πρώτο δωμάτιο που “επισκέπτεται” ένας διαρρήκτης

 

thehomeissue_xrwma-1024x585

Το κεντρικό ή κύριο υπνοδωμάτιο είναι συνήθως το πρώτο, αν όχι το μόνο, που στοχεύει ένας διαρρήκτης. Ο λόγος που οι διαρρήκτες προτιμούν αυτό το δωμάτιο, είναι επειδή εκεί θα βρει πολύτιμα αντικείμενα όπως κοσμήματα, συλλεκτικά αντικείμενα, χρηματοκιβώτια αλλά και πορτοφόλια με πιστωτικές κάρτες και μετρητά. Τ’ αμέσως επόμενα δωμάτια στη λίστα του διαρρήκτη είναι τα γραφεία στο σπίτι, όπου υπάρχουν, τα καθιστικά και οι τραπεζαρίες. Τα δωμάτια αυτά συχνά περιέχουν τιμαλφή τα οποία μάλιστα “εκτίθενται” σε περίοπτες θέσεις, οπότε οι διαρρήκτες μπορούν να τα “σκανάρουν” γρήγορα και ν’ αρπάξουν ό, τι τους τραβήξει το μάτι. Μερικά από τα τιμαλφή που βάζουν οι κλέφτες στο μάτι είναι οι ασημένιοι δίσκοι και τα σερβίτσια, οι μεγάλες τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, οι κονσόλες παιχνιδιών, τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα laptops και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή των τιμαλφών από τους κλέφτες εξαρτάται και από την αγορά, η οποία και αλλάζει συνεχώς. Για παράδειγμα, μία μέση τηλεόραση είναι σχετικά φθηνή τώρα και η μεταπωλητική της αξία είναι ελάχιστη, οπότε δεν είναι τόσο ψηλά στις προτεραιότητες ενός διαρρήκτη, εκτός και αν είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απελπισμένος.

Τ’ αντικείμενα που κλέβονται πιο συχνά σε μία διάρρηξη

xrimata-klopi-patratora-801x510

Παρακάτω είναι μερικά από τ’ αντικείμενα που κλέβονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης. Τα περισσότερα από αυτά είναι εύκολο να τα πουλήσει ο διαρρήκτης σε κάποιο ενεχυροδανειστήριο ή σε κάποιον που αγοράζει και πουλάει κλοπιμαία.

  1. Μετρητά
  2. Ηλεκτρονικά
  3. Χρυσός
  4. Όπλα
  5. Κοσμήματα
  6. Ασήμι

Οι ώρες που συνήθως χτυπούν οι διαρρήκτες

κλεφτες-νυχτα

Η πιο συνηθισμένη ώρα για να λάβει χώρα μία διάρρηξη, είναι μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ.. Εννοείται φυσικά πως διαρρήξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και ώρα της ημέρας, αλλά το παραπάνω χρονικό πλαίσιο είναι αυτό στο οποίο σύμφωνα με στατιστικές έρευνες συμβαίνουν συχνότερα. Αυτό μπορεί να είναι λίγο σοκαριστικό για τους περισσότερους ανθρώπους επειδή σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι οι εγκληματίες έχουν την τάση να “εργάζονται” τη νύχτα για να μένουν καλά κρυμμένοι. Αλλά αν το σκεφτείτε λίγο καλύτερα όμως, είναι λογικό ν’ ανοίγουν τα σπίτια μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., καθώς εκείνες τις ώρες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι στις δουλειές τους και άρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα λείπουν από το σπίτι.

Ποια σημείο εισόδου χρησιμοποιούν πιο συχνά οι διαρρήκτες;

plastikovye-vxodnye-dveri-dlya-chastnogo-doma-001

Οι περισσότεροι διαρρήκτες μπαίνουν στα σπίτια από την μπροστινή πόρτα. Μερικές φορές, ένας διαρρήκτης μπορεί πρώτα να χτυπήσει την πόρτα ενός σπιτιού για να δει αν κάποιος είναι μέσα. Αν κανείς δεν είναι στο σπίτι, θα αρχίσει να ανακινεί και να χτυπά το πόμολο για να δει αν η πόρτα είναι ξεκλείδωτη. Πολλές φορές οι νοικοκύρηδες αφήνουν τις πόρτες τους ξεκλείδωτες, προσκαλώντας έτσι στην ουσία τον κάθε επίδοξο εισβολέα.

Το δεύτερο σημείο εισόδου που θα δοκιμάσει ένας διαρρήκτης για ν ‘αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι, είναι κάποιο παράθυρο στον πρώτο όροφο, ή κάποια βοηθητική ή πίσω πόρτα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι διαρρήκτες δεν θα δοκιμάσουν να μπουν και από άλλα σημεία εισόδου, όπως οι πόρτες των γκαράζ, οι πόρτες του υπογείου κλπ. Με άλλα λόγια, θα πρέπει ΟΛΕΣ οι πόρτες και τα σημεία εισόδου στο σπίτι σας να είναι πάντα καλά κλειδωμένα κι’ ασφαλισμένα.

Το προφίλ ενός τυπικού διαρρήκτη

Aσφάλεια Επιχείρησης

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ για τους διαρρήκτες, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ένας διαρρήκτης συνήθως είναι άνδρας, ο οποίος ηλικιακά βρίσκεται στα μέσα προς το τέλος της εφηβείας του. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των διαρρηκτών που σοκάρει πολύ κόσμο, είναι το γεγονός ότι στοχεύουν συχνά σπίτια που απέχουν πολύ λίγο από το δικό τους σπίτι.

Ο μέσος χρόνος που ξοδεύει ένας διαρρήκτης σε ένα σπίτι

clock-650753_960_720

Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν διαρρήκτη (εκτός από το να κλέβει τα υπάρχοντά σας) είναι να μπαίνει σ’ ένα σπίτι και να βγαίνει στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Η “επίσκεψη” του πρέπει να είναι γρήγορη, εύκολη και απλή, χωρίς απρόοπτα και άλλα προβλήματα. Ο μέσος χρόνος που ξοδεύει ένας διαρρήκτης σε ένα σπίτι είναι περίπου 8-12 λεπτά.

Πως να κάνετε τη ζωή λίγο πιο δύσκολη για τους εγκληματίες

 

42335

Οι διαρρήκτες δεν θέλουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο όταν παραβιάζουν ένα σπίτι (συνήθως το κάνουν σε λιγότερο από ένα λεπτό). Μπορείτε λοιπόν να οχυρώσετε το σπίτι εγκαθιστώντας καλές και δυνατές κλειδαριές σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Γι’ ακόμη πιο πλήρη και αποτελεσματική ασφάλεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε και πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας σε όλα τα σημεία εισόδου, τοποθετώντας έτσι ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και την είσοδο του στο σπίτι σας. Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε και να κλαδεύετε τα φυτά και τα δέντρα που έχετε στην αυλή σας και να μην αφήνετε σκάλες και εργαλεία σε κοινή θέα, καθώς οι κλέφτες μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τη διάρρηξη τους πιο εύκολη. Τέλος εννοείται πως θα πρέπει να κλειδώνετε και ν’ ασφαλίζετε σωστά τις πόρτες και τα παράθυρα σας.

cancelletto.gr

About Μαρία Νικολοπούλου