Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αμείλικτα ερωτήματα

Αμείλικτα ερωτήματα

Τον Μάη του 2022, από μια ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν μάθαμε ότι η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ των 20 χωρών που θα έστελναν στην Ουκρανία νέα πακέτα με πολεμικό υλικό.

Λίγες μέρες αργότερα, μάθαμε από δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου για τη συμφωνία του με τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραδώσει η ελληνική κυβέρνηση παλιότερης τεχνολογίας τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία και να αντικατασταθούν με πιο σύγχρονα γερμανικά.

Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, μάθαμε ξανά από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα ετοιμαζόταν να στείλει στην Ουκρανία μια νέα παρτίδα με πολεμικό υλικό, και συγκεκριμένα βλήματα των 155 χιλιοστών.

Μόλις προχτές, μάθαμε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι η Ελλάδα είναι η 14η χώρα που προσχώρησε στη «Διακήρυξη του G7» σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία και ότι η σχετική διμερής συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά, με εποπτεία βέβαια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Γιατί η κυβέρνηση κρύβει από τον λαό επικίνδυνες συμφωνίες που οδηγούν σε ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος γενίκευσής του;

Ποιες άλλες συμφωνίες έχουν γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των «συμμαχικών» ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για τις οποίες δεν ξέρει τίποτα ο λαός και το πιθανότερο είναι να τις πληροφορηθεί όταν αυτές υλοποιούνται;

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η διμερής συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία έρχεται ως προσωρινό «υποκατάστατο» της ένταξής της στο ΝΑΤΟ;

Τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα μας με αυτή τη συμφωνία, βασικό σκέλος της οποίας είναι η στρατιωτική βοήθεια χωρίς ταβάνι στην Ουκρανία, κι επομένως η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων που «κάνουν την πάπια» μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις, επειδή στηρίζουν τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό και την αναβάθμιση της χώρας μας σ’ αυτόν.

Ανάλογη είναι η στάση τους και για τις αποκαλύψεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση βάσεων σε νησιά του Αιγαίου, επεκτείνοντας τη ΝΑΤΟποίησή του και τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό προγεφύρωμα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας προς τα Βαλκάνια, την Ανατ. Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Η εγκατάσταση βάσεων στα νησιά θα αξιοποιηθεί πολύμορφα και για να «τρέξουν» οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, για τις οποίες η κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Επιβεβαιώνεται ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έβαλε τη σφραγίδα της σε εφιαλτικά σενάρια και σχεδιασμούς σε βάρος των λαών, με τη συμμετοχή και της χώρας μας.

Οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ γι’ αυτήν τη σύνοδο και τους ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επαληθεύτηκαν γρήγορα. Οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και όπως όλα δείχνουν θα επιταχυνθούν αμέσως μετά το καλοκαίρι σε όλα τα μέτωπα.

Γι’ αυτό δεν χωράει κανένας εφησυχασμός ή επανάπαυση από τον λαό. Τώρα είναι η ώρα με την πάλη του να βάλει απέναντι την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, που τον οδηγούν σε μεγάλες περιπέτειες.

Να ξεσηκωθεί παντού ενάντια στις ξένες βάσεις. Να απαιτήσει το κλείσιμό τους και να εμποδίσει τη δημιουργία νέων. Να παλέψει για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή και στη χώρα μας.

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη»,

About Μαρία Νικολοπούλου