Το ονόμασα ανοιξιάτικο, γιατί είναι πολύχρωμο και μυρωδάτο. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που μπορεί να αποτελέσει το Κυριακάτικο κύριο πιάτο ή το μεζεδάκι για την κρύα μπύρα μιας φιλικής συνάντησης, τώρα που αρχίζουμε πάλι να χαιρόμαστε τη βεράντα ή τον κήπο μας.
- 2 κιλά κατσίκι, σπάλα και μπούτι, σε μεγάλες μερίδες
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 3 φύλλα δάφνης
- 500 γρ. καρότα, σε χοντρές ροδέλες
- 3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και μαϊντανού, για το σερβίρισμα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη μαρινάδα
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου+ 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, καβουρδισμένοι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 2-3 λεπτά και καλά κοπανισμένοι
- 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 8 στήμονες κρόκου Κοζάνης
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 6 κλωνάρια φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Κάνουμε οπές με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία στο κρέας , «παραχώνουμε» λίγη από τη μαρινάδα και απλώνουμε την υπόλοιπη σε όλη την επιφάνεια του κατσικιού.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και τη φυλάσσουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε το κρέας (σε δόσεις) από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τη μαρινάδα που είχαμε κρατήσει στην άκρη. Προσθέτουμε 300 ml βραστό νερό, τις δάφνες και τα καρότα. Βάζουμε από πάνω τις μερίδες του κρέατος και από πάνω το μείγμα με τα κρεμμύδια.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν δούμε ότι τελειώνουν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρουμε με τα λαχανικά και τα υγρά από το ταψί και συνοδεύουμε με γιαούρτι και φρέσκο κόλιανδρο.
Κρεοπωλεία : Δείτε τα καλύτερα της Κορινθίας
gastronomos.gr